Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

woz

Rekomendowane odpowiedzi

Pytania na prosbe kolegi:

"

E34, 540, skrzynia 5hp30

przy spokojnej jeździe na E lub na S wszystko OK - bez zarzutu, zmienia płynnie wszystkie biegi.

natomiast przy kick-down prędkość na S gdzieś ok 130-140km/h dochodzi do 6000rpm i czasami nie zmienia na kolejny bieg - się coś krztusi i szarpie, jak lekko odpuszczę gaz i ponownie dodam to w końcu zaskoczy i zmieni. (a czasami zmienia normalnie) . dodam że bez kick-downa w trybie S wszystko jest OK.

olej w skrzyni zmieniony - stary nie był przypalony, śmierdzący itp.

komp nie pokazuję żadnych błędów.

skrzynia ma 180tys przebiegu. wcześniej nie było z nią żadnych problemów.

dodam jeszcze że samochód nie był używany przez kilka miesięcy.

ktoś coś może miał podobnego? słyszałem o możliwości problemu jakiś czujników... ale jakich?

nie wiem czy to może być istotne dla pracy skrzyni, ale nie działa mi system ASC+T (prawdopodobnie linka do wymiany)

to mój pierwszy automat, nie wiem za bardzo jak podejść do tematu.

będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

"

Proponuje zrobic adaptacje taka sama jak przy resecie kompa...

To nic nie kosztuje a i komp skrzyni tez wchodzi w adaptacje ... potem,z 50km jazdy na spokojnie niech skrzynka sobie poustawia wszystko...

Osobiscie mialem problem z swoją 5hp30 na 3biegu bo potrafila pociagnąc przy zmianie-przy okazji wymiany paru gratow w aucie(sondy L. ) zrobilem reset aby skasowac bledy sond ,po tym zabiegu i skrzynia odzyla -czuc polepszenie zmian na wszystkich biegach,redukcja o jeden bieg przy nie duzym ale dynamicznym wcisnieciu gazu,o dwa na kicku .

dokladny opis prawidlowego resetu podam w oddzielnym dziale-dyskusje ogolne...

Moze sie przyda nie ktorym :)