Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siema chłopaki, wiem że Wy jesteście łebscy i bedziecie w stanie mi pomóc, bo ja jestem na to zbyt głupi. A teraz mój problem:

Wciskam pedał sprzęgła i tak do 3/4 mam 'luźny' pedał, nie czuje zadnego oporu. Jak jest blizej gleby to juz czuje że łapie sprzęgło, ale oczywiscie wlaczenie biegu jest niemozliwe. Dodam jeszcze że płyn hamulcowy jest przy MAX.

Prosze o pomoc :)

samochod e34 525 tds z 92r.

znalazlem wysprzeglik i pompke przy pedale ale jeszcze nie moge znalezc zbiorniczka gdzie wlewa sie olej.myslalem ze jest jeden do hamulcow i do sprzegla ale wg schematow na realoem jest osobny zbiorniczek maly i nie moge go znalezc a che sprazdzic stan oleju.poza tym czy ktos z was wie w jaki sposob mozna sprawdzic czy do wymiany jest pompka czy wysprzeglik bo niechcialbym wymieniac czegos niepotrzebnie.

czyli rozbiorka wnetrza znowu mnie czeka ? <sciana> :P

Co Ty gadasz w ogóle, jakie wnętrze? :lol:

Pompa sprzęgłowa jest przy samym pedale sprzęgła - dojście od środka, tam gdzie pedały.

Wysprzęglik masz "na dole" przy skrzyni biegów - dojście od spodu z kanału.

Zbiorniczek płynu hamulcowego dwusekcyjny zasilający sprzęgło i hamulce - pod maską tam gdzie napisał Dziki (bo niby gdzie jest okrągłe złącze diagnostyczne, co? ;))

A jak się okaże że sobie jaja robiłeś, a ja się produkowałem na darmo to jaja urwę i zawieszę na wstecznym lusterku... :P

witam ponownie Panowie,

wracając do mojego problemu, wymieniłem wysprzęglik ale zdaje mi się, że to nie będzie to, przy odpowietrzaniu coś sporo tego powietrza tego jest, mam wrazenie ze po prostu skads to wciaga, myslę ze to pompka sprzęgła, dzisiaj zmienie i zobaczymy co z tym będzie, tylko powiedzcie mi jeszcze jak sie tak fachowo odpowietrza moje biedactwo?

tak jak hamulec.

Druga osoba do pomocy.

Pompujesz pedałem sprzęgła i przytrzymujesz w podłodze na sygnał kolegi a on w tym czasie popuszcza zaworek na wysprzęgliku,upuszcza powietrze z płynem i zakręca.Wtedy znowu pompujesz i taką sekwencje powtarzacie aż do momentu w którym nie będzie leciało powietrze.

Wysprzęglik ma być zamontowany a poziom płynu DOT4 uzupełniany na bieżąco.

Mam nadzieje że nie pompowaliście sprzęgłem jak wysprzęglik był wyjęty?

ponawiam pytanie-pompowałes pedałem sprzęgła jak wysprzęglik był podpięty do wężyka z dot4 ale nie zamontowany?

Po takiej akcji zwykle rozszczelnia się bo tłoczek wypychany jest za daleko.

Elastyczny przewód przy nim ok?

Inny sposób to:

Wężyk przezroczysty nałóż na odpowietrznik,drugi koniec włóż do słoika/butelki z dot4 i zanuż go.

Słoik dajesz wyzej niż odpowietrznik ok 30cm(weź dłuższy ten wężyk bo słoik trzeba wystawić spod auta i postawić na np.krześle)

Kolega do pomocy i:

on pompuje,na twoj sygnał pedał w podłogę a Ty odkręcasz zaworek.

Płyn z powietrzem wylatuje.Nie zakręcaj zaworka a każ koledze pompować tak z 10razy.

Zbiorniczek ma być uzupełniony i otwarty.

To procedura wypychania starego płynu.Po tym 10tym kolega na twoj znak wciska pedał w podłogę a ty zakręcasz zaworek.

Jeśli pilnujesz poziom to po tych 10razach to co było w zbiorniku jest już w wysprzęgliku.

Jeśli dalej będzie powietrze to:

sprawdź sztywny przewód wysprzęglika tóż pod zbiorniczkiem i na całej długości.

Uszczelnienia w popce-zadki przypadek.

Lub rozszczelniony wysprzęglik

• Lubię 2