Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

E39 nie odpala

DrzewoRMT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przed wczoraj rano wsiadłem do auta, przekręciłem kluczyk i echo, było tylko takie cykanie i równoczesne przygasanie kontrolek. Obstawiłem, że aku padł więc poszedł do ładowania, dzisiaj go wstawiłem i tylko kontrolki się zapalają, nic więcej się nie dzieje.

podłączyłem auto pod cs i przy ewsie pokazało się coś takiego "01 key 1 not recognised", o co może chodzić.

W większości BMW jest tak samo.

BMW Sport :: Zobacz temat - [E39] 530d 99r Jak przeprowadzic kodowanie kluczyka

Lub inny opis z Autodaty.

"Kodowanie kluczyka (inicjalizacja pilota) w przypadku, gdy wymiana baterii w kluczyku trwała dluzej niż 1 min - cop spowodowało rozkodowanie kluczyka- obowiązuje rownież przed użyciem nowego nadajnika (kiedy np. poprzedni miał usterkę):

1. Wsiasc do samochodu i zamknac drzwi

2. Wlozyc kluczyk do stacyjki i przekrecic na pozycje nr1 (zapala sie kontrolka AIRBAG) maxymalnie na 5 sek. i wyjac kluczyk z powrotem

3. Nacisnac i przytrzymac przycisk otwierania. Nie puszczajac tego przycisku nacisnac krotko, trzykrotnie w ciagu 10 sek przycisk zamykania

4. Puscic przycisk otwierania jesli proba sie udala to centralny zamknie sie i otworzy zaraz.

W razie braku reakcji centralnego ryglowania trzeba ponownie przeprowadzić inicjalizacje pilota.

Jeżeli posiadacie inne kluczyki z pilotem (łącznie do 4 szt. do tego auta!!), trzeba je równiez inicjalizować, każdy w ciągu 30 sekund po poprzednim. Nie wolno przy tym poruszyć zamka kierownicy!! "

No i po wymianie kompa, ews i pestki immo auto pali na dotyk. A czy taką usterkę można naprawić inaczej niż przez wymianę tego wszystkiego bo nie zawsze ma się pod ręką taki komplet? :-) no i wyciąganie ews-u zza schowka w warunkach zimowych jest mało wygodne.

Edytowane przez DrzewoRMT