woz Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Pytania na prosbe kolegi: " E34, 540, skrzynia 5hp30 przy spokojnej jeździe na E lub na S wszystko OK - bez zarzutu, zmienia płynnie wszystkie biegi. natomiast przy kick-down prędkość na S gdzieś ok 130-140km/h dochodzi do 6000rpm i czasami nie zmienia na kolejny bieg - się coś krztusi i szarpie, jak lekko odpuszczę gaz i ponownie dodam to w końcu zaskoczy i zmieni. (a czasami zmienia normalnie) . dodam że bez kick-downa w trybie S wszystko jest OK. olej w skrzyni zmieniony - stary nie był przypalony, śmierdzący itp. komp nie pokazuję żadnych błędów. skrzynia ma 180tys przebiegu. wcześniej nie było z nią żadnych problemów. dodam jeszcze że samochód nie był używany przez kilka miesięcy. ktoś coś może miał podobnego? słyszałem o możliwości problemu jakiś czujników... ale jakich? nie wiem czy to może być istotne dla pracy skrzyni, ale nie działa mi system ASC+T (prawdopodobnie linka do wymiany) to mój pierwszy automat, nie wiem za bardzo jak podejść do tematu. będę wdzięczny za jakąś podpowiedź. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N0name Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Proponuje zrobic adaptacje taka sama jak przy resecie kompa... To nic nie kosztuje a i komp skrzyni tez wchodzi w adaptacje ... potem,z 50km jazdy na spokojnie niech skrzynka sobie poustawia wszystko... Osobiscie mialem problem z swoją 5hp30 na 3biegu bo potrafila pociagnąc przy zmianie-przy okazji wymiany paru gratow w aucie(sondy L. ) zrobilem reset aby skasowac bledy sond ,po tym zabiegu i skrzynia odzyla -czuc polepszenie zmian na wszystkich biegach,redukcja o jeden bieg przy nie duzym ale dynamicznym wcisnieciu gazu,o dwa na kicku . dokladny opis prawidlowego resetu podam w oddzielnym dziale-dyskusje ogolne... Moze sie przyda nie ktorym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi