Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

jest tak,od jakiegoś czasu zauważyłem,że np.na 3 biegu,przy niższych obrotach(do 2000)potrafi sobie szarpnąć,wrażenie jest takie,jakbym jechał za wolno na za wysokim biegu,(ale to napewno nie to),na razie jest to sporadycznie,na kompie zero błędów,czy to może być coś na wale?(podpora,łącznik gumowy),coś z silnikiem,mocą(obroty ok),czy wreszcie :bag: dwumas siada?

sprzęgło zaczynało dawać oznaki wykończenia
muszę wyregulować koła łańcuchowe i vanos

nie tylko na 3,na 2,4,ale mówie,sporadycznie,może być i tak jak piszesz,bo dwumas raczej przy ruszaniu by dawał znaki,

hm,ja mam podwójny vanos,ale chyba komp by coś pokazał,może sie kończy(opisz GleN co u ciebie dokładnie,sama regulacja?)

Miałem ściąganą głowicę i wałki, później trzeba dokładnie(!) ustawić koła i vanos, odpowiednio też wstępnie napiąć łańcuch główny, widać u mnie nie do końca jest dobrze ustawione, bo poszarpuje. Mechanik, który mi robił, chyba w tym temacie startował jak ja-z poziomu zerowego wiedzy o vanosie. Zryłem cały net, żeby znaleźć wszystko o ustawieniu, a mechanik niech łapy dalej wsadza w merca, nie zapłaciłem mu całości i tego nie zrobię. Po niedzieli mam się kontaktować z gościem z serwisu BMW, który ma ponoć to obcykane. A co do jazdy: muszę mu depnąć i jak mam obroty powyżej 3tysi to jakoś idzie i nie czuć szarpania, w niższych zakresach ma czkawkę. Dodatkowo zaopatrzyłem się jeszcze w nowy czujnik położenia wałka wydechowego, bo chyba też już czas na niego (gniazdo jest jest połamane).

panowie takie zeczy mkoga tez byc od przepustnicy ASC to jest za przeplywką mi calkiem padla i wogule motor nie dzialal jeden mechanik gadal ze to czujnik ustawienia walka rozrzadu a tu **** to przepustnica byla a komp pokazywal mi MOTORNOTPROGRAM posprawdzajcie to a moze byc lepiej

a kto mi powie,czy można/opłaca się wymienić samo sprzęgło bez dwumasu(jeśli sprawny),bo tu zielony jestem,

wlazłem pod auto,i jedyne co widać,to mokro w miejscu,jak wchodzi wodzik biegów do skrzyni,czas chyba zobaczyć ile tam oliwy i wymienić(no i zrobić ten uszczelniacz)

• 3 tygodnie później...
Gość dirty.73

na dzień dzisiejszy wykluczyłem sprzęgło,wymiana czujników wałków rozrządu przyniosła tylko nieznaczną poprawę,za to duuużą,dała jedna rzecz-rozebranie i wyczyszczenie krokowca,przepustnicy i zaworu disa(tu akurat tylko praktycznie wytarcie uszczelek),jednak ten dziwny dźwięk jakby zasysaniania powietrza przy delikatnym dodaniu gazu,i wówczas,przez moment,jakby się dusił,tu stawiam właśnie na zawór disa,niby wszystko ok,chodzi ładnie,sprężynuje,ale chyba membrana nie trzyma,hm,musze dać coś na podmianke,zobaczymy,a,BTW,czasy wtrysków dla M52B20TU-na ciepłym silniku-to od 1.6 do 3.0ms,tak podaje DIS

Dlaczego kolego wykluczasz sprzegło? Sprawdzałeś jak pracują Ci sondy? Może lewe powietrze delikatnie podsysa? Ja u siebie też walcze z poszarpywaniem odczuwalnym zwlaszcza przy ruszaniu i zmianie biegów. Zostało tylko sprzęglo. We wtorek zrzucam skrzynie i coś mi się wydaje że mam wilki na dwumasie....

Zrobiłem wszytsko co możliwe. Zdjąłem kolektor, wszystkie uszczelki nowe, nastawnik wymyty, nowa odma z rurkami, nowe świeczki, nowe czujniki wałków rozrządu, nowy przepływomierz.... delikatna poprawa ale nadal szarpie. Więc? Trzeba zajrzeć do skrzyni. Co do wycieków z małego uszczelniacza to jest to standard we wszystkich skrzyniach manualnych w BMW także można wymienić i mieć spokój ;)

Gość dirty.73

sondy sprawne,a sprzęgło wykluczam na dzień dzisiejszy,jak wszystko inne zawiedzie,to wróce do niego,też już prawie wszystko wymieniłem,odme ,przewody,czujniki,świece,DIS twierdzi,że jest super,te szarpanie jakby znikło,teraz walcze z tym dźwiękiem w kolektorze,stawiam na dise,powinna trzymać,jak zatkasz ten otworek w niej,u mnie nie trzyma,zobaczymy,doloty też nowe,pciągle stawiam na coś z powietrzem,później pewnie przyjdzie czas na przepływke