caseey Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Mam problem z elektryką w swojej Bmw. A zaczęło się od od profilaktycznej regeneracji alternatora(wymiana łożysk + szczotki). Po paru dniach jazdy aku padło. Myślałem że nowe szczotki się zawiesiły, popukałem i zaczęło ładować. Później znowu to samo. I znowu pukam i jest ładowanie. Po czasie zaczęły się dziać dziwne rzeczy... prawy ksenon( od pasażera) nie chciał się załączyć(mrugał przy zapalaniu i gasł). Potem zapaliły mi się kontrolki ABS i trakcji. Szyby przestały działać( tylko od strony pasażera działa), centralny zamyka tylko drzwi od strony pasażera, nawiew padł, podświetlenie liczników i przycisków mruga a gdy wcisne hamulec to nie działa, zamek bagażnika też padł. Dodam że auto odpala normalnie i silnik równo pracuje. Postanowiłem sam rozkręcić alternator i sprawdzić co mi tam nagrzebali... Okazało się że nie mieli dokręcone śrubki od "oczka" regulatora napięcia i musiał raz ładować a raz nie:/ Przykręciłem, wstawiłem alternator, napięcie 14v wiec niby ładuje a elekrtyka dalej bez zmian... Sprawdzam napięcie na kostce od niedziałającego ksenonu i mam 4V a na działającym ponad 12. W kostce przy panelu sterowania szyb( w drzwiach kierowcy) też tylko 4V. To może być wina regulatora pomimo że ładuje i ma 14V?? czy przez to że raz stykał a raz nie padły mi moduły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 sprawdź jakie jest napięcie na bezpiecznikach i na wyjściu ze stacyjki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Zapaliłem samochód i ładowanie przy alternatorze wynosi 14,1V a na klemach przy aku tak samo. Sprawdzam stacyjke, na każdym kablu( oprócz tego od rozrusznika) mam 13,9V. Sprawdzam bezpieczniki w schowku i małe zdziwienie... Na prawie wszystkich mam 14V oprócz nr: 27,28,29,30 - tam mam 6,6V. Sprawdzam po numerach i: 27 - el. sterowanie szyb, centralne blokowanie drzwi 28 - dmuchawa ogrzewania, urządzenie klimatyzacyjne 29 - reg. lusterka zew, el. sterowanie szyb, centralne blokowanie drzwi 30 - urządzenie abs Właśnie te usterki ( plus niedziałający prawy ksenon i ostatnio zauważyłem że nie pali się lewe światło przeciwmgielne i prawy stop ) u mnie występują. Dlaczego dochodzi tam tylko 6,6V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 coś nie łączy jak trzeba, te bezpieczniki są zasilane jednym przewodem i na nim szukaj gdzie gubi zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 chodzi tylko o to że coś nie styka czy może moduł komfortu padł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 masz grzesiek jakiś schemat gdzie te kable od tych bezpieczników idą? może jakiś przekaźnik jest po drodze i pada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 jakbym słuchał swojej historii, sprawdź moje tematy. Ja u siebie jeszcze nie ogarnąłem, ale nie działa spora liczba właśnie "ułatwień" - czujniki deszczu i zmierzchu, multifunkcja niektóre elementy pamięci kierowcy itp. Tak jak Grześ mówi - łapie gdzieś lewą masę, ale weź się przekop przez te wszystkie kilometry kabli... PS. co do xenonu zamieniaj żarniki i przetwornice miejscami- u mnie po wszystkich możliwych kombinacjach padło na przetwornicę, niezależnie od żarnika i wiązki w którą jest wpięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Faktycznie idzie tam jeden czerwony kabel, wyciągnąłem bezpieczniki 27,28,29 i 30 i sprawdzam na nim napięcie i skacze od 10 do ponad 11V. Coś z nim nie tak. Gdzie ten kabel idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 co do przetwornicy to mam za małe napięcie na kostce do niej, tylko 4V a na drugiej 12v, przy włączeniu próbuje zaskoczyć ale za małe napięcie. Sprawdzałem kostke i kabel od niej ale jest ok. Może moduł świateł dostał przez ten luźny regulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 4 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Zamykam temat. Problem znaleziony:dance: Pogrzebałem w kablach i popatrzałem na schematy instalacji i w końcu zlokalizowałem problem:D Na bezpiecznikach 27,28,29 i 30 było za małe napiecie tylko jakieś 6V. Odpowiadały one za moje niektóre usterki. Połączone są jednym kablem i po schematach idzie on do bezpiecznika F 113 80A ( pod siedzeniem pasażera). Ale patrząc na schemat nie rozwiązywało mi to problemu ze światłami. Spojrzałem na schemat od modułu świateł i dochodzą do niego dwa plusowe kable z bezpieczników F 112 80A i również F113 80A. Zatem miernik do ręki i sprawdzam... Kabel od bezp. F112 ok a drugi od bezpiecznika F113 tylko 6V. I już wiedziałem że coś nie tak jest z z tym bezp. F113. Dogrzebałem się do skrzynki pod siedzeniem i potwierdziły się moje przypuszczenia. Widać było dużą korozje na nim. Po rozkręceniu i wyczyszczeniu przewodów podłączam wszystko i elektryka dalej śmiga:D Wszystkie problemy znikły z elektryką w środku i wszystkie światła świecą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 mam jeszcze pytanko, mógłbyś rzucić foto tej puszki z bezpiecznikami spod fotela? zawsze mi się wydawało że tam jest tylko ta wielka kostka do poduszek i napinacza. przy okazji może ktoś jeszcze wie - czy w tym aucie jest jakieś miejsce gdzie nie ma bezpieczników? może w kole zapasowym????!!!! dobra robota cassey, może u mnie też pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Gdzie masz taką skrzynkę pod fotelem ? a nie czasem pod wykładziną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 no właśnie tak mi się wydaje - trzeba fotel wykręcać? qrrr....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 4 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 [ATTACH=CONFIG]27029[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 4 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Znalazłem fotke w necie bo nie chce mi się tam znowu zaglądać(nie łatwe dojście:/) Ta skrzynka jest dokładnie pod wykładziną po stronie pasażera:) Mi nie chciało wyciągać się fotela. Odsunąłem go na maksa do tyłu, zdemontowałem schowek, tą listwe przy progu i i podniosłem wykładzine:D Nieraz warto tam zajrzeć i zobaczyć w jakim stanie są bezpieczniki aby nie mieć problemów w przyszłości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Tutaj link do podobnego problemu, trzeba rozebrać tą cholerę a jeszcze jedno pytanie, moe kupić jakikolwiek bezpiecznik 50A, czy są jakieś różnice w rozmiarach i długości? wolałbym kupić przed rozbiórką żeby 2 razy nie rozkręcać DIY: Troubleshooting S.A.S. and How to Replace the Famous Fuse # 107! - Bimmerfest - BMW Forums Edytowane 5 Października 2013 przez beaver79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caseey Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Co do wielkości czy długości to są takie same, różnią się tylko Amperami: F107 - 50A F108 - 50A F109 - 80A F110 - 80A F111 - 50A F112 - 80A F113 - 80A F114 - 50A Nie wiem gdzie można je dostać, u mnie wystarczyło wyczyścić styki i wszystko śmiga. Zawsze można przełożyć od jakiegoś dawcy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Wiedziałem,że chodzi pod wykładziną.Jeśli ktoś ma welurowe dywaniki to wilgoć łatwo tam dociera. I z czasem styki mogą tam dobrze zaśniedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 no jasne, ale jak już mam rozbierać i okaże się że któryś spalony i czyszczeninie nie pomaga to wolałbym mieć zapas, tym bardziej że bankowo nie kosztują majątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Myślę,że każdy będzie dobry ale warto zaopatrzyć się w kontakt spray KONTAKT U - preparat myjący do styków (spray) 300 (3583620107) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 jak zwykle kradną na wysyłce, trochę handluję na alle i -naście pln za wysyłkę to złodiejstwo. Tak jak z żarówkami. mam wysłykę za 3-5 PLN za sztukę przy cenie 7,5/szt, a są gośce z wysyłką gratis za 15 pln, albo 7pln i 12 za wysyłkę. zawsze na alle filtrujęcena + wysyłką bo są goście po ponad 2 tyś komentarzy i zarabiają na wysyłkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 No to poszukaj w sklepie elektrycznym albo zamów w motoryzacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 spoko, na weekend mam ponad 1,6 km tyś do zrobienia, inspekcja do oleju, dziś wróciłem z niemcowni, czwartek/piątek chyba znów mnie nie ma, przetwornica xenon do wymiany właśnie przyszła, Koleżanka-Małżonka oddaje auto codziennie koło 19.30 i jeszcze te cholerne bezpieczniki. I Juniorowi quada muszę poskładać. Ktoś mnie sklonuje??? Dam znać czy pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ktoś mnie sklonuje??? Ctrl+C -> Ctrl+V i gotowe zawszę możesz zwrócić się o pomoc do kolegów, przecież wiesz że ja zawszę pomogę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 no, i jak tu nie słuchac kolegów. Grześ ładnie wszystko ogarnął w 15 min z fajką zaśniedziała stacyjka dawała połowę napięcia Dzięki staruszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi