Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow!

I od razu atakuje z prostym pytaniem: kiedy miernik bedzie pokazywal napiecie na pompie paliwa? Mam na mysli czy zawsze, czy tylko wtedy kiedy jest przekrecony kluczyk, czy moze tylko jak pracuje silnik?

Pytam, poniewaz pompa nie podaje paliwa do silnika (silnik pali, jesli mu zalac paliwo prosto do przepustnicy). Pompe wymienialem ok 60 000 temu (wsadzilem oryginal Boscha). Domyslam sie, ze cos musi byc nie tak z instalacja, bo to przeciez niemozliwe zeby co 3 lata zmieniac pompe. Jezdze na gazie, ale 3 generacji (wiec odpalam na benzynie, a pompka kreci caly czas).

Uprzedazajac pytania: nie podlaczalem akumulatora bezposrednio do pompki, wiec nie wiem czy kreci, ani nie sprawdzalem przekaznika (jeszcze).

pompa wlacza sie przy "rozruszniku" i pracuje caly czas, az do wylaczenia silnika (nawet na LPG), wiec jesli smigasz na oparach PB to taka akcja byla tylko kwestia czasu

ps.

na przwitanie jest specjalny dzial ;)

Dzieki za wskazowke.

Faktycznie, po wlaczeniu silnika pompa kreci sie caly czas (jakby ktos potrzebowal, zeby pompa sie krecila w momencie gdy silnik jest unieruchomiony, wystarczy wyjac przekaznik pompy i polaczyc krotkim przewodem dwa gniazda, w ktorych siedza nozki przekaznika. Jakby co moge podeslac skan ksiazki "Sam naprawiam e34").

Ale u mnie historia jest innego typu i licze, ze ktos z forumowiczow sie z czyms takim spotkal.

Otoz, napiecie w skrzynce przekaznika jest OK, napiecie na kostce, ktora sie wpina do pompki paliwa jest OK, ale jak podlacze pompke i zaczynam krecic silnikiem to napiecie znika (do zera). Odlaczam pompke, podlaczam miernik do wtyczki, krece rozrusznikiem i napiecie wraca.

I teraz najlepsze: podlaczajac pompke bezposrednio do akumulatora, pompka kreci i co ciekawe pompuje paliwo.

Czy to moze byc wina pompki paliwa (np, ze robi zwarcie i dlatego nie jest podawany prad)?

BTW. W srode wieczorem zaloze nowa pompkle paliwa i dam znac jaki bedzie wynik.

Dzieki za kazda wskazowke.

• 3 miesiące temu...

Co do tego kiedy pompka powinna pracowac to:

Przy rozruszniku

Gdy auto odpali

Oraz przez chwile przy przekreceniu na zaplon

W nie ktorych autach jak dluzej zostawisz na zaplonie to pompka co pare sekund sie wlacza zeby podpompowac paliwo. Ale nie wiem jak jest w E34.

Mialem podobne cyrki i winowajca okazal sie przekaznik pompy paliwa.

Kupilem uzywke bo nie da sie kupic nowego i niedawno znow autko zgaslo pompka niby pracowala ale autko nie odpalalo. Przeczyscilem styki przekaznika zamocowalem go i jak narazie jest ok. Wiec posprawdzaj uklad sterowania pompa

Druga mozliwosc to brak masy "-" (minusa) poczysc wszystkie masy i posprawdzaj przewody

Chodz ja bym stawial na to co wyzej, ze jak jest LPG to 99,9% ludzi olewa stan paliwa i jezdza na rezerwie a pompka sie zaciera. Lub jak nawet maja tam te 10-15litrow to ciagle te same a paliwko po czasie tracie wlasciwosci.

Praktycznie od kwietnia przelaczenie na gas nastepuje praktycznie chwilke po zgasnieciu kontrolek, wiec benzyna jest stara.

Powinno sie miec w zbiorniku chodz 20litrow PB i to najlepiej jakies lepszej PB 98 i czasem pojezdzic troszke na benzynie !! !! !!

• 2 miesiące temu...

Zagadka rozwiazana.

Przyczyna okazal sie brak pradu na pompie paliwa. Przewody doprowadzajace zasilanie w moim e34 (touring), te pomiedzy skrzyneczka z przekaznikami a pompka, ida sobie pod podwoziem, a przy tylnej belce dokladnie pomiedzy belka a podwoziem (mam na mysli ta belke, gdzie po bokach sa te solidne gumowe poduszki). Poniewaz te gumowe poduszki sie wyrobily, belka zaczela "haczyc" o podwozie, przecierajac przewod od plusa.

Samochod zawiozlem do elektryka, odpalajac "na krotko", czyli poprzez przeciecie plusa przy pompce (przewod fioletowo-czerwony) i podpieciu go do plusa w akumulatorze. Akumulator jest u mnie pod tylnym fotelem, wiec bylo latwo. Elektryk wymienil cala wiazke i e34 lata jak nalezy.