Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

j.w.

czy ktoś u siebie to wymieniał/naprawiał

jak zdiagnozować czy to naprawdę czujnik czy tylko kwestia wymiany żelu

jakiś czas temu przestawiłem na tryb czasowy ale nie mogę regulować częstotliwości, daltego chciałbym to zrobić żeby działało poprawnie

dzięki

pozdr

Przed wymiana szyby , mialem taki sam problem, nie chodzil mi czujnik , objawy byly takie, podczas deszczu staly a wczasie bezdeszczowej pogody zalaczaly sie cyklicznie bez mozliwosci ich regulacji, Szybe wymienilem z iinych powodow i zaczelo smigac , po 6 miesiacach znowu ten sam problem , tym razem odpielem to ustrojstwo z czujikami wacikiem poczyscilem czujniki i narazie chodzi prawidlowo. Kolega moj mial objaw taki sam jak TY ale pojakims czasie samo sie naprawilo. Mysle , ze Dirty cos wiecej na temat programowego rozwiazania sie wypowie.Pozdrawiam

miałem tak samo jak Ty Kosa....pewnego dnia niby się naprawiło... cieszyłem się z tego .. ale nie za długo bo po 3min przestały chodzić wogule.... i w ulewe jechałem bez...

teraz mam tak że niby chodzi ten czujnik ale wyłączają się wyciaraczki po tych 3min bez żadnej reakcji i po 5-10min przechodzi.....

mozesz miec problem z przekaznikiem, jezlei chodza i przestaja i znowu chodza to moze przekaznik sie przegrzewa, mam gdzies 2 szt jakbys chial podmienic i sprawdzic

mialem tak ze jak jechalem w deszczu po 15 min nie dzialaly, po 5 miutach znowu dzialaly, podmienilem przekaxnik i w deszcze4h jazdy i jest ok

• Lubię 1

Jezeli czujnik jest wporzadku po po przelaczeniu wajchy w pozycje 1 i przekreceniu zaplonu powinny sie uruchomic 2-u krotnie , z tego co rozmawialem z gosciem od szyb , wymiana zelu to bardzo skaplikowana sprawa i nie daje gwarancji , moze to tylko sam czujnik szwankuje? ja szybe wymienilem m bo gdy chialem sie dostac do czujnika za pierwszym razem reka sie omskla i lusterko zostala razem z zaczepem i polowa szyby w moim reku :)

ja mialem tak ze po wlaczeniu tego trybu machnely raz i koniec, polewanie zaslanianie czujnika nic nie dawaalo, odlaczylem go i teraz dziala mi sam tryb czasowy ale bez mozliwosci regulacji przerw, pamietam ze w e34 mozna bylo sabie samemu fajnie zaprogramowac te przerwy

znalzlem posty napisanego przez dirty73 na 5er

1. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek.

2. włącz wycieraczki w tryb przerywany, jak rusza to jeszcze dwa razy włącz i wyłącz je podczas ich pierwszego przebiegu.

3. po >5 sekundach wyłącz całkowicie zapłon.

następnie

4. włącz wycieraczki w tryb przerywany

5. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek

6. po około 30 sekundach wycieraczki wykonają jeden przebieg potwierdzający wykonanie kalibracji

i

Service functions -> Rain/driving light sensor -> Initialize rain sensor i dalej wg procedury