Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem nowym forumowiczem i jest to mój pierwszy post.

Mam taki problem: W moim aucie BMW 320 136 KM 2001 r

Przy odpaleniu auta usłyszałem strzał i włączyła mi sie kontrolka akumulatora i zorientowałem sie że nie mam wspomagania.

Dowiedziałem się że odpowiedzialny może być pasek alternatora.

Po zdjęciu osłony zobaczyłem że zerwało sie koło pasowe.

I moje pytanie jakie kupić nowe koło.

Podobno firma CORTECO jest doskonała tylko że cena jest wysoka bo aż 550 zł znalazłem też firmę IMPERGOM za 255 zł.

Prosę o Waszą opinię.

Powiem Ci tak ... wymieniałem koło pasowe na ori czyli corteco bo to część która idzie na główną linię produkcyjną. Gościu proponował mi z meyla czy jakoś tak oraz inną, możliwe że impregom... jednak mówił, że to dziadostwo i nie wiadomo ile to wytrzyma... Warto zauważyć, że jest to bardzo ważna część, która napędzą cały wieloklin i części z nimi związane. Więc polecam Ci kupić cortego, żebyś później nie żałował.

Do mnie corteco kosztowało 1600 zł... jednak u Sielesi dostałem za 999 :)...

Decyzje pozostawiam Tobie :)

pozdro.

A jakie są objawy tego koła pasowego ( tłumika drgań ) ? bo ja mam coś takiego że na zimnnym silniku lekko auto drzy jednak tylko na drive i R a jak zmienie na park lekko ustaje ( mam automat) a jak silnik się zagrzeje całkowicie znika. Moze to być ta elastyczna złączka na tłumiku albo podpora wału czy też moze ten tłumik drgań ?

Jeśli objawy zniakją po nagrzniu się silnika to napewno nie będzie to koło pasowe... tylko wiele innych czynników które musisz sprawdzić, jak sondy, czujnika połżenia wału, przepływka, lewe powietrze itp itd jest tego troche na forum to poszukaj. Koło pasowe jak już umarło powoduje bicie, które odbija się na pracy całego wieloklinu wprowadzając nie potrzebne wibracje, wystarczy spojrzeć jak pracują wszystkie koła przy praca silnika, czy nie ma bicia i wibracji jakiś dziwnych dźwięków :) pozdro

Witam .

Chwilowa nieobecność była spowodowana delegacją a auto stało unieruchomione.

Zerwało sie koło pasowe ( na dwa pasy ) .

Zainwestowałem i kupiłem nowe corteco i razem z nowym paskiem.

całośc kosztowała mnie 900 zł .

Ale jest jeszcze jeden problem bo mam odczówalne drgania na całej budzie samochodu..

Czy to normalne??

Pozdrawiam.!!

Raczej nie powinieneś czuć czegoś takiego. Może to wynik zużytej dwumasy? rozumiem że te drgania czuć na biegu jałowym gdy samochód stoi w miejscu.

Dokładnie tak jak piszesz.

Jak moge sprawdzić czy jest to dwumasa??

Nie wiem czy to majakieś znaczenie ale moja e 46 jest w automacie.

Edytowane przez Rywin