Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko!

Rozpoznanie: Delikatne ruchy kierownicą rzędu 20 stopni w obie strony wywołują stukanie, które od wewnątrz dobiega z kolumny kierowniczej pod deską rozdzielczą. Dźwięk przypomina mi odgłos poruszania kierownicą, gdy jest zablokowana. Gdy jestem pod autem słyszę stukanie jakby ze ślimaka.

To samo występuje w momencie gdy jadę po kamienistych parkingach. Drobne kamienie i małe nierówności wywołują drganie kierownicy i to wkurzające stukanie.

Gdy wjeżdżam na lekki uskok rzędu kilku centymetrów np na parking przy bloku słyszę to gdy wjeżdżam LEWYM KOŁEM.

Coś z drążkiem? Końcówkami? Czy maglownica? A może jeszcze coś innego?

Hudy miałem to samo.

Nie wykluczam drążka środkowego,którego warto sprawdzic ale...

Ale ja stawiam na wyrobienie delikatne wieloklinu na wałku dolnym kolumny kierowniczej.

Zdejmij osłone plasjikową nad pedałami i następnie dokręć tą dużą nakrętkę 32mm.

Nie ma jak sie pomylić bo jest tam tylko jedna taka nakrętka na łączeniu wałków.

Dokręcaj z czuciem co chwilkę kontrolująć czy jest dalej aktywna regulacja kierownicy.

Zbyt mocne jej dokręcenie spowoduje utratę regulacji.

Browar się należy, bo skręciłem i stukanie ustało:D Myślę, że zadowoli Cię marka PERŁA:D Tylko to niebawem bo już nie długo nie będziemy mieszkać tu gdzie mieszkamy i możesz mnie nie znaleźć:D Ale reszta to już face to face ;)

PODZIĘKOWAŁ...

TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY