beaver79 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Hej. Ponieważ nie zauważyłem tematu na ten tema, a na co 2-gim klubowym aucie widziałem antenę mam pytanie. jakie macie radia, jakie anteny - na klapie czy na dachu - jak się spisują? Właśnie zapiąłem Lafayette Atena z Wilsonem Little Wil - ktoś to ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 jak lecę w trasę to pożyczam od kolesia president harry 2 z anteną president radio super działa antena na dachu osobiście mam cb midlanda nie pamiętam modelu i też było wszystko super do momentu aż mi padła antena oczywiście była na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 ja posiadam Uniden 520XL i antene to niewiem bo dostałem w spadku:) radio idealnie wchodzi do e39 do małego schowka:) pod kierownicą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 byłem ostatnio w delegacji z kolesiem - midland 109, antena hustlera - było ok, tyleże już wim czemu za Odrą nie słyszeliśmy niemców - oni używają na 28 FM, a ten Alan tego nie ma. spora cześć mojej rodziny lata na dużych i grunt to dobre zestrojenie anteny a 7-10 km to więcej niż trzeba na "zwykłym" zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrsiwek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 ja posiadam Uniden 520XL najlepsze radio jakie wymyślił człowiek... zresztą już wycofane z produkcji ( ponoć łatwo było przerobić, by podsłuchiwać częstotliwości policyjne) później wykupił president i robi na tej bazie alany, harry itd... 520XL + jakaś dobra antena (140) president lub sirio... mega zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 używałem unidena 520xl i rewelacja, teraz mam INTEK (modelu nie pamiętam) ale działa w AM i FM i dodatkowo przyciskiem można przestrajać na różne kraje do tego antena President Florida (bardzo mała 40cm) a zasięg naprawde spory,jedyny problem jaki mam to kiepskie kable sygnałowe do wzmacniacza które idą obok radia i strasznie zakłucają, ale z tym coś zadziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Co do Ateny i Yosana 120 (bliźniak) znalazłem tylko zarzut o zrywaniu końcówki z majka, ale wystarczy wlutować rezystor i kondensator i będzie ok. druga sprawa to nienawidzę kupy przycisków i przełączników (jak np w TTI 881 które polecał mi szwagieros zachwalając 3 miliony funkcji z których nie korzysta - nie potrafi nawet przeskanować kanałów ) - może paść tylko 3-funkcyjne pokrętło, ale jest 24 m-ce gwar także się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrsiwek Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 antena President Florida (bardzo mała 40cm) a zasięg naprawde spory miałem - jeśli chodzi o zasięg to bije "nonamy" nawet z batem 120, ale jak jeździłem w terenie górzystym zasięg był dość słaby czy nawet mocniej zabudowanym to troszke lipa... za to 140 president czy Sirio - mistrzostwo i nawet na niemieckich autobanach nie zrywa jej z dachu, a Floryde zerwało z dachu :-P U ojca w cherokee na wybojach w lesie też spadła... ( polecam wrażenia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 ja nie miałem problemu z anteną no name.... przy 235km/h nie oderwała się od dachu.... ale za to myjnia na BP ją pokonała.. bo zapomniałem schować ale co jak co Unidena polecam.... co do anteny to słyszałem o Sirio że są dobre nawet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 na niemieckich autobanach nie zrywa jej z dachu jaka była średnica magnesu? bo nie ukrywam że na niemcy bedzie też jeździła ze mną, na służbowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiks Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 u mnie Sunker Elite One z anteną Sunker Elite 116. Działało świetnie do ubiegłego tygodnia... umarło. Zostawiłem w Lu-El'u w Lubinie i czekam na werdykt, w poniedziałek ma się rozstrzygnąć czy opłaca się toto naprawiać. Moje pierwsze radio, skompletowane za 200 zł śmieszna cena. antenę najpierw miałem centralnie na dachu. teraz lewy tył, tak żeby w razie czego schować do bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebi Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Ja natomiast posiadam midlanda alana 102, niezbyt drogie radio, ale antene mam presidenta ml 145, jest bardzo wysoka i na magnes o sporej srednicy, niestety to jest troszkę wadą bo na dachu nie ma idealnie płaskiego miejsca no i góra 185 km/h. A na półce w sklepie trzymało, że cho cho Zasięg natomiast to już inna bajka, ok 13 km, dobrze zestrojone i brak szumów. Można spokojnie latać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Ja miałem lafayette ares jest malutkie świeci na pomarańczowo ma porządne filtry,a z anteną magnesową wilson uzyskasz bardzo dobry zasięg i czysty a jak dasz antenę do masy auta na stałe np president bat powyżej 1metra to będziesz zbierał świetnie takie są moje doświadczenia z cb radiami oczywiście polecam po zamontowaniu udać się na zestrojenie koszt groszowy a różnica jest sam się o tym przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Wszystko buja, sprawdzone dziś na kilkudziesięciu km. Miasto 2-3 km (np. cały Głogów na przestrzał), otwarty 8-10km - wszystko bez strojenia . Na strojenie i tak przyjadę, ale radyjko fajnie filtruje szumy, 3-funkcyjne pokrętło jest naprawdę bardzo praktyczne (nie nadaje się do "ręki rolnika") no i podświtlenie bursztynem, prawie jak reszta deski 300 PLN z Wilsonem Little Will (niebo lepszy od Hustlera) to grosze. No i Kolezanka-Małżonka zadowolona że opowiada jaka ścieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiks Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 ponoć zestrojenie ważne jest nie tylko dla dobrego zasięgu ale też przy źle zestrojonym radiu końcówka mocy bardziej się grzeje co może powodować szybkie uszkodzenie sprzętu... tak mi mówił koleżka z Polkowic, stary radiowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 wiem, wiem, dlatego lecę jutro do Maćka (podobno szpenio w Głogowiu ) ale 300PLN dla tego zestawu to naprawdę jak za darmo... Brałem na Alle od Autoradia_pl jakby ktoś pytał - osługa bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrsiwek Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 mam presidenta ml 145, jest bardzo wysoka i na magnes o sporej srednicy, niestety to jest troszkę wadą bo na dachu nie ma idealnie płaskiego miejsca no i góra 185 km/h. zależy od auta, mi w e61 pasuje idealnie i nie zrywa przy 255km/h - oczywiście na niemieckich autobanach. A strojenie jest ważne (często poprawia jakość i zasięg sygnału, ważne jest również dobre ulokowanie anteny na aucie, ale to już "strojniś" będzie ogarniał), ale czy to ma wpływ na grzanie się końcówki mocy :shock: ? Chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich zainteresowanych CB-Radiem. Zajmuję się tym tematem już od ponad 20 lat. Różne mity i historie słyszałem na ten temat i wiele stosowanych "wynalazków". Antena jest b. ważnym elementem składowym radia i nie można traktować tematu anteny i radia osobno. Zarówno dla odbiornika ważne jest zestrojenie anteny, by uzyskać minimum szumów i maximum zasięgu jak i dla toru nadawczego by: nie spalić końcówki mocy no i znów mowa o zasięgu czyli to co wzmacniacz nadajnika "wyprodukuje" zostało w całości wyemitowane przez zestrojoną antenę a nie odbitej od niej i "gotowało się w końcówce". O mitach i gustach nie będę dyskutował, każdy ma do tego prawo. Powiem tylko, że zdążyłem przetestować w aucie wiele różnych modeli CB-Radia i wiele różnych anten, zarówno z podstawą magnetyczna jak i na uchwycie stałym. Wożę w buni starego Alana 28, tylko trochę lepszy mikrofon do tego i do relingu na uchwycie zamontowana stara 20-letnia antena DV27. I uwierzcie mi, że wiele razy w weekendy a zwłaszcza noce weekendowe, jak jest cisza w eterze, zatrzymuję się i sprawdzam czy na pewno mam jeszcze antenę na dachu bo nie mam nawet szumów jak w większości radyjek "z biedronki". [ATTACH=CONFIG]26422[/ATTACH] Zasięgi wcale nie wiele gorsze niż najlepsze i nie tanie anteny i radia - miasto 4 do 10 km, teren to już różnie 10 do 20km. Jak macie jakieś pytania, problemy czy wątpliwości - pomogę. I jeszcze do adminów lub moderatorów - warto by było podpiąć temat albo stworzyć nowy już podpięty, bo temat CB-Radia jak bumerang będzie wracał. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez pidey dodałem foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Domin Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ja posiadam unidena 520xl do tego antena Sirio ml 145 tylko oryginalna bo spotkałem już podróby.Antena montowana na tylnej klapie wszystko ładnie zestrojone i hula.Dobry zasięg w mieście i w trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 do tego antena Sirio ml 145 tylko oryginalna bo spotkałem już podróby. nie ma to większego znaczenia, bo trafiałem zarówno na oryginały dające się stroić niczym koński bat :mad: jak i na perfidne podróby czy jakieś "no name" ale strojące się i śmigające jak mało która firmowa. Wyznacznikiem dobrej anteny jest jej zdolność do zestrojenia na poziomie nie wyższym niż 1:1,2 SWR i czy przy tym zestrojeniu jest bliska rezonansu. O "dobroci" i "zysku" już nie wspominam ale są one zależne od konstrukcji i mają b.duży wpływ na zasięg. Także nie każda "ory" jest super i nie każda podróba to złom :dance:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi