Skocz do zawartości

Pompa wtryskowa do 524TD

kasiasz40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,teraz z myślą że Ktoś mi podpowie jak regulować pompę wtryskową.Mianowicie,po wymianie pompy wtryskowej silnik ma podwyższone obroty biegu jałowego i jest to 900 obrotów.Po za tym na zimnym silniku pochodzi parę sekund i gaśnie sam.Gaśnięcie ustępuje,gdy silnik uzyska temperaturę.Po za tym podczas przyspieszania nie spala paliwa i pozostawia ciemną łunę,ale za to ma duże przyspieszenie! Wskaźnik zużycia paliwa też pokazuje jakoś inaczej tzn przy płynnej jeździe spalanie wskazuje na ok od dwóch do czterech litrów,co jest ewidentnie inaczej jak na poprzedniej pompie,gdzie wskazywało siedem,osiem litra...

Na postoju czuć nie spalaną do końca ropę.Jeśli chodzi o zsynchronizowanie pompy z rozrządem,to jest na pewno dobrze (ustawiał to mi mechanik)

Może Ktoś regulował już sam pompę (wydajność) lub wie w którym miejscu znajduje się regulacja?

Pozdrawiam Wszystkich Beemkarzy:)

ja robilem u siebie wczoraj regulator pompy nie wieem czy w 524 tez tak jest bo ja mam 525 tds ale jak chcesz przyspieszyc obroty to odsuwasz nastawnik delikatnie od rozzadu a jesli obroty sa za wysokie to musisz przysunac nastawnik pompy w strone rozzadu.popuszczasz troszke nastawnik i delikatnie przesowasz,pamietaj zeby to robic na zgaszonym silniku i przesowaj o bardzo male odleglosci bo juz nawet przesuniecie o 1/10 mm zmienia obroty

nastawnik to gura pompy jest przykrecona jena taka troche trujkatna srubka i trzema na torks.z nastawnika wychodzi kabel do kompa i wezyki paliwowe a najlepiej zerknij sobie tutaj

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44548

mi ten opis pomogl bardzo:)