Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Wentylator klimy na 3 pin??

Pakos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zimą zdechł mi wentylator w moim e39 530D. Chodzi o ten wentylator od klimy przed pasem przednim. Wyczytałem, że od września 99 roku, weszły wentylatory na 3 piny i że wszystkie są takie same?? Tzn, że od benzyny i od diesla niczym się nie różnią??

Ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym temacie??

temat już ogarnięty 3 pinowe wentylatory były od września 99 roku, więc ostatnie modele przed liftem też miały już 3 piny. Wszystkie wersje silnikowe od września 99 roku przed i po lifcie miały ten sam wentylator. Mało tego bo te same wentylatory były w X5 przed liftem a na allegro każą sobie za nie płacić 1000zł i więcej. Różniły się tylko osłoną łopatek i mocowaniem. Więc wystarczy przełożyć sam środek i wszystko śmiga.

• 2 miesiące temu...

Z tego co czytałem to wersji 3 pinowej nie da się sprawdzić tak jak 4 pinowej (podłączając zasilanie).

Najprościej będzie chyba zakupić i podłączyć wtyczkę przed montażem.

Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

INPA pokazuje mi błąd wentylatora i rzeczywiście jedynie czasem drgnie zamiast się kręcić.

Naprawić chyba nie ma szans. Pozostaje poszukać używki.

Z tego co czytałem to wersji 3 pinowej nie da się sprawdzić tak jak 4 pinowej (podłączając zasilanie).

o ile dobrze pamiętam to jak 3 pinowy podłączysz na krótko to i tak nie będzie działał bo tam idą dwa plusy z czego jeden jest sygnałowy albo impolsowy czy jakoś tak i jak go podłączysz na krótko to sterowanie kaput. Możliwe, że coś pomyliłem bo elektryk ze mnie marny. Tak czy inaczej u mnie okazało się, że jest jeszcze uwalony panel klimy i drugi wentylator chodził tylko w chwili jak się grzał silnik. Więc najlepiej drugi wentylator wpiąć i zobaczyć czy wystartuje przy włączonej klimie bo może być też inna przyczyna.

Jak wyżej koledzy pisali. Wywal go na wierzch, niestety musisz zwalić przedni zderzak, ale to trwa chwilę i popatrz na elementy napędu. Silniczek też idzie zregenerować, koszt to ok. 50 pln, ale raczej szukaj oryginału. Ja po regeneracji pocieszyłem się jeden sezon i w końcu przyszła pora na wymianę. Mam 4 pinowy, a koszt nie mały...