Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mordulec

W M60 bys jeszcze cos takiego zrobił bo kolekor ma wlot przepustnicy od strony chłodnicy , natomiast w M30 wyprowadzenie przepustnicy masz na strone pasażera i zbytnio nie potrafie sobie wyobrazic jak chciałbys to przerobic , sporo kolanek i rzezbienia w rurkach zeby to przeniesc i w sumie za bardzo nie wiem w jakim celu chciałbys to zrobi , moim zdaniem to jedynie utrudni przepływ powietrza , lepiej juz zostawic tak jak jest a wpakować intercooler , wiem ze brzmi smiesznie , jak to IC do wolnossaka ale wpływ na koniki i niutonki ma :)

a jak by tak zaślepić prawą stronę (przed przepustnicą) i przenieść całość na drugą? NIe obejdzie się pewnie bez ostrych modów ale słyszałem, że taka możliwość istnieje... Łatwe to nie będzie ale Polak potrafi prawda? :) Z kolankami nie będę kombinował - i tak dużo czasu mi zeszło zanim skompletowałem dolot (głównie kolanka od Jackiego), filtr K&N, strumiennica i za***isty uchwyt do rynien (pasuje idealnie w miejsce seryjnego uchwytu obudowy filtra) tak żeby zachować długość układu i było to stabilne. Teraz wpadł mi do głowy szalony pomysł żeby coś z tym jeszcze "przykombinować";)

P.S. zamiast IC mam w głowie kompresor 2 śrubowy - ale wtedy to zapomnij o "normalnej prawie ekonomicznej jeździe" ;)

Edytowane przez Pit3er

Właśnie o to mi chodziło... :) Dzięki za foto! <bmw_1>

P.S. dobrze tu pokombinował kolega - dał rurę 80 i podkładki (mam taką), seryjnie ma niewiele więcej niż 70. To co ja chcę jeszcze zrobić to zamienić "klapę" na przepływomierz elektroniczny - będzie lepiej oddychała ;)

• 3 tygodnie później...
rozmawialem z Enzem o tym i mowil ze to czesta operacja w m30, datego ze dolot jest fabrycznie skierowany na strone pasazera a co za tym idzie znajduje sie tuz nad kolektorem wydechowym i jest "podgrzewany" :lol: stad ta operacja przenoszenia calego dolotu ;)

A nie latwiej byloby odizolowac jakos kolektor wydechowy od dolotu?

sorry ale to jakiś wyimaginowany problem,

chcecie powiedzieć że inżynierowie bmw są durniami, i nie przewidzieli, nie wzięli pod uwagę że dolot może się nagrzewać ?

bardzo wątpie:

1. czy ktoś wie jakie ilości powietrza przepływają przez dolot ?? bardzo duże i wątpię żeby w ułamku sekundy powietrze mogło się tak nagrzać żeby to miało aż taki wpływ na osiągi, jednak guma stanowi doskonałą izolację cieplną

2. zawsze wiatrak dmucha, raz słabiej raz mocniej, i powoduje ruch powietrza pod maską, więc gorące powietrze znad kolektora wydech. zostaje rozproszone,

3. nad kolektorem w końcu jest osłona termiczna

nawet jeśli kilka KM się traci na cieplejszym dolocie to w stosunku do ogólnej ilości KM nie ma to większego znaczenia na osiągi,

o wiele większy spadek powodują katalizatory i odma ;)

Hej, sama osłona mało daje, inżynierowie nie przewidywali az takiego wpływu cieplego powietrza bo filtr jest zabudowany a powietrze zasysa z pod lampy... @Dread - foto będzie jutro ;) -Pozdr

- tak to u mnie wygląda bez osłony:

20100629189.jpg

Edytowane przez Pit3er

Bardzo pozytywnie, szczególnie "na górze" obrotów (>3300RPM) - słychać wreszcie ten fajny pomruk R6, po wyjęciu kata to w ogóle zrobiło się rasowo ;) - przy spokojnej jeździe nic praktycznie nie słychać a jak jej wstawisz to małe autka zjeżdżają same z pasa :D Zmiany w spalaniu nie odczułem a subiektywnie wydaje mi się, że autko chodzi lepiej. P.S. jak ktoś bedzie zakladal takie ustrojstwo dobrze jest podjechać gdzieś na komp i wyregulować przepływke ;)

Mniej elastyczne? Nieee... "Dół" odżył po wycięciu kata ale żeby się zamuliło od zmiany filtru to nie, wręcz przeciwnie - samo ciągnie :) Aczkolwiek pamiętaj o sprawdzeniu na kompie i regulacji "klapowca" <bmw_1> zmienia się ilość powietrza więc musie się to zgrać...