TomTom1992 Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Witam wszystkich.Od dawien dawna szukam dla siebie pierwszego auta.Padło na E36.Zastanawiam się nad wersją nadwozia Coupe lub Sedan.Tę drugą wersje nadwozia w pieknym stanie posiada znajomy. Jedynym ,,-'' jeżeli o mnie młodego kierowce chodzi jest silnik 2.5l o mocy 192KM. Wyszedłem z założenia, że przyjdzie czas na naciskanie pedału gazu najpierw nauka.Pokora i jeszcze raz pokora. Proszę o pomoc w problemie który zaraz przedstawię a nie o teksty typu: młody a chce BMW, jeżeli cie nie stać to kup coś mniejszego itd itd. Chciałbym dokonać przeróbki a konkretnie przekładki silnika na 1.6 lub 1.8IS. Pomińmy kwestie finansowe ! Interesuje mnie tylko i wyłącznie czy warto się rozgrzebywać czy nie. Interesuje mnie ten konkretny przypadek. Powodem jest świadomość posiadania auta z pewnej ręki(od mechanika), z bardzo dobrą blachą i super wyposażeniem za tak naprawdę grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Witam Przede wszystkim to tutaj Ci nikt nie powie, ze mlody to od razu BMW itp., chcesz pozadne auto i tyle ten silnik o ktorym piszesz z opinii jakie slyszalem jest swietny. Jak mowisz, ze jestes pokorny chlopak, to spokojnie go opanujesz, wg mnie rozgrzebywanie i robienie przekladek tego typu nie maja zadnego sensu. Bedziesz jezdzil spokojnie i nie szarzowal to nic Ci sie nie stanie, dodatkowo pewnie zalozysz sekwencje to z ekonomii tez bedziesz zadowolony. Poza tym, ja na poczatku latalem E46 320Ci, wiec tez nie bylo to slabe auto, wiec spokojnie na Twoim miejscu bym bral zaufane auto i nic nie grzebal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareknes Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Bierz kolego te 192 koniki , zadnych przekladek to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Zgadzam się z przedmówcami. Bierz te 325 i się nie zastanawiaj. Przecież nikt Ci nie każe wciskać pedału w podłogę Jak jesteś spokojny to będziesz jeździł spokojnie, a przynajmniej dłuższy czas będziesz miał z głowy problem braku mocy Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Moje pierwsze auto to też 2,5 tyle, że e34. Gwarantuję Ci, że jak się z takiego przesiądziesz do 1,6 czy 1,8 to czegoś będzie Ci brakowało. Wydaje mi się, że jeśli podejdziesz do nauki jazdy z pokorą to ten silnik w niczym ci nie przeszkodzi. W autach 1,6 (czy nawet mniejszych) znajdą się cwaniaki co to się będą chcieli ścigać spod świateł (brat jadąc motorem miał takiego cwaniaka - ręce opadają). To nie auto czy silnik jedzie po drogach lecz kierowca. A u kierowcy najważniejsza powinna być wyobraźnia i szacunek do innych na drodze. Także ja bym brał i nie przerabiał (jeśli tak jak piszesz to pewne auto) - w mocnym aucie można szybko nauczyć się pokory nie dając się sprowokować, ale zawsze ma się świadomość, że jak trzeba to moc jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkov Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 325 problemem?:)sam chciałbym miec takie problemy:) przekladki odpusc...szkoda nerwow,czasu,pieniędzy...co fabryka w Monachium zrobila,niech Stach w stodole nie poprawia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Wujek samo Zło_ Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Bezesensu rozgrzebywać jeżdżący samochód, w celu takiej podmianki... Zamiast tego radzę.... ....cegła pod pedał gazu- będzie pan zadowolony Ewentualnie nogę w rumianku pomoczyć :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTom1992 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem oj cegieł jest dużo na ulicy a i rumianek od Babci pożyczę...Co do gazu- najprawdopodobniej się na tak owy skuszę. Na razie jeszcze nie orientowałem się jakie są to koszta i jaką instalację dobrać najkorzystniej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Na razie jeszcze nie orientowałem się jakie są to koszta i jaką instalację dobrać najkorzystniej ?? ...koszt będzie pewnie około 3 tysi, napewno nie warto oszczędzać, bo później źle się na tym wychodzi. Załóż porządną instalkę to będzie lux śmigać i będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTom1992 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Na pewno nie mam zamiaru oszczędzać w końcu to będzie moja kochana Beatka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 A no i jeszcze moja jedna opinia, samochod z duzym i mocnym silnikiem wcale nie jest bardziej niebezpieczny od tego ze slabym silnikiem. Pamietaj, ze zawsze jest wiecej mocy pod pedalem w sytuacji podbramkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Zgadzam sie z czechem. Samochod o duzej pojemnosci, jesli masz poukladane w glowie, (a po twoim pierwszym poscie, wydaje sie ze masz..), wcale nie jest bardziej niebezpieczny. Wrecz przeciwnie. Nikt nie kaze ci duscic z samochodu ostatnie soki na kazdej prostej. Ja mam Vke i zazwyczaj robie sobie nia najprzyjemniejszy na swiecie "cruising". Wystarczy mi pomruk silnika Ale jezeli czuje potrzebe to wtedy wciskam noge w podloge i mam rogala na twarzy. Popatrz na to z innej strony. Masz slaby samochod to caly czas sie toczysz, nawet przy wyprzedzaniu co juz jest niebezpieczne. Masz szybki, to mozesz sie toczyc jesli chcesz, a jezeli musisz przypieszyc to tez mozesz. Kiedy tylko chcesz. Napewno nie pakowlbym sie w zadne swapy z 6 garow na 4. Nie ma to absolutnie zadnego sensu. Szerokosci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkov Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Ale jezeli czuje potrzebe to wtedy wciskam noge w podloge i mam rogala na twarzy. Popatrz na to z innej strony. czekaj,czekaj,coś mi się obiło,że radar na obwodnicy jakiejś 5er nie zdążył zarejestrować ostatnio;p między Bogiem a prawdą-nie musi Kolega chcieć cisnąć,tudzież mieć nie po kolei;mocne auto samo jedzie szybko i czasem wystarczy przy wyjezdzie z ulicy dodac te 200obrotów więcej i leci się bokiem...mnie na przykłąd touring zmęczył rok temu.Brak kontroli trakcji,a tu sobie te m50b25 jakoś radzi i fajnie jest latać bokami,ale nie kiedy masz pracę w której dużo jeździsz a musisz ciągle uważać,bo twoje auto lubi się zbierać śnieg na boczną szybę Gadamy,że fajnie fajnie RWD,ale szczerze-na zimę z chęcią wziąłbym 4x4 do jezdzenia,albo chociaz z kontrolą trakcji a surowe RWD z duza mocą do zabawy. Kolega dużo będzie jeździł?6 garów to minimum,jasne,ale zadbaj o to by miało kontrolę trakcji(do odłączenia) i dobre;bardzo dobre opony.bo w e36 2.5 to jest szatan i bez tych dwóch rzeczy,to rozsądek może nie wystarczyć przy pierwszym rwd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 na zimę z chęcią wziąłbym 4x4 Ojj ja tez i to bardzo chetnie, ale tylko na zime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTom1992 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Ile będę jeździć? hmm ile się da !! a tak poważnie +/- 1000km miesięcznie.4x4 hmm baardzo chętnie ale chyba za dużo szczęścia na raz:) może kiedyś się dorobię : ) Wracając do instalacji. Orientowałem się co i jak wygląda. Większość z zapytanych poleca mi STAG'a. Macie z tą instalacją jakieś doświadczenia?coś słyszeliście? Co do opon.Zakupię komplet nowych za równo na zimę jak i letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 TomTom u mnie na wichurze chłopaczek ma 19 lat i jego pierwsze auto E92 M3 o mocy 420koni! Wiec dla mnie sprawa jest oczywista. Nikt Ci nie karze wykorzystywać całej mocy, no chyba, że bedziesz musiał. 325i tez może sie toczyć jak 316 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 popieram przedmowcow nie musisz pruc po 2 paki na kazdej prostej ale z silnika bedziesz zadowolony :D 3 2 5 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 oczywiście bardzo dobry silnik mało awaryjny moc wystarczająca no i sześć garów ten dzwięk się nie umywa do 1,6 czy 1,8 z czterema garami bierz autko wkładaj instalkę i śmigaj byle powoli:lol: fakt zimą noga z gazu mnie pokory nauczył pierwszy dzwon zimą napęd na tył jest boski ale błędów nie wybacza <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Żadnych przeróbek, silnik jest ok, więc nie grozi Ci nic strasznego. Jak pofolgujesz wyobraźni nic Ci nie będzie.Chcesz coś z małym silnikiem, kup fiata 126p, koszt ok.500 zł. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Hej TomTom. Witamy w Maxbimmerze!! Myślę ze wszystko juz zostało powiedziane o silniku i swapach. Tak jak Woz napisał. Z Twojego 1szego postu można wywnioskować że masz poukładane jak należy żeby jeździć mocnym BMW i nie robić wiochy P.S. Jak już się bardziej poznacie to zabierz ją na duży plac i niech pokaże pazurki Poćwicz na mokrym itp. Tylko sprzęgła nie spal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUDY Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Witaj! Uważam, że STAG jest idealny. Sam mam taką instalacje przy tym samym silniku i nie narzekam w ogóle. Jeździ idealnie. fakt faktem instalacja nie była tania bo wyniosła mnie 3500 PLN( ale czy to tak dużo za dobrą instalacje? ) ale jestem bardzo zadowolony. Auto jest dynamiczne, nie muli a w portfelu więcej Ci zostaje siana, które można z czasem odłożyć na remont zawieszenia. Jeśli jesteś z okolic wrocławia mogę Ci polecić gościa, który za podobną cenę zamontuje Ci tę instalacje. Wydajniejszych instalacji ten gaziarz nie montuje. Silnik mogę Ci polecić. Jeśli jest zadbany i z realnym przebiegiem spokojnie kupuj i jeździj z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 hudy 3500 za twoją instalke?? to ja dałem 3200 i to na lepszych wtryskiwaczach i na parowniku gold!!do 350km!!też stag!! miałem też staga w e34 i dawał rade!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUDY Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 A co Ci się w mojej instalacji nie podoba?;> A jaką masz listwe wtryskową? Ja mam reg fast. Lepszych nie było sensu zakładać, bo w sumie nie ma takich, prócz jakiś japońskich które jedynie żywotnością mogą się lepszą pochwalić a jeśli chodzi o wydajność, to nie ma różnicy. A co do golda to wydaje mi się, że gurtner jest wydajniejszy. A co do ceny to uważam, że fajnie trafiłeś A dawno zakładałeś? I gdzie? W okolicach Oleśnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 jakie wtryski to nie pamiętam ale napewno nie jakieś gów..!! różnicy nie mam w osiągach i na gazie po torze śmigałem!!! ja zakładałem w Jakarcie na Legnickiej we wrocku!! a zakładałem 1,5mies temu!!! i przejechałem już prawie 4,5tyś km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokeymiras Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 siema przeczytalem caly temat i ogolnie startujesz podobnie do mnie tez sie bałem troche ze 330xi bedzie mega mocny jak na 1 auto i kurde jak ja tym bede jezdzil potworem podejdz do tematu jak ja z pokora choc koledzy zawsze tam gadaja co nie polecisz bokiem itp dawaj gazu polecam e36 325 jeszcze jak to jest ten 192 km naprawde fajnie to jezdzi a jak sie z głowa porusza po drogach to bedziesz zadowolony w sekwencji ekonomicznie ja mam diego g3 konkurent staga tez bardzo dobrze sie sprawuje polecam instalke ale zeby tylko nie montowal jakis monter staszek .. fachowo musi do sprawy podejsc a napewno bedziesz zadowolony tak jak to w reklamie bmw mówia RADOŚĆ Z JAZDY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi