Skocz do zawartości

OLEJ Biały osad pod korkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam bmw3 2.0 coupe '94r. pełna opcja(klima, skóra, podgrzewane siedzenia, czujniki parkowania itp...) przebieg 235tys własnie planuje wymiane oleju i mam kilka pytań:

1. Ile oleju wchodzi w silnik 2.0?

2. Jaki olej jest najleprzy waszym zdaniem?

3. Dlaczego pod korkiem oleju jest osat w kolorze "biały"?

Z góry wszsytkim wielkie dzięki :D

Do takiej BMki wchodzi dokładnie 6,5 l oleju 10w40 razem z filtrem. Stanowczo odradzam olej syntetyczny, ponieważ syntetyki zawierają środki czyszczące silnik i na 100% po zalaniu syntetyka silnik zacznie brać olej (zwłaszcza przy takim przebiegu).

Najlepszy będzie półsyntetyk albo mineralny.

Odradzałbym eksperymenty z gęstością oleju. 10w40 to gęstość przeznaczona na nasz umiarkowany klimat. No chyba, że ktoś wybiera się swiją BMką na Alaskę :).

Jeśli macie zapytania do konkretnych modeli, to chętnie pomogę

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

ja polecam pelny syntetyk mobil 5w50

mam 250tys km i leje pelny i nic nie bierze

a jak w swoim zalejesz to po jakims czasie zacznie walic hydraulika i reszta szybko siądzie, ten silnik na syntetyku spokojnie przejedzie wiecej nic 500tys.km, nawet jak bedzie bral troche oleju to co z tego.

Jezeli osad jest tylko na korku od wlewu oleju , to nic nie musi oznaczac . Mialem 3 szt E30 i w kazdej w zimie , mialem osad na korku . W zimie jest to normalny objaw , oczywiscie nie musi sie to wszystkim ujawniac , jezeli bagnet masz czysty bez tej bialej mazi to sprawdz jeszcze waz czarny ktory wchodzi do dekla od zaworow , jezeli masz uszkodzona uszczelke glowice powinienes miec go calego zatkanego w tej mazi . Co do oleju , to nie wypowiem sie bo sam nigdy nie zalewalem :mrgreen:

ja slyszalem ze bialy osad tzw maslo robi sie od krotkich przebiegow gdzie motor jest dobrze niewygrzany tzn z domu do pracy i spowrotem wtedy wilgoc sie skrapla i para olejowa wraz z wilgocia tworzy taka piane, <bmw> sprobuj poleciec gdzies dalej a zobaczysz osad zniknie happy_bmw <bmw_1>