el_banano Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Ktoś wie gdzie sie znajduje i jak sie dobrać do filtra pyłkowego klimatyzacji i przy okazji parownik? Nabiłem sobie dziś klime na nowo. pojemność w e39 odczynnika to 1210 mi gościu odciągnął 1095 wiec całkiem dobrze było ale jak sie klime wyłączy to strasznie wali grzybem. chciałbym wyczyścić sobie parownik i ten filtr pyłkowy wymienić ale nie wiem gdzie on jest Albo jeszcze inaczej. czy są jakieś inne filtry pyłkowe oprócz tych pod maską po lewej i prawej stronie pod szybą? Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez el_banano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Ja wymieniłem te dwa pod maską na porządne węglowe i nawiew jest miodzio. Chyba nie ma kolego więcej filtrów oprócz powietrza do silnika,paliwa czy odmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Chyba nie ma kolego więcej filtrów oprócz powietrza do silnika,paliwa czy odmy jeszcze jest oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Ja wymieniłem te dwa pod maską na porządne węglowe i nawiew jest miodzio. aha no to musze sobie zamówić nowe i mam nadzieje że będzie ok. A do parownika klimy to jak sie dobrać bo tam sie grzyb zbiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) O tak o filtrze oleju zapomniałem dałem za jakieś niemieckie węglowe 100zł za dwie sztuki w promocji plus gratis czyszczenie miejsc na filtry,przedmuchanie itp.oraz odgrzybienie dolotu z filtrów jakimś sprayem co odparowuje a zabija grzyby itp. nie w piance!po tym zabiegu nie ma śladu ani tłustych powierzchni w środku jak po tych piankach...I świetnie działa przy tym czujnik smrodu czyli włączamy obieg wewnętrzny z literką A bo naprawdę działa jak jedzie się w korkach czy po mieście bmw_1 A co do parownika są preparaty z rurką które zabijają grzyby i czyszczą robi się to tak,że rurkę wpycha się do odpływu z parownika... Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 dałem za jakieś niemieckie węglowe 100zł za dwie sztuki Przyznam, że bardzo tanio. Ja płaciłem 180 zeta za komplet:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bromba Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 "granat" i dwa chińskie belejakie filtry i też nie śmierdzi,a ile monety w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Tomasso wiesz promocje dostałem bo zmieniałem oliwę i filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To i tak tanio, ja po rabatach komplet polskich zamienników wyrwałem po blisko 180 zeta za kpl. Ale cóż, w naszym rejonie widzę, że wszystko jest droższe:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ale jak sie klime wyłączy to strasznie wali grzybem. na tę bolączkę jest tani sposób: kupujesz w sprayu preparat do czyszczenia klimy - wydatek rzędu 20 - 60 zeta, zależnie od sklepu i marki preparatu ale chyba wszystkie działają tak samo - instrukcja użycia jest prosta i powinna być na opakowaniu: Włącz silnik i klimę na max i cyrkulację wewnętrzną, pozamykaj wszystkie okna, do środka auta wkładasz wciśnięty spray (pionowo) i zamykasz drzwi (oczywiście nikt w środku nie może pozostać, chyba że chcesz pożegnać się z teściową); po 15 minutach otwierasz wszystkie drzwi i wietrzysz, a potem cieszysz się bawarską świeżością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 a potem cieszysz się bawarską świeżością. ...pytanie tylko na jak długo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Z tego co pytałem gościa od klimy to mówił,że takie odgrzybianie raz na rok trzeba zrobić jeśli całe lato lata się na klimie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Z tego co pytałem gościa od klimy to mówił,że takie odgrzybianie raz na rok trzeba zrobić jeśli całe lato lata się na klimie... dokładnie tak. Przynajmniej co roku powinno sie to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Ostatnio w jednym ze sklepów kropka nabyłem taki spray o zapachu "świeżym" robiłem jak napisali odpalasz auto i klimę obieg wewnętrzny i stawiasz to z tyłu za fotelami potem wciskasz i zamykasz drzwi oczywiście wszystko pozamykane. Ze sprayu uwalnia się preparat i zabija zarazki,grzyby,pleśnie oraz brzydki zapach.Oczywiście okna i drzwi zamknięte wszystkie i odliczamy na zegarku 10 minut od zostawienia tego w zamkniętym aucie. Koszt puszki 10zł polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 ...pytanie tylko na jak długo??? jak na razie - minęły jakieś 3 tygodnie i w aucie cały czas świeżość a nie jak wcześniej stęchlizną capiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Ostatnio w jednym ze sklepów kropka nabyłem taki spray o zapachu "świeżym" robiłem jak napisali odpalasz auto i klimę obieg wewnętrzny i stawiasz to z tyłu za fotelami potem wciskasz i zamykasz drzwi oczywiście wszystko pozamykane. Ze sprayu uwalnia się preparat i zabija zarazki,grzyby,pleśnie oraz brzydki zapach.Oczywiście okna i drzwi zamknięte wszystkie i odliczamy na zegarku 10 minut od zostawienia tego w zamkniętym aucie.Koszt puszki 10zł polecam No właśnie oglądałem jakiś czas temu teki preparat w Tesco i byłem bliski kupienia tego ale zrezygnowałem bo wydawało mi sie że itak nic nie da. Skoro teraz ktoś to poleca to jak będzie potrzeba to skorzystam ;bmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Śmiało możesz to zrobić nie zaszkodzi,a na pewno zabija roztocza,grzyby itp. tylko po całej operacji otwórz auto z każdej strony i dobrze przewietrz bo się otrujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Nie :4: - kochaną teściową niech weźmie na przejażdżkę - dłuuugą przejażdżkę - tylko sam niech nie zapomni założyć gazmaski Przy okazji jednego "grzyba" więcej będzie miał z głowy bmw_beer P.S. sorki za sarkazm :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgibniew Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Rozwiązanie problemu (wersja hard) BMW Sport :: Zobacz temat - [e39] Wymiana/czyszczenie parownika klimatyzacji. lub to BMW 325ci - YouTube Zostaje jeszcze spryskanie parownika specyfikiem, zgodnie z instrukcja na nim podaną. W moim przypadku specyfik dał radę już drugi rok nie śmierdzi. Trzeba jednak uważać, żeby nie zalać pulpitu wentylacji. Ja swój zalałem i musiałem wszystko rozebrać na części pierwsze i dokładnie wysuszyć. Przypomnę jeszcze (choć chyba każdy o tym wie), że klimy nie powinno się wyłączać razem z silnikiem. Klimę należy wyłączyć kilka km. przed celem podróży, żeby woda która tak czy siak się na parowniku skropli (to właśnie powoduje grzyba i smród) zdążyła się wysuszyć od zwykłego nawiewu.bmw_0 To mój pierwszy post i mam nadzieję, że admin nie ma nic przeciwko linkom z innych forów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Linki jeśli pomocne mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgibniew Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Szukałem wczoraj tego linka Slam the Stink , ale znalazłem dopiero dziś. Ja zrobiłem wg. tej instrukcji i jest ok. Otwór który jest na zdjęciu trzeba wywiercić samemu i liczyć na to, że nie zaleje się elektronika.bmw_0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) I zapomniałeś dodać,że warto go zaślepić choćby jakąś wciskaną gumką czy zatrzaskiem a wystarczyła dziura z lewej strony ? Kolego mógłbyś jeszcze napisać czym tam psikałeś i jak to robiłeś happy_bmw Edytowane 1 Września 2013 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgibniew Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Wpuściłem piankę przez wszystkie kratki wentylacyjne. Co do zaślepienia otworu to tak powinno się, ale ja tego nie zrobiłem i działa bez zarzutu. Środków do odgrzybiania jest dużo autokosmetyki.pl kosmetyki samochodowe, turtle wax, nanotechnologia, turtlewax, abel auto więc można wybierać. Co do technik odgrzybiania znalazłem jeszcze to Technika motoryzacyjna - Odgrzybianie klimatyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Nie polecam żadnej pianki stosować ! Po piance zostaje tłusto w przewodach wentylacyjnych i dopiero zacznie się zbierać syf i grzyby Jak ktoś dużo jeździ na klimatyzacji to raz na sezon polecam ozon lub preparat który rozpyla się w zamkniętym aucie i auto chodzi tak min 15minut po czym wietrzymy auto. Jeśli chodzi usunięcie zapachu stęchlizny itp z nagrzewnicy,parownika itp. to specjalnym środkiem do czyszczenia tego trzeba potraktować chociaż przez taką dziurkę to preparat i tak nie wszędzie dojdzie. Ja przy klimie robię tak,że jak jej używam to przed dojechaniem na miejsce chwilę wcześniej gaszę klimę aby temperatury się wyrównywały powoli i jak do tej pory na szczęście nie miałem brzydkiego zapachu z klimy. Ostatnio użyłem takie coś : Spray do odkażania klimatyzacji i kabiny samochodu (3486271613) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. tylko innej firmy o zapachu świeżym i polecam to postawić za przednim fotelem pasażera bo dość wysoko psika i może zasyfić przednia szybę czynność trwała 15 minut na odpalonym aucie i odpalonej klimie na zamkniętym obiegu a spray uwalniał środek jakieś 2-3 minuty.Potem wietrzenie autka i jest cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi