piotrunio89 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 witam mam mały problem ze swoją E34 silnik 2.0 12V 129 KM 1990r.otóż silnik mi nierówno pracuje i trochę nim trzęsie na benzynie jak i na gazie(sekwencja) dopóki się nie rozgrzeje do 90 stopni. opisze w szczególe-zawsze jak odpalam zimna chodzi na ssaniu obroty ma na 1000 i chodzi elegancko,trochę się rozgrzeje obroty spadają później na 800 i od tego czasu zaczyna silnikiem trząchać i nierówno chodzi do momentu aż wskazówka od temperatury będzie stała w pionie pytanie_bmw mieliście z takim czymś doczynienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek v8 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam. Trzeba tylko uzyc funkckji "szukaj". Niedawno podobny temat byl : http://www.maxbimmer.pl/threads/13425-problem-z-silnikiem pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrunio89 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 u mnie kolego jest inna przyczyna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek v8 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Inna przyczyna czy inne objawy ? Przyczyn moze byc wiele,np.czujnik pol.walkow, pekniety przewod podcisnieniowy, sonda lambda,przeplywomierz,swiece,cewki itd. Ale sprawdz najpierw przewody podcisnieniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 No po tych objawach to albo sonda świruje ale to trochę dziwnie wygląda skoro jak dojdzie do pionu to się normuje ... W tym układzie bardziej bym szukał czegoś w kwestii temperatury , przydałoby się czujniki pomierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrunio89 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 najgorzej mi trzęsie silnikiem jak wyłączy się ssanie i dochodzi do pionu to równiej pracuje ale nie do końca. i trzęsie silnikiem nie w sensie że nie chodzi na jednym cylindrze tylko jakby na wszystkich. wczoraj wymieniłem kopułkę(bosch),świece i to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Mi to pasuje na grzałkę lub obwód grzałki sondy lambda. W momencie rozgrzewania silnik ma większą dawkę paliwa a sonda się grzeje(nie reguluje w tym czasie).Temperatura silnika wzrasta,dawka jest zmniejszana ale sonda z usźkodzoną grzałką musi dopiero poczekać aż nagrzeje się od spalin tymczasem bierze już udział w regulacji dawki paliwa wiec mogła by kaszanić dawkę przez kilka minut. Druga opcja to czujnik temp do dme z tym że nawet jak się ******ziuli to dme zastępczo podaje temp 80st więc tu raczej rozruch byłby kaszaniony a polepszałoby się w miarę rozgrzewania silnika. Trzecia opcja to kłopot z powietrzem. Albo źle zmierzone przez przepływkę albo lewe za przepływką-śmierdzi paliwem z wydechu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrunio89 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 układ dolotowy jest szczelny paliwem to zaśmierdzi trochę ale przy odpalaniu. ze 3 miesiące temu wymieniałem dwa czujniki temperatury te koło termostatu jeden pomarańczowy na 1 pin a drugi niebieski na 2 piny. Dziki jak wymienię sondę na nową to będę musiał jechać na komputer żeby coś skasował lub ustawił czy wymienić i ma być dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek v8 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Komp. ten blad zapamieta ale kasowac raczej nie bedziesz musial. A mnie sie cos wydaje,ze to przeplywka siedzi. Edytowane 10 Marca 2011 przez Tomek v8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Poczekaj poczekaj. Wielu ludzi wymienia sonde lambda a potem są zdziwieni że dalej nie gra. Są główne 4 typy błędów sondy: 1.grzałka sondy lambda(sonda do wymiany) 2.obwód grzałki sondy lambda(sonda może być dobra ale np.przekaźnik od grzałki lub któryś z kabelków grzałki ma przerwę) 3.brak sygnału sonda lambda(sonda do wymiany lub przerwa na kablu sygnałowym ) 4.emisja sonda lambda(sonda jak najbardziej dobra ale zbadany proces spalania uznany za niepoprawny i wykra poza zdolność regulacji dme przy pomocy sondy. Pomijam takie błędy jak zwarcie do plusa lub minusa bo to oczywiste. Sterowniki w M20 miały już możliwość samodiagnozy podstawowych błędów(kody błyskowe)nawet jeśli licznik nie był wyposażony w kontrolkę CE. Zobacz jak wygląda konektor wiązki lambdy,zobacz jak wyglądają kabelki przy samej lambdzie(może któryś urwany) Założenie nowej sondy lambda nie wymaga kasowania błędu. Układ odrazu podejmuje właściwą pracę i reguluje mieszankę. Także jeśli decydujesz się na wymianę bez poznania faktycznie usterki to jeśli trafisz w 10 to silnik się uspokoi. Mam jeszcze pytanie czy masz pewność że błąd to regulacja mieszanki? Kartka papieru do rury wydechowej i zobacz?Jeśli będzie miarowo się poruszać to znak że w silniku ok. Poduchy do sprawdzenia(silnika i skrzyni) ,wieszaki tłumika(czasem rezonans zatelepie całą budą) Wiskoza czy się nie zacina i czy wiatrak ma wszystkie łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrunio89 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 tak już patrzyłem kabelki są wszystkie w porządku a także kostka ta okrągła która się podpina sondę też w porządku.zwarcia plusa z minusem raczej nie ma. właśnie z tyłu jak ustane za rurą wydechowa to słychać z rury nie równa pracę silnika. a przekaźnik da się jakoś sprawdzić od sondy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi