Pit3er Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Witam, przerabiał ktoś temat zimnego dolotu w M30??? Już dawno temu zbudowałem dolot i doprowadziłem stożek pod lampę ale czegoś tu nadal brak :wink: próbował ktoś z Was przenieść cały dolot (z przepływką itd...) na drugą stronę silnika? pytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 W M60 bys jeszcze cos takiego zrobił bo kolekor ma wlot przepustnicy od strony chłodnicy , natomiast w M30 wyprowadzenie przepustnicy masz na strone pasażera i zbytnio nie potrafie sobie wyobrazic jak chciałbys to przerobic , sporo kolanek i rzezbienia w rurkach zeby to przeniesc i w sumie za bardzo nie wiem w jakim celu chciałbys to zrobi , moim zdaniem to jedynie utrudni przepływ powietrza , lepiej juz zostawic tak jak jest a wpakować intercooler , wiem ze brzmi smiesznie , jak to IC do wolnossaka ale wpływ na koniki i niutonki ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3er Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) a jak by tak zaślepić prawą stronę (przed przepustnicą) i przenieść całość na drugą? NIe obejdzie się pewnie bez ostrych modów ale słyszałem, że taka możliwość istnieje... Łatwe to nie będzie ale Polak potrafi prawda? Z kolankami nie będę kombinował - i tak dużo czasu mi zeszło zanim skompletowałem dolot (głównie kolanka od Jackiego), filtr K&N, strumiennica i za***isty uchwyt do rynien (pasuje idealnie w miejsce seryjnego uchwytu obudowy filtra) tak żeby zachować długość układu i było to stabilne. Teraz wpadł mi do głowy szalony pomysł żeby coś z tym jeszcze "przykombinować";) P.S. zamiast IC mam w głowie kompresor 2 śrubowy - ale wtedy to zapomnij o "normalnej prawie ekonomicznej jeździe" Edytowane 2 Czerwca 2010 przez Pit3er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broder Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Slyszalem o takim modzie, zaslepiasz wejscie ori i rzezbisz dziure po drugiej stronie kolektora, ostatnio bylo takie E30 na allegro i to nawet z wrocka z 2,8 pod maska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Heh no tak też można *******zielic drugą dziure w kolektorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broder Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 rozmawialem z Enzem o tym i mowil ze to czesta operacja w m30, datego ze dolot jest fabrycznie skierowany na strone pasazera a co za tym idzie znajduje sie tuz nad kolektorem wydechowym i jest "podgrzewany" :lol: stad ta operacja przenoszenia calego dolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3er Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Właśnie o to mi chodziło... Dzięki za foto! <bmw_1> P.S. dobrze tu pokombinował kolega - dał rurę 80 i podkładki (mam taką), seryjnie ma niewiele więcej niż 70. To co ja chcę jeszcze zrobić to zamienić "klapę" na przepływomierz elektroniczny - będzie lepiej oddychała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Mam drugi kolektor do b35 i też kiedyś myślałem żeby go poprzerabiać ale nie wiem czy jest sens.. A tak btw to zrób zdjęcie i pokaż jak zrobiłeś dolot u siebie w b30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 tak BTW, ta fota tego m30b28 w e30, samochod jest nadal na sprzedaz. Jesli chcesz podjechac i zerknac jak to wyglada: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13194635 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 wiem ze brzmi smiesznie , jak to IC do wolnossaka ale wpływ na koniki i niutonki ma z tego co się uczyłem to chłodzenia powietrza nie stosuje się przy doładowaniu mniejszym niż 150kPa,ponieważ straty będą większe niż zysk z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 rozmawialem z Enzem o tym i mowil ze to czesta operacja w m30, datego ze dolot jest fabrycznie skierowany na strone pasazera a co za tym idzie znajduje sie tuz nad kolektorem wydechowym i jest "podgrzewany" :lol: stad ta operacja przenoszenia calego dolotu A nie latwiej byloby odizolowac jakos kolektor wydechowy od dolotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 mi sie tez tak wydaje... oslona termiczna nie zalatwi sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 nie załatwi - jest zbyt mała - a kPa to są na fizyce a nie w praktyce Pawełki i inne Matie778... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 sorry ale to jakiś wyimaginowany problem, chcecie powiedzieć że inżynierowie bmw są durniami, i nie przewidzieli, nie wzięli pod uwagę że dolot może się nagrzewać ? bardzo wątpie: 1. czy ktoś wie jakie ilości powietrza przepływają przez dolot ?? bardzo duże i wątpię żeby w ułamku sekundy powietrze mogło się tak nagrzać żeby to miało aż taki wpływ na osiągi, jednak guma stanowi doskonałą izolację cieplną 2. zawsze wiatrak dmucha, raz słabiej raz mocniej, i powoduje ruch powietrza pod maską, więc gorące powietrze znad kolektora wydech. zostaje rozproszone, 3. nad kolektorem w końcu jest osłona termiczna nawet jeśli kilka KM się traci na cieplejszym dolocie to w stosunku do ogólnej ilości KM nie ma to większego znaczenia na osiągi, o wiele większy spadek powodują katalizatory i odma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 ...i i inne Matie778... nie jestem zadne "Matie" tylko Mati i nie 778 tylko 0788. trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Cytat Napisał max bimber Zobacz post ...i i inne Matie778... nie jestem zadne "Matie" tylko Mati i nie 778 tylko 0788. trudne? Sądząc po Loginie tej osoby... trudne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 ciekaw jestem wykresów przed i po operacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3er Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Hej, sama osłona mało daje, inżynierowie nie przewidywali az takiego wpływu cieplego powietrza bo filtr jest zabudowany a powietrze zasysa z pod lampy... @Dread - foto będzie jutro -Pozdr - tak to u mnie wygląda bez osłony: Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Pit3er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 I jakie są efekty? Jak się jeździ po zmianie puchy na stożek? Chciałem sobie taki zamontować ale w końcu nie wiem czy jest sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3er Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Bardzo pozytywnie, szczególnie "na górze" obrotów (>3300RPM) - słychać wreszcie ten fajny pomruk R6, po wyjęciu kata to w ogóle zrobiło się rasowo - przy spokojnej jeździe nic praktycznie nie słychać a jak jej wstawisz to małe autka zjeżdżają same z pasa Zmiany w spalaniu nie odczułem a subiektywnie wydaje mi się, że autko chodzi lepiej. P.S. jak ktoś bedzie zakladal takie ustrojstwo dobrze jest podjechać gdzieś na komp i wyregulować przepływke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 A powiedz mi jeszcze jak się teraz zachowuje autko na "dole"? Czy zrobiło się mniej elastyczne czy jest tak samo i nic się nie zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3er Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Mniej elastyczne? Nieee... "Dół" odżył po wycięciu kata ale żeby się zamuliło od zmiany filtru to nie, wręcz przeciwnie - samo ciągnie Aczkolwiek pamiętaj o sprawdzeniu na kompie i regulacji "klapowca" <bmw_1> zmienia się ilość powietrza więc musie się to zgrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Hmm no to chyba mnie namówiłeś.. Tylko na razie mam inne wydatki ale filtr chyba wpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3er Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 spoks w razie co - PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi