Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

temat zakłądam w imieniu kolego

chce on kupić samochód pod koniec rok zastanawia się nad piątką i Passatem B5

martwi się o opłaty(OC 140%) o spalanie o awaryjność dostępność i cene częsci.

Doradzcie jaki silnik Diesla ma wybrać jaka pojemnosćpytanie_bmw, jakie spalanie, jaka frajda z jazdy, co warto mieć z wyposażenia i jakie są słabe pkt E39 ( o ile w ogóle są)

Tylko 3.0 sam mam e39 z tym silnikiem przed liftem i jest super :) niskie spalanie poniżej 10l. a dynamika silnika mówi sama za siebie koszt ubezpieczenia ja w Pzu płacę 860 zł za rok z NW i nie mam jeszcze wieku dlatego mam w zwyżkę a eksploatacja do tanich nie należy jeśli chodzi o części ale tragedii nie ma nie jest to silnik awaryjny

3.0d !! !!

Tds raczej odpada, chyba ze znajdzie mega tanio :P:p:p

Co do awaryjnosci to standart czyli wszechobecna elektronika i elektryka :roll::roll::roll::roll:

Jakies tam jeze skrzeczace zawieszenia itd itp

Jesli chodzi o 3.0D to trzeba jeszcze sie liczyc z patologiczna skrzynia biegow ktora lubi sie psuc....:P:p:p:p

pozatym swietne auto <bmw_1><bmw_1><bmw_1>

Dobrym wyborem napewno będzie 3.0d, ale w tym przypadku nie ma takiego czegoś jak "okazja". Co prawda są to jednostki długowieczne ale jeśli są odpowiednio ekplaatowane. Dobry diesel się ceni i nie ma co sie oszukiwać. Nie warto oszczędzać przy zakupioe bo to co oszczędzisz czesto zdarza sie tak, że zostawisz w warsztacie np na regenerację turbo czy wymianę wtrysków. W tych silnikach stosawano skrzynię biegów automatyczną zaprojektowaną przez GM - była dość awaryjna, generalnie było to tak, że GM dało skrzynię, a BMW znanego w Oplach TDS'a któremu zmiejszono moc na 136 koni, jak wszyscy wiemy ta zamiana ani GM ani BMW nie wyszła na dobre - zarówno skrzynie GM w beemkach jak i TDS'y w Oplach się sypały. Lepszym wyborem będzie tutaj manual.

Z wyposażenia napewno zdałą by się skóra, podgrzewane foteliki czy NAVI.

ceny są do 1999 niższea 2.0 w górą najwyższ stawka , ja mam najwyższą i przy 40% płacę rocznie ok 450zł . ale to jest zależne wszystko od tego u kogo ubezpieczasz i w jakim mieście . A z silników do 5ki tylo 30d lub 2.5cr

kolega chce przeznaczyć na autko 13 koła i ze 4 mieć na wkład w auto

przywiązany jest do Diesli ja też był bym za LPG ale kazdy ma swoje upodobania

rocznie chce kręcić po ok 25 tys km

Niech da sobie siana z dieslem. Przynajmniej w tej cenie.

Gość Mordulec
kolega chce przeznaczyć na autko 13 koła i ze 4 mieć na wkład w auto

To za to siano możesz zapomnieć o poszukiwaniach 3.0D , obawiam się , że nawet 2.0D nie znajdzie w przyzwoitym stanie.