Skocz do zawartości

Jakiej firmy łączniki stabilizatora oraz czujnik ABS? Co lepsze płukanka czy podwójna wymiana oleju

Dzesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na etapie doprowadzania nowego nabytku do idealnego stanu . Do wymiany mam 2 łączniki stabilizatora przód oraz czujnik ABS tylnego prawego koła. Wiem, że czujnik najlepiej ori ( po wymianie trzeba kasować błąd?)  ale jakiej firmy wybrać łączniki? Czy trzeba po wymianie robić zbieżność? 2 sprawa dotyczy zmiany oleju z 10w40 na 5W30 . Bumka ( 520i M54 2,2 l) przejechała 9 tys km na 10w40 Valvoline maxlife (poprzedni właściciel taki zalał) , oczywiście ma być pełen syntetyk więc nie wiem czy robić płukankę i zalać 5w30 Valvoline czy kupić jakiś lotos 5w30 wymienić i za 500 km wlać 5w30 Valvoline? Jakieś sugestie?:bmwsexemofg3:

Po wymianie czujnika będzie trzeba kasować błąd.

Po wymianie łączników nie trzeba robić zbieżności.

A olej po prostu bym wymienił na odpowiedni.

by Tapatatatalakatalk

• Lubię 1

Co do czujnika to DELPHI polecam. U siebie w e46 wymieniałem niedawno i spokoj jest a koszt 3 razy tanszy niz ori ?

9tys to nie duzo ale tez nie wiadomo co bylo wczesniej. Plukanka zaden majatek, tego nie robisz co miesiac. Ja bym zalal plukanke i zalal liqui moly 5w40 ;)

• Lubię 1

Ja jezdzilem u siebie na castrolu 10w40 przez 10tkm. Wlalem plukanke Valvo i potem. Valvo max life 5w40. Po 10 tkm Total quartz 5w40. Oleju nie bierze jal na razie. Teraz bede wlewal 0w40 Fuchsa.
Mam m52b25tu i 316tkm na liczniku. Takze polecalbym Ci teraz z rodziny Valvo Olej Valco Synpower 5w40. Bedzie powoli czyscil silnik. Bo valvo maxlife jest sredni

Wysłane za pomocą łapki na myszy

• Lubię 1

Dziękuje Wam za poświęcenie czasu i cenne wskazówki. Bunia tylko 9 tys km zrobiła na 10w40 - tak wynika z książki serwisowej. 

Podsumowując :

Łączniki stabilizatora będą TRW ,

Czujnik ABS - Delphi - dzięki Xaime91,

Zdecyduje się na płukankę i olej Valvo Synpower 5w40 - dzięki Kandyn 

Co do galerii oczywiście będzie jakoś w weekend i nie mogę doczekać się najtu w niedziele:) ( bo będzie nie?)

Edytowane przez Dzesiu

Już się umówiłem do CzAkSsa na piątek:) 

Mam jeszcze pytanie co do multi kierownicy , u mnie jej brak ( urok bmw - czujniki ciśnienia  w kołach ,rolety w bocznych szybach a multi brak) . Jak kupie kierę z e39 multi 2 nabojową ( polift) to będzie to działać p&p? będzie działać sterowanie z kierownicy, tempomat itd? czy trzeba to jakoś zaprogramować?

Edytowane przez Dzesiu