PawełWilk Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Mam pytanie odnosnie wymiany sprzegla. Czy ktos moze mi napisac jak bardzo to jest skomplikowane bo chcialbym wymienic je tylko z bratem, a nie oddawac do mechanika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Własciwie mozna to zrobic samemu , ale krecenia srubek jest od cholery ... -Auto na kanał -zrzucasz wydech -odkrecasz wał -odkrecasz drażek zmiany biegów -odkrecasz skrzynie Najlepiej zebys miał duzo przedłuzek do kluczy bo o ile dolne sruby ze skrzyni idą łatwo to do górnych jest kiepski dostep i czasem trzeba sie niezle nakombinowac zeby załozyc klucz i zeby dało sie nim obracac bo tunel tego nie ułatwia. Ogolnie wszystko sie da zrobic samemu ale w tym wypadku moim zdaniem lepiej dac mechanikom zarobic te 2-3 stówki niz np. stanąc w połowie roboty bo nie masz jakiejs przedłużki itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełWilk Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Akurat z kluczami nie bedzie problemu bo bedziemy to krecic u brata na serwisie NEW HOLLAND. Tam kluczy nie brakuje. Sam kupowal klucze do serwisu warte 20tys zl komplet. Ale jeszcze jedno pytanie czy sprzeglo jest regulowane bo ktos mi powiedzial ze moze byc, chociaz tez nie jest pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ale jeszcze jedno pytanie czy sprzeglo jest regulowane bo ktos mi powiedzial ze moze byc, chociaz tez nie jest pewny. Ale co to znaczy regulowane ?? bo nie bardzo wiem co masz na mysli. Nie spotkałem sie z takim okresleniem zwłaszcza ze tam zbytnio nawet nie ma czego regulowac , kupujesz komplet tarcza + docisk + łozysko i wymieniasz jedyne co to warto obejrzec wysprzeglik skoro juz zrzucasz skrzynie to bedzie dobry dostep do niego , zobacz w jakim stanie sa uszczelki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełWilk Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 slyszalem wlasnie ze moge sprawdzic czy moje ma jakas regulacje. dzisiaj np, zrobilem okolo 100km i ani razu sie nie poslizgo. Juz calkiem zglupialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freex Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) sprzegla w e39 sam nie wymienisz...aby to zrobic zgodnie ze sztuka trzeba miec specjalistyczne narzedzia. to sa sprzegla samonastawne....sa jakies patenty na to...ale ja bym nie ryzykowal. dla zainteresowanych wiem kto ma taki sprzet i moge polecic. http://www.motofocus.pl/technika,6005,montaz-sprzegla-samonastawnego.html dodam ze pare osob zmienilo samo i po 10k km sprzegla byly ponownie do wymiany! nawet po poprawnym zalozeniu sprzeglo szarpalo i powodowalo drgania. te sprzegla przy poprawnej eksploatacji (technika jazdy) oraz poprawnym montazu wytrzymuja nawet 500k km Edytowane 3 Listopada 2010 przez freex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełWilk Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Wszystko robia ludzie. I wszystko da sie zrobic samemu. Ja wymienilem z bratem sprzeglo prawie rok temu. Nie jestem pewien ale jakies 20000km juz zrobilem i nandal ciagnie jak wsciekle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freex Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) przeczytaj dokladnie ten artykul do ktorego podalem linka. cale kompletne jest wstepnie ustawione i mozna je w calosci zalozyc...natomiat samej tarczy lub po demontazu bez przyrzadow juz nie zalozysz. chciaz nawet zle napisalem...prawidlowo i zgodnie ze sztuka jest to zakladac za pomoca przyrzadow...tylko taki montaz jest zgodny ze sztuka i zamyslem konstruktora oraz zapewnia maksymalna trwalosc. Edytowane 3 Listopada 2010 przez freex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 ja na twoim miejscu Pawel nie ryzkowalbym tej wymiany wlasnorecznie... nie lepiej ci bedzie dac te 200-300zl i moec pewniosc ze bedzie to rborbione szybko i profesjonalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełWilk Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Ale ja juz napisalem ze sprzeglo wymienilem prawie rok temu i nadal wszystko dziala jak nalezy. To jest bardzo stary post i nie wiem po co znowu wyciagniety. Moje zdanie jest takie ze nigdy nie jade do mechanika poki sam nie sprobuje naprawic usterki. Do tej pory u mechanika bylem tylko raz z moim poprzednim Bmw e34 w ktorym padla elektryka. A usterek juz mialem sporo ktore zawsze probuje najpierw naprawic we wlasnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian 520I Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 wymieniaj śmiało i nie pękaj:) ja w swojej wymienialem cały kpl łącznie z dwumasówka i śmigam już rok bez zadnego problem:)żadna sztuka wymienic.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qolar Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 pierwszy post jest z 27 lis 2009 23:12 uzytkownik frex odsiwezył temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TURAS Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 kolego ja tez wymienialem sam w swojej e39 jakis miesiac temu i od tego czasu przejechalem jakies 7tys km na trasach i jak narazie nic mi sie niedzieje a dodam ze robilem to usiebie w garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi