Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam problem z autem, może miał ktoś podobny i podzieli się info co to było.

Silnik nie odpala z rozrusznika, rozrusznik kręci normalnie. Natomiast z popychu na metrze dosłownie odpala. Podczas jazy przy większym przyspieszaniu zapala się kontrolka spiralki i traci moc, ale nie gaśnie. Proszę o pomoc przy diagnozie.pytanie_bmw

Czasami problem jest palący, szuka się rozwiązań, a nie rozgląda się po forum, przeglądałem je pod kątem tego problemu, samochód mi potrzebny do pracy, robię nim dziennie kilkaset kilometrów.

Problemem były wtryski i czujnik położenia wału korbowego, nie będę trzymał tego dla siebie, jak można komuś pomóc to trzeba pomóc, a nie patrzeć czy on gdzieś tam napisał: cześć jestem Mariusz.

Pozdrawiam.

Podepne sie pod temat bo mam pokrewny klopot. Nadmienie ze przywitalem sie juz wczesniej:) A teraz do rzeczy:

Posiadam BMW E36 1,8 KAT 115 KM niedawno mialem awarie pompy paliwa ale to juz historia, niestety pojezdzilem 2 tyg i znowu holowanie bylo potrzebne.

Auto strasznie zalewa swiece do tego stopnia ze wymienilem na nowe ale to niestety pomoglo na 1 dzien bo nastepnego problem wrocil. Po jutrze przyjda zamowione przewody wysokiego napiecia mam nadzieje ze to moze byc przyczyna tego dziwnego zachowania. Samochod odpala na zimnym silniku pracuje przez jakies 2 min normalnie przelancza na gaz bez klopotu ale po jakims czasie niezaleznie czy na LPG czy na Bynie gasnie i czuc gaz lub paliwo pod maska to juz zalezy na czym pracuje i jak juz raz zgasnie to szkoda akumulatora bo nie zapali przetestowalem. O co moze chodzic? jakis przekaznik zwiera ?? Ma ktos jakis pomysl jesli okaze sie ze to nie przewody maja przebicie ?? HELP

Jesli pytasz o obroty po zapaleniu to sa ok nie faluja ani na bynie ani na lpg ale jak juz zaczyna zejscie to kilka razy przerwie i koniec. Inp przed chwila przeciagnalem go na 6 k na zegarze ale efekt ten sam jedzie w dol i the end. Podoba mi sie to auto mam je od ok 6 miesiecy ale jak bedzie takie zawodne to bede zmuszony je sprzedac bo jestem zalezny od dojazdow :/ Dodam jeszcze ze jak juz zgasnie to mozna go szarpac ale albo kichnie z raz albo nie i tak do wyladowania baterii po tym jak zgasnie. Po jakis 2 h mozna go odpalic znowu na jakis czas i tak w kolo.

Edytowane przez Zao

Gość Mordulec

Wypnij sondę lambda i zobaczysz czy będzie różnica , na odłączonym kablu powinien przejść w tryb awaryjny i jeśli sonda będzie faktycznie walnięta to silnik powinien normalnie pracować .... tzn przynajmniej nie powinien zgasnąć po tych 2 minutach.

Rozwiazalem swoj problem przyjrzalem sie blizej parownikowi bo przeciez przelancza mi przy 2,5 k obrotow na gaz i lekki szron na nim zauwazylem. Przyczyna zalewania swiec bylo poprostu brak doprowadzenia cieplej cieczy z powodu zapowietrzenia ukladu chlodzenia. Odpowietrzylem i jest ok przynajmniej narazie . Dodam jeszcze ze nie mialem ogrzewania nawet jak strzala w polowie byla na zegarze ale sciskanie weza dalo efekt :)

Edytowane przez Zao
rozwiazanie problemu

witam, mam problem z autem, może miał ktoś podobny i podzieli się info co to było.

Silnik nie odpala z rozrusznika, rozrusznik kręci normalnie. Natomiast z popychu na metrze dosłownie odpala. Podczas jazy przy większym przyspieszaniu zapala się kontrolka spiralki i traci moc, ale nie gaśnie. Proszę o pomoc przy diagnozie.pytanie_bmw

miałem podobny problem że nie palił mi z rozrusznika bo miałem słaby akumulator, nie zeby padł bo kręcił normalnie ale nie miał tej mocy ponieważ diesel potrzebyje" kopa" i po wymianie akumulatora jest oki tylko nie wiem dlaczego przy przyspieszeniu zapalają sie kontrolki od świec

• 9 miesięcy temu...

Witam mnie dziś w święta spotkało coś takiego rano chciałem jechać do rodziny wsiadam kręcę silnik a on nie chce załapać...Sprawdziłem kompem to raczej,żaden czujnik błędów brak były tylko dwa błędy które miałem od gazu...tzn: 203 fuel trim limit bank 2 error freguency 10 i drugi : fuel trim linit bank 1 error frequency 3 ale te błędy miałem zawsze od jazdy na gazie...Co może być sprawdzałem na listwie benzynę i jak kręcę to sika jak z karchera błędów czujnika wału czy wałka brak...Co to może być koledzy pomocy pytanie_bmw

Dirty palił ale ciężko np. trzeba było zakręcić 3-5 razy i chodził....A czujnik jest nowy oryginał vodu siemens wymieniłem czujnik wałka potem wału...No chyba,że nowy padł ale staram się to wykluczyć.Nie wiem kolega mechanik zaraz przyjedzie i będzie patrzył...

Grzesiek jak coś to sondy lambda bym pomierzył czy są okej i czy mają dobre wartości.

happy_bmw Mordulec trafiłeś w 100 tkę przewód od sondy się urwał ze starości :) i wtedy tak jest że auto z dnia na dzień nie zapali bo odpalisz na chwile auto i zgasisz to zaleje zimne świece i lipton.Nowe świeczki bosch i zlutowane i zabezpieczone kable od sondy i jest okej :D

Jest gościu co ma super świeczki boscha platynowe do bmw w bardzo dobrej cenie na następnej wymianie wsadzam takie : BOSCH świece Platynowe BMW 3 e36 e46 5 e39 e60 7 (2004166859) - Aukcje internetowe Allegro to pół ceny za sztukę :) normalnie w sklepie 80 zł sztuka jak nic :) Poza tym może ktoś wie jak długi jest przewód hamulcowy metalowy z przodu chodzi mi od długość lewego i prawego bo chce wężyki gumowe zmienić a nie da się odkręcić jednego wiec chcę od razu zmienić na miedz...Jak ktoś zna długości do lewego i prawego przodu poproszę :)