adam-bmw Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 tak jak w temacie byłem zmuszony przeprowadzić geometrię przedniego zawieszenia i o ile zbieżność wyszła na zero to zastanawia mnie nachylenie kół przednich bo się prawe od lewego różni. do diagnostyki byłem zmuszony po "zaliczeniu" krawężnika, wydawało mi się że jakoś dziwnie się prowadzi. uderzenie w krawężnik nastąpiło w miejsce zaznaczone kłeczkiem kontaktowałem się ze znajomym mechanikiem i mówi że krawężnik nie powinien ujemnie wpłynąć na prostość tego elementu dlatego tu moje pytanie skąd różnica w nachyleniu prawego i lewego koła, czy może to być spowodowane różnym wybiciem- zużyciem tulei pływających w wahaczach przednich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaspri84 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 A na jakiej geometrii byles?? optycznej czy laserowej?? Sprawdzales gdzies autko na trzepakach przed geometria ? Moze uszkodzeniu ulegla piasta(nie musi wyc )kolo ma na niej luzy i mimo iz geometria zrobiona i tak autkiem nosi. Moze uszkodziles amor,autko ci przysiadlo i tez wlasnosci jezdne sie zmienily.Moze drazek sie zgial. Powodow moze byc wiele,zacznij od dokladnego sprawdzenia zawiechy u kogos kto sie naprawde zna na zawieszeniach bmw.Mechanior co ogolnie naprawia wszystko moze nie wylapac. Potem podjechalbym na stacje diagnostyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eko-vit1 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 witaj kolego w e39 zeby ustawic "zbieznosc" musisz zaczac od ustawienia tylu,tuleje to podstawa,bez tego nie ustawisz prawidlowo. Przod ma tylko regulowana zbieznosc,zle katy sa przyczyna uszkodzen mechanicznych. Kolyske ciezko jest skrzywic,stawiam na wahacz dolny,na oko nie poznasz ale geometria powinna ci pokazac,jesli kolo pochylone jest tak jak w trabancie to na 90% wahacz dolny. Jesli sam bedziesz to robil to pamietaj o dokreceniu sruby wachacz-kolyska na OPUSZCZONYM autku!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-bmw Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 więc tak wahacz dolny czyli ten krótszy mam wymieniony na nowy tak samo drążek kierowniczy, koło jest nadal pochylone, kupiłem wahacz górny czyli ten powyginany na dniach będę go wymieniał, jeśli to nie pomoże to zostaje amortyzator, zwrotnica, no i oczywiście sanki, będę na bieżąco opisywał jak się sprawy mają wahacze i drążki wymienia oczywiście parami czyli P+L prawa strona co do pochyłu i zbieżności wychodzi na zero tylko ta lewa sprawia problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 kaspri84 ma rację :!: Najpierw trzeba sprawdzić to na trzepakach. jak już wszystko jest doprowadzone do stanu użytku, to wtedy na geometrię najlepiej laserową jak to nazwał. w e39 zeby ustawic "zbieznosc" musisz zaczac od ustawienia tylu,tuleje to podstawa,bez tego nie ustawisz prawidlowo. Z tulejami to się zgodzę, ale z ustawianiem tyłu do ustawienia zbieżności z przodu już nie :!: Oczywiście zależne jest to od oprzyrządowania jakim stacja dysponuje, czyli jak się ustawia na lampach jak w PRLu to wtedy wypadało by mieć ustawiony tył :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-bmw Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 tył jest 100% sprawny wszystko nowe i ustawione, przód tak jak pisałem tylko wahacze górne zostały do wymiany. mój znajomy mechanik podsunął mi pewną myśl żebym sprawdził wahacz dolny bo spotkał się s kilkoma przypadkami że pomimo iż nowy był kawalątek dłuższy (taka wada produkcyjna) mam gdzieś stare to muszę pomierzyć a jak mnie ochota najdzie to od kumpla wezmę całą lewą stronę z angola (amorek razem ze zwrotnicą i wahaczami)(pasuje idealnie) i na laserach zobaczę jak się sprawy mają, jak dalej będzie dupa to raczej na pewno sanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eko-vit1 Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Wiadomo,ze zbieznosc nie ma zwiazku z tylem, ale bez tylu mimo super zbieznosci autko nie bedzie jezdzic! Przod jest staly,poza zbierznoscia nic nie ustawicie. Katy to tylko wahacze,kolyska i amor no i boczek . Mialem kiedys walnieta opone z tylu-nie bylo czuc!!!-po wymianie kierownica powrocila do poziomu!!! Gdzie mozna jeszcze ustawic zawieszke optycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Wiadomo,ze zbieznosc nie ma zwiazku z tylem, ale bez tylu mimo super zbieznosci autko nie bedzie jezdzic! Ma, z tyłu jest więcej regulacji niż z przodu. Z tyłu oprócz zbieżności ustawia się jeszcze pochylenie koła (negatyw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eko-vit1 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 He,he, musi miec wiecej, bo z przodu jest tylko jedna regulacja-pisalem wyzej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ale kosmos z tą geometrią muszę zrobić porządnie bo robił mi gościu bez laserów wiec może lipnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 [ATTACH=CONFIG]18054[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Mam podobny problem, jest niewielka różnica w pochyleniu koła przedniego lewego i prawego ( około 0,5 stopnia ). Niestety nie można tego wyregulować. Gość w serwisie w Wawie mówił, iż mała różnica jest nie znacząca i żeby nie brać tego do serca. Częściej różnicę widać na prawym kole, częściej podjeżdża się do krawężnika , nawet lekkie uderzenie kołem może powoodowaźć zmianę diagnostyki. Bynajmniej u mnie i czuję różnicy, autko trzyma się drogi, nie ściąga, nie myszkuje, czyli cusik w tym jesthappy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dirty wsadź takie foto proszę ale do sedana 523 jak do mnie,będę wdzięczny happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 a proszę cię bardzo,o to chodziło? [ATTACH=CONFIG]18139[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Tak dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Dirty jestes online, wrzucisz do mojej BMW? ;D I czy ktos wie gdzie dobrze zrobic w Polkowicach/Lubinie? Jak nikt sie nie znajdzie to nawet pojade do Legnicy czy Wrocka zeby to bylo zrobione perfekt... Edytowane 1 Grudnia 2012 przez ChriS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 o to chodzi? [ATTACH=CONFIG]23255[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mluki Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 dirty a do mojej mógłbyś wrzucić? 530iA tylko że zawieszenie jest od ///M. Chyba m sport II o ile kojarzę .. to pewnie będą inne kąty niż w zwyklym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 masz i dla sportowego [ATTACH=CONFIG]23256[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23257[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23258[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Ooo Dirty ja mam sportowe jakbys mogl i oprocz pelnego baku czy musze miec jakies obciazenie na siedzeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 aaa,sportowe,zaraz wrzuce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Chrisu-sportowe i obciążenia [ATTACH=CONFIG]23269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23270[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23271[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Chris jest jeden warsztat i kumaty koleś co wsadza obciążenie do auta i robi zbieżność i kąty jak coś to mogę dać namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Dzieki Dirty. Georgii robia perfekt? Bo naprawde nie mam ochoty sie uzerac i klucic z idiotami mam dosc palantow, ktorzy biora kase i gowno robia, ostatnio takich spotykam na kazdym kroku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Myślę,że mogę ich polecić tylko nie mam namiarów ale jakbyś był jakoś w Legnicy mogę Cię zaprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi