Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem ze skrzynią biegów. Gdy kupowałem auto w maju tego roku udało mi się usłyszeć szum z okolic skrzyni na 4 biegu. Był to bieg, na którym skrzynia najgłośniej szumiała. W miarę udało mi się stargować cenę w niemcowni. Niestety problem się pogłębia, ponieważ szumi już na 1,2,3 biegu. Najgłośniej 4 bieg. Po wrzuceniu 5 biegu następuje cisza i można komfortowo podróżować. Czy ktoś zna dobrego magika od skrzyń biegów we Wrocławiu? Co robić regenerować, czy kupić używaną skrzynię? (ból jest jeden - nie wiadomo jaka skrzynia się trafi) :cry:

Proszę o pomoc!

najsam pierw sprawdź czy tam wogóle jest oliwa czy już Sahara jest:)

Trafne spostrzeżenie- mało kto kontroluje stan oleju w skrzyni biegów i dyferencjale.

Jeśli biegi wchodzą płynnie w miarę lekko przed demontażem warto zaryzykować wymienić oliwe i chwile pojeździć. Spuścisz stary olej jeśli jeszcze jest oceń jego stan i zaobserwuj czy nie ma w nim cząstek stałych typu opiłki fragmenty trybów itp.

Winowajcą może być głupie łozysko wyciskowe, szum ustaje po wciśnięciu sprzegła w czasie jazdy, czy się nasila ?

witam

ja tez mam problem ze skrzynią. Nie udalo mi sie znalezc nic na forach wiec moze tu mi ktos pomoze.

Od jakiegos czasu kiedy po nocy odpalam auto slychac chrobotanie w skrzyni, kiedy wcisne sprzeglo halas zanika, kiedy samochod sie rozgrzeje ( po ok 10, 15 km ) to tez jest cisza, ostatnio halas sie nasilil i kiedy auto jest na luzie to zaczyna nim trzesc. Kiedy jade na niskim biegu i nie dodaje gazu tez slychac jakis odglos ze skrzyni, biegi ogolnie wchodza ok ale ostatnio jakby cos zaczelo haczyc ( chyba ze to juz moje przewrazliwienie ). Nie wiemczy to łożysko oporowe, docisk czy skrzynia sie sypie :/