el_banano Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Witam. tak jak w temacie. Chciałbym sie dowiedzieć czego mogę sie spodziewać po tym jak przegrzał mi sie śilnik. po tym zdarzeniu przejechałem ponad 200 km i niby jest ok ale..... mam pewne obawy jakie mogą być tego skutki i jak mogą sie objawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareq Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Najczęściej szlag trafia uszczelkę pod głowica lub sama głowice, co skutkuje przeważnie dostawaniem się płynu chłodzącego do oleju lub na odwrót - objawy to tzw. masło w silniku i olej w zbiorniczku wyrównawczym. Samochód możne tez stracić moc, nie pracować na wszystkich cylindrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Hmmm. Nie wydaje mi sie zebys przejechal 200 km na przegrznym silniku. Wywaliloby Ci plyn z ukladu chlodzenia i zagotowalby sie silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Skutkiem może być remont silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek84 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 jak nic sie nie dzieje z wymienionych rzeczy i temp. nie skacze nie ma co panikować. ale co było przyczyną przegrzania sie silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Jeśli wskazówka dochodziła do czerwonego pola i zagotowałeś auto to bez remontu się nie obejdzie... Czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Witam. tak jak w temacie. Chciałbym sie dowiedzieć czego mogę sie spodziewać po tym jak przegrzał mi sie śilnik. po tym zdarzeniu przejechałem ponad 200 km i niby jest ok ale..... mam pewne obawy jakie mogą być tego skutki i jak mogą sie objawiać? a mówili,wymień termostat........chyba,że to nie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Skoro przejechałeś 200km i nic się nie dzieje tzn. ogrzewanie działa poprawnie, nie gubi płynu ( chłodzenia + olejów), nie miesza płynów i auto nie kopci i tym samym nie jest zmulone to raczej nic się nie stało.Ale uwaga wszystko może wyjść latem. Wiadomo teraz jest chłodno a latem postój w korku może wszystko wyjść na jaw. Trzymam kciuki by tak się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 (edytowane) auto sie przegrzało bo wywaliło mi płyn chłodniczy bo sie zapowietrzał. wszystko posprawdzałem i okazało sie że wąż za termostatem był słabo dokręcony. odpowietrzyłem i od tamtego momentu przejechałem ponad 200 km i nic sie nie dzieje. Jednak jak jechałem po S8 z prędkością mniej wiecej w predziale 110-130 km/h to wyczuwalne były drgania auta. jak zwalniałem albo przyspieszałem do 140 to nic. i nie wiem czemu? Jutro wracam spowrotem do Sieradza i boje sie ze może sie coś stać. Jeśli wskazówka dochodziła do czerwonego pola i zagotowałeś auto to bez remontu się nie obejdzie...Czas pokaże od momentu wejścia wskazówki na czerwone pole do zgaszenia silnika mineło ok 30 sek. pytanie po jakim czasie może coś wyjść, albo jak sprawdzić silnik aby zapobiedz wewntualnej awarii. wymiana oleju w silniku coś da? Edytowane 25 Grudnia 2012 przez el_banano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek84 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 nic nie da zadna wymiana. dolac płynu odpowietrzyć i jezdzic obserwując wskazówke od temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 mnie się wydaje że jak tak szybko zareagowałeś to nie powinno nic się stać przecież to BMW a nie jakieś TATO lub OKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 30 sek spoko zero efektów ubocznych nic sie nie stało a drgania to jakaś druga rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareq Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 tak jak koledzy piszą przez 30 sek nic się nie stanie, przejechałeś tyle km. i nic się nie dzieje spokojnie oddychaj w cieniu bmw_3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCHU 77 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 generalnie w poprzednim peugeocie stalo mi się coś takiego tylko ze chodziił na czerwonym polu jakieś 2-3min i płyn czły wywaliło, odstali pół godziny zalali plyn i pojechali, jedyne co ze skutków ubocznych to znaczco więcej oleju zaczął palić:lol: u mnie zrobił jeswzcze 20 tyś i dalej w hurtowni śmiga, ale teraz ju dużo oleju wciąga:cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Na początek jak kolega wyżej napisał jeździj i obserwuj temperaturę i olej...Oraz oglądaj płyn w zbiorniczku jeśli pojeździsz trochę i nic się nie będzie działo to miałeś szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 dziś ze znajomym mechanikiem pogrzebaliśmy troche bo było małe podejrzenie że uszczelka głowicy poszła ale na szczęście to można wykluczyć na 99,9%. wpinaliśmy sprężone pow w miejsce każdej świecy i sprawdzaliśmy czy nie wylatuje płyn. Nic takiego sie nie działo wiec jest ok. przy okazji sie dowiedziałem że świece kwalifikują sie do natychmiastowej wymiany. hehe. kiepsko wyglądają. a tak poza tym to raczej nic. płyn w normie olej w normie Przejechałem już tak niespełna 400km i jest gites tylko troche muli dlatego rozbieraliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 mówiłem że nie masz czym się martwić a co do świec sam wymieniałem 2 dni temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Jak chcesz dobre świece to dam Ci namiar na gościa który zajmuje się tylko świecami wystawia aukcje na alledrogo i ustawia pod dany silnik szczelinę świecy.O namiar pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 było małe podejrzenie że uszczelka głowicy poszła ale na szczęście to można wykluczyć na 99,9% Niestety 0,01% stałsie faktem. Kompresor jakim sprawdzaliśmy miał tylko 0,8 bara i po 2 dniach jazdy poszła uszczelka. płyn w chłodnicy nabrał koloru oleju silnikowego a w oleju robi sie delikatne masło. skądś na silnik leci płyn chłodniczy czy woda bo cały paruje gdzieś z dołu. trudno powiedzieć z kąd bo nie widać. Panowie na jakie koszty musze sie nastawić wymieniając uszczelke głowicy? planowanie głowicy też trzeba robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zależy na jakiego mechanika trafisz, na pewno nie szukaj najtańszego. Mam nadzieje i tym razem (nie będę już krakać nic więcej) ale aby nie wyszło nic więcej po tym jak zdejmiesz głowice. Samo planowanie 150 zł u nas ale do tego polecam dotarcie zaworów jak już będzie na wierzchu wszystko. Myślę ze w 1200 się powinieneś zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi