Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio beemka (88r, 1.8 M10 na wtrysku) stała sobie tydzień nieruszana, wczoraj wsiadłem i niestety okazało się, że siadła elektryka w środku, tzn nie ma oświetlenia wnętrza, bagażnika, schowka i zdechło radio. Bezpiecznik 21 podmieniałem, niestety bez skutku. Przed chwilą byłem w aucie, posprawdzałem lampki, przewody za radiem, pod kierownicą, w tunelach... Nic przerwanego nie ma. Poza tym jakiś czas temu przestał działać mi obrotomierz i ekonomizer, też nie bardzo wiem dlaczego :cry: Macie jakieś pomysły z tą elektryką? Poza tym mam jeszcze jedno pytanie. Nad schowkiem obok komputera znalazłem wtyczki:

150120111558.jpg

Od góry: pierwsza, dwupinowa odchodzi od okolic zamka/masy lampki. Od czego ona jest?

Druga, z jednym pinem, odchodzi od kompa. Od czego ona?

Trzecia idzie gdzieś od silnika, a czwarta od kompa. Obie jak widać pasują do siebie. Co by się stało gdybym wetknął jedną w drugą?:).

Edit: Podświetlenie deski działa. Sprawdziłem na zegarku piny, od podświetlenia ładnie działa, a na żadnym z pozostałych nie ma napięcia, czyli trzeba szukać zagubionego plusa :/

Pozostaje jeszcze kwestia obrotomierza i magiczne wtyczki od kompa ; ).

Edytowane przez czapla56

Pare nowych wieści na temat usterki. Bezpiecznika jednak nie przepala, prąd przez niego przechodzi (sprawdziłem żaróweczką), czyli w skrzynce jeszcze prąd jest. Dalej sprawdziłem wiązki w podłodze u kierowcy, ale tam też nie widzę niczego, co mogłoby być podejrzane...:/ Macie jakieś pomysły, gdzie jeszcze mogę szukać? Czy np przepalona żarówka mogła by przerwać cały układ? Nic już nie przychodzi mi do głowy, auto zepsuło się od stania :twisted:

Odpala, wszystko chodzi idealnie oprócz tego oświetlenia i obrotomierza. Podświetlenie deski rozdzielczej działa bez zarzutu. Przewód masowy od aku ma przetartą izolację w jednym miejscu, tutaj troszeczkę widać: http://www.maxbimmer.pl/threads/11082-czapla56-E30-1.8-coupe/page9 Zdjęcie akumulatora, po lewo jest przewód. W sumie, to za dużo na tym zdjęciu nie zobaczysz, ale druty w tym miejscu są na wierzchu.

• 2 tygodnie później...

Dodatkowo podpowiem ze apropo obrotka to tam za zegarem jest wtyczunia ktora lubi wylatac... Jakos tak ma sama do siebie ze sie luzuje i wylata... Wtedy obrotek powinien zadzialac a jezeli chodzi o podswietlenie to zezeli nie dziala Ci podswietlenie np tylko oboptka na zegarach to musisz wiedziec ze kazdy zegar czyli predkosciomierz i obrokta maja tylko jedna zarowencje ktora je podswietla czili jedna zarowa na jeden zegar :)

oświetlenie deski działa, nie ma tylko lampek w słupkach, schowku, bagażniku, nie działa radio i zegarek. Bezpiecznik raczej dobry, więc sprawdzę wtyczkę. Co do podświetlenia, są pewne nowości. Wczoraj zauważyłem, że przy włączonych światłach jak włączę lampkę nad kierowcą, to piszczy mi tak jakbym miał otwarte drzwi (oczywiście drzwi są zamknięte). Dobra wiadomość jest taka, że w takim razie dochodzi tam prąd, a zła... Nadal nie wiem gdzie szukać problemu :P