Tequila Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Ostatnio zauważyłem, że pasek klinowy napędzający alternator (chyba, w każdym razie nie ten od klimy) jest już popękany i chcę go wymienić. Czy należy przy okazji wymienić napinacz/rolki? Czy pasek da się wymienić samodzielnie? Nie boję się trzymać młotek i większość rzeczy robię przy aucie sam. Przy okazji zapytam: czy ma ktoś rozpiskę co i przy jakim przebiegu trzeba wymieniać, w instrukcji chyba tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Mozesz samemu. Najlepiej od spodu, pasek przekładasz przez Visko, luzujesz napinacz, najlepiej go wymień - ok 60 zl. Tylko z tego co kojarze to musisz też zdjąć pasek od klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Domyślam się w takim razie, że trzeba zdjąć osłonę wentylatora chłodnicy straszenie się z tym męczyłem przy wyciąganiu chłodnicy i już mi w jednym miejscu pękła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Nie musisz, przejdzie. Normalnie miedzy łopatkami przechodzi. Najlepiej w dwie soby to robisz. Poł godz i wymienione 2 paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 No to trochę mnie pocieszyłeś... zobaczę jak mi pójdzie jak się trochę ociepli. A wiesz może co powinienem wymienić i po jakim przebiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Nie ma chyba reguły. Albo jak zaczyna świszczeć, albo jak widać pekniecia. Wymien tez rolke napinacza bo nowy pasek na starej rolce może piszszeć. Jedyne co potrzebujesz do wymiany to: grzechotka z koncówka typu torx o ile dobrze pamietam by odkręcić napinasz i dwa browarki Wyglada to tak mniej wiecej: 1. wchdzisz pod spod, zdejmujesz osłne miski 2. Bierzesz grzechotke z torxem i wkładasz w rolke napinacza. 3. Odciagasz rolke w przeciwna strone do naciagu paska, ciagniesz tak do oporu aż pusci sruba trzymajaca rolke, wtedy napinacz schodzi. 4. ZAkldasz nowy pasek i wykonujesz czynności w odwrotnej kolejności. Wymieniałem dwa razy i pasek spokojnie przechodzi przez visko. Jest to samonapicz wiec nie martwisz sie naciagiem paska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 OK, dzięki za info, mam nadziejże że pójdzie tak łatwo jak piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi