Stein Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Witam od niedawna mam problem a mianowicie na zimnym rano pali elegancko bez problemu jak się zagrzeje to powstaje problem żeby odpalić to trzeba go przytrzymać troszkę na rozruszniku i odpali. Aaaa i odnoszę też wrażenie że w zakresie dolnych obrotów auto inaczej jedzie niż wcześniej. Moje pytanie (troszkę czytałem na ten temat) może to być czujnik czy raczej na pewno?? podpięcie pod kompa wskaże dokładna usterke bo wiem że chłopaki czasem wymieniali 2 czujnik mianowicie od wału korbowego i nie wiem co robić. Bo też wyczytałem że też może być wina czujnika temp. Albo ze któryś wtrysk leje. (ale nic nie kopci). I też mam pytanie czy ma ktoś z kolegów kabel z programem żeby się wpiąć i sprawdzić oczywiście nie za darmo :mrgreen::mrgreen:uklon_bmwuklon_bmw???? dodam jeśli ktoś już sam wymieniał to czy byłby skłonny pomóc wymienićpytanie_bmwpytanie_bmwuklon_bmwuklon_bmw (ja się nie nadaje do takich prac) happy_bmw przyokazji bym chciał sprawdzić bo też problem jest z poduszkami rano świeca i żeby zgasły to musze conajmniej 2 razy odpalać i gasić silnik :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Powiem Ci tak , jakiś tydzień temu znajomy miał podobny problem z Omegą C 2.5 DTI ( czyli silik BMW) 150Km Po wymianie uszczelki pod klawiaturą auto przestało palić jak było ciepłe. Okazało sie ze winny jest cyujnik połozenia wałka, jak wyciagnac wtzcyke od czujnika i wsadzic ponownie , auto paliło normalnie. juz miał byc czujnik zamawiany (cena ok 250zł) mechanik jeszcze raz zabrał auto do siebie i dał rade zrobic, a przyczyna była nowa grubsza uszczelka ok 1mm i czujnik juz wariował , został mocniej dokrecony i juz jest wszystko ok. (sorki za pisownie ale cos porobiło sie z literkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Sprawdź jeszcze czujnik temperatury cieczy - widać że u Ciebie ma to jakieś powiązanie z temperatura silnika. Powinienieś mieć problemy ze wskazaniami temperatury na wskaźniku (skoki temp). Nie podłączałeś kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 nie jeszcze nie podłanczałem na razie rozglądam się za warsztatem gdzie mogę podjechać żeby zrobili dobra analize (myślałem o stando ale czytałem ze tam zdierają, znów dużo opinii dobrych słyszałem o auto-shop na legnickiej) na kompie chyba ze z kolegów ktoś ma możliwość podłączenia lub wie gdzie podjechać?? co do temperatury to faktycznie wskaźnik strasznie długo się podnosi o normalniej temp. jeszcze dodam ze wczoraj jak jechałem to auto w pewnym momencie traci moc (jest przymulone w dolnym zakresie obrotów) chcąc przyspieszyć to wyłancza silnik. muszę stanąć i pokręcić kilkanaście sekund aż odpali. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 chyba czujnik wałka. a co do temp to jak czujnik jest walnięty to są skoki temp np z 90 st na 70 i spowrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 a co do temp to jak czujnik jest walnięty to są skoki temp np z 90 st na 70 i spowrotem nie takich skoków nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 ciekawostka dziś przy minus 5 odpaliła od strzała nawet nie jękneła... wczoraj rozmawiałem ze znajomym i mówił ze może to być pompa ze paliwo się cofa ale to by tez było chyba bez różnicy chyba czy ciepła czy zimna to by ciężko odpalała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) jak wyciagnac wtzcyke od czujnika i wsadzic ponownie , auto paliło normalnie Dokładnie. Spora ilość czujników jest łatwa do zdiagnozowania bez fejsa właśnie dlatego, że po odpięciu komp albo kasuje błąd, a najczęściej przechodzi w tryb dobierania wartości z komputera (najlepszy przykład to przepływka powietrza - komp wie jakie silnik ma obroty, jaka temp silnika i ile podaje paliwa - na tej podstawie w awaryjnym dobiera ilości powietrza zwartości fabrycznych i nie masz szarpnięć, dławień itp..) Z czujnikiem temp cieczy temat jest o tyle cięższy, że o ile zimny silnik ma mniej więcej tą temperaturę co otoczenie (a do tego jest inny czujnik) - łatwiej dobrać wartości mieszanki - o tyle jeżeli na dworze masz -2, a silnik +80 to komputer już tego nie będzie wiedział i może nadal dawać proporcje dla zimnego silnika Edytowane 22 Października 2011 przez beaver79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penio1 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 kolego pamietaj ze to nie jest nowe auto i wiem z doswiadczenia ze w bmw sie potrafi komp zglupiec i czasem pokazuje ruzne rzeczy mi tez sie pala poduszki i gasna kiedy chca i nawet w trakcie jazdy gasna i zapalaja niewiem co to jest mysle ze musisz podpiac sie pod kompa i skasowac bledy to chyba pomoze pozdrawiam<bmw> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 czasem pokazuje ruzne rzeczy mi tez sie pala poduszki i gasna kiedy chca Mylisz koputer (sterownik silnika) z komputerem (OBC) To 2 różne tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełWilk Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Witam. Ja gdy mialem problem z odpalaniem to byl to czujnik polozenia walu. I to w e34 520 jak i w e39 528 tylko z ta roznica ze u mnie jeszcze same sobie gasly a podczas jazdy potrafily tak szarpnac ze malo kierownicy glowa nie rozbilem. tyle moge podpowiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam. Ja gdy mialem problem z odpalaniem to byl to czujnik polozenia walu. I to w e34 520 jak i w e39 528 tylko z ta roznica ze u mnie jeszcze same sobie gasly a podczas jazdy potrafily tak szarpnac ze malo kierownicy glowa nie rozbilem. tyle moge podpowiedziec. u mnie nie szarpie ale czasem gaśnie podczas jazdy za tydzień jadę na kompa dam znać co wyszło i czy udało się naprawić usterkę... w każdym bądź razie mechanik wstępnie jak mu powiedziałem objawy to powiedział pompa paliwowa lub właśnie czujnik położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 a wiec tak usterka i po usterce okazało się ze padła pomka jakaś co jest pod samochodem od strony kierowcy.. )) koszt to pompka 210 zl wymiana 30 zl komp 50 zl:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 pompa progowa siadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) pompa progowa siadła? nie progowa jeszcze jakaś inna pompka co jest pod samochodem na wysokości fotela kierowcy, jak dobrze go zrozumiałem reguluje ciśnienie paliwa. Edytowane 6 Listopada 2011 przez Stein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 sprostowanie !!!!!!!!!! .. porąbało mi się tak pompka progowa (elektryczna pompka zasilająca niskie ciśnienie) ona przy spokojnej jeździe dawała odpowiednie ciśnienie a chcąc szybko przyśpieszyć nie dawała rady i dlatego auto gasło podczas jazdy:wink:..a co do odpalania przyczyna złego odpalania były świece żarowe.. mechanik trochę się zdziwił bo one powinny działać przeciesz przy niskich temp a jak silnik rozgrzany to nie powinny mieć wpływu na odpalanie auta a jednak miały. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 pompa progowa siadła? Witam ,a czy w tds też jest ta pompa progowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 ciąg dalszy naprawy.. okazało się niepotrzebnie wymieniałem świece.. przyczyną ciężkiego odpalania był zawór przy głównej pompie nie puszczał paliwa, przy okazji sprawdzili wtryski i jest ok... ale nie do konca jak sprawdzali wtryski to kurcze nie wiem czy uszkodzili oring czy co bo leje się paliwo:( jutro znów jade na warsztat. Ale grunt ze pali :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi