Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

tak jak w temacie. Chciałbym sie dowiedzieć czego mogę sie spodziewać po tym jak przegrzał mi sie śilnik. po tym zdarzeniu przejechałem ponad 200 km i niby jest ok ale..... mam pewne obawy

jakie mogą być tego skutki i jak mogą sie objawiać?

Najczęściej szlag trafia uszczelkę pod głowica lub sama głowice, co skutkuje przeważnie dostawaniem się płynu chłodzącego do oleju lub na odwrót - objawy to tzw. masło w silniku i olej w zbiorniczku wyrównawczym.

Samochód możne tez stracić moc, nie pracować na wszystkich cylindrach.

Witam.

tak jak w temacie. Chciałbym sie dowiedzieć czego mogę sie spodziewać po tym jak przegrzał mi sie śilnik. po tym zdarzeniu przejechałem ponad 200 km i niby jest ok ale..... mam pewne obawy

jakie mogą być tego skutki i jak mogą sie objawiać?

a mówili,wymień termostat........chyba,że to nie o to chodzi

Skoro przejechałeś 200km i nic się nie dzieje tzn. ogrzewanie działa poprawnie, nie gubi płynu ( chłodzenia + olejów), nie miesza płynów i auto nie kopci i tym samym nie jest zmulone to raczej nic się nie stało.Ale uwaga wszystko może wyjść latem. Wiadomo teraz jest chłodno a latem postój w korku może wszystko wyjść na jaw.

Trzymam kciuki by tak się nie stało.

auto sie przegrzało bo wywaliło mi płyn chłodniczy bo sie zapowietrzał. wszystko posprawdzałem i okazało sie że wąż za termostatem był słabo dokręcony. odpowietrzyłem i od tamtego momentu przejechałem ponad 200 km i nic sie nie dzieje. Jednak jak jechałem po S8 z prędkością mniej wiecej w predziale 110-130 km/h to wyczuwalne były drgania auta. jak zwalniałem albo przyspieszałem do 140 to nic. i nie wiem czemu?

Jutro wracam spowrotem do Sieradza i boje sie ze może sie coś stać.

Jeśli wskazówka dochodziła do czerwonego pola i zagotowałeś auto to bez remontu się nie obejdzie...

Czas pokaże

od momentu wejścia wskazówki na czerwone pole do zgaszenia silnika mineło ok 30 sek.

pytanie po jakim czasie może coś wyjść, albo jak sprawdzić silnik aby zapobiedz wewntualnej awarii.

wymiana oleju w silniku coś da?

Edytowane przez el_banano

generalnie w poprzednim peugeocie stalo mi się coś takiego tylko ze chodziił na czerwonym polu jakieś 2-3min i płyn czły wywaliło, odstali pół godziny zalali plyn i pojechali, jedyne co ze skutków ubocznych to znaczco więcej oleju zaczął palić:lol: u mnie zrobił jeswzcze 20 tyś i dalej w hurtowni śmiga, ale teraz ju dużo oleju wciąga:cry:

dziś ze znajomym mechanikiem pogrzebaliśmy troche bo było małe podejrzenie że uszczelka głowicy poszła ale na szczęście to można wykluczyć na 99,9%. wpinaliśmy sprężone pow w miejsce każdej świecy i sprawdzaliśmy czy nie wylatuje płyn. Nic takiego sie nie działo wiec jest ok. przy okazji sie dowiedziałem że świece kwalifikują sie do natychmiastowej wymiany. hehe. kiepsko wyglądają. a tak poza tym to raczej nic. płyn w normie olej w normie

Przejechałem już tak niespełna 400km i jest gites tylko troche muli dlatego rozbieraliśmy.

było małe podejrzenie że uszczelka głowicy poszła ale na szczęście to można wykluczyć na 99,9%

Niestety 0,01% stałsie faktem. Kompresor jakim sprawdzaliśmy miał tylko 0,8 bara i po 2 dniach jazdy poszła uszczelka. płyn w chłodnicy nabrał koloru oleju silnikowego a w oleju robi sie delikatne masło. skądś na silnik leci płyn chłodniczy czy woda bo cały paruje gdzieś z dołu. trudno powiedzieć z kąd bo nie widać. :(

Panowie na jakie koszty musze sie nastawić wymieniając uszczelke głowicy? planowanie głowicy też trzeba robić?

Zależy na jakiego mechanika trafisz, na pewno nie szukaj najtańszego. Mam nadzieje i tym razem (nie będę już krakać nic więcej) ale aby nie wyszło nic więcej po tym jak zdejmiesz głowice.

Samo planowanie 150 zł u nas ale do tego polecam dotarcie zaworów jak już będzie na wierzchu wszystko.

Myślę ze w 1200 się powinieneś zmieścić.