jokeymiras Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Kristo mówiłem rok jezdze na gazie troche sie znam ja mam ten jest dobry choc mam słabszy silnik ale do twojego tez podejdzie Scorpion Gt (nowa generacja) http://allegro.pl/reduktor-parownik-scorpion-gt-360km-nowy-typ-i1617162227.html albo ten Magic Jet z dodatkowa dysza niby 350 starczy do twojego http://allegro.pl/reduktor-parownik-magic-jet-350km-filtr-zawor-i1633292078.html to są dwa najlepsze reduktory ja bym wybrał scorpiona gt ostatnio właśnie wymieniałem reduktor i ten wybrałem jest OK !! auto lata ze szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 pytanie tylko czy dowolny reduktor da się zestroić ze sterownikiem KME Diego. na tym się nie znam za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
probin Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) ...albo ten Magic Jet z dodatkowa dysza niby 350 starczy do twojego http://allegro.pl/reduktor-parownik-magic-jet-350km-filtr-zawor-i1633292078.html Ja mam w swojej M60B30 czyli sporo słabszej od twojej V8 dwa takie reduktory jak tu kolega wkleił. Powiem tak nikt ci tutaj nie doradzi jak to ma być zrobione to musi ogarnąć bardzo dobry gaziarz. Z tego co wiem do silnikow z vanosem nie moze byc pierwszy lepszy sterownik bo nie ogarnie zmiennej fazy rozrzadu i bedzie sie check palil a i moze zawory popalic Szukaj dobrego gaziarza bo widać ten co do niego jezdzisz to chyba nie bardzo. Chyba ze masz w ch... kasy to bedziemy ci po kolei podawac rozwiazania coraz to nowszych problemow. Wymienisz reduktory okaze sie ze jakis jelop zalozyl ci za slaby wielozawor i nie bedzie wstanie nakarmic twoich reduktorow itd.... Edytowane 27 Maja 2011 przez probin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokeymiras Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 pytanie tylko czy dowolny reduktor da się zestroić ze sterownikiem KME Diego. na tym się nie znam za bardzo... mam ten sam sterownik i ten scorpion gt nowy i jest ok + wtryski magic jety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 do v8 4.4 powinny być 2 reduktory.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 witam. Po wymianie reduktora było SUPER. jeden dzień. Potem komputer złapał błędy, check i auto jakoś zmuliło... Ale podobno przy nowym reduktorze to normalne, w poniedziałek jadę na "strojenie". I tak kilka razy. Mam nieco związane ręce na razie, bo instalacja jest na gwarancji. Dam im szansę jeszcze, jeśli tego nie zestroją to będę szukał kogoś innego. Dwa reduktory to generalnie zapewne dobry pomysł, ale trochę kosztowny (instalacja + regulacja tak około +1000pln do tego co mam, z tego co się dowiedziałem) więc póki co niestety poczeka. A z innej beczki: czy jest możliwość sprzęgnięcia komputera pokładowego z tym gazowym ? tak aby pokazywał np. średnie spalanie z gazu i inne rzeczy. Mój się zachowuje tak, jakby go na gazie ktoś holował Liczy spalanie i kilometry tylko w trakcie pracy na benzynie a na LPG nic. dzięki, pozdro, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokeymiras Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 co do tego strojenia to normalne mialem tak samo po wymianie kilka dni dobrze potem check po wystrojeniu wszystko OK do tej pory smiga az miło a co do tego drugiego pytania to pewnie jest taka mozliwosc ale napewno nie tania i sam tego nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 nie wątpię że sam nie zrobię, potrzebne byłoby info do komputera z pojemnością butli, zużyciem etc. etc. Byłem ciekaw czy może ktoś ma taki bajer z gazem. pozdo! K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokeymiras Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 na co Ci to ja nie wiem ... wazne ze jezdzi a ile pali to niewazne przeciez to gaz liczysz sobie z tankowan ja mam od 11-16 srednio 13 mi bierze normalna jazda krecenie do 3,4-4 tysiecy odcinki po 15-20km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) troche to dziwne.Zakładasz nowy reduktor i lipa?Wiem że nowy reduktor musi się wygrzać kilka razy ale nie powinno to aż tak zmieniać jego ciśnienia by go az tak muliło. Też jestem zdania że na jednym reduktorze Vka 4,4 nie jeździ dobrze. Niech gaziarz spróbuje zwiększyć czas przełączania cylindrów na lpg bo na jednym reduktorze może być za ubogo w momencie krótkiego przełączenia -nie wyrobi reduktor lub jest źle zasilony-np.miedź 6mm zwykle ogranicza dobre zasilanie reduktora w wielkich silnikach.Przy reduktorach tłokowych Magic to niemal wymóg 8mm. Kolejnym problemem jest Vanos w tej vce. Problemem nie jest to dla gorszych gazowników bo nie mają pojęcia co to i jak to działa więc pierdzielą potem teksty że coś się musi dograć,dotrźeć aż wreszcie rozkładają ręce-dla tych kumatych to trochę dłuższa adaptacja w ruchu ale i tak często sterowniki ubogie lpg zamiaśt ładnie dawać gaz to gubią się i wywalają masę dziwnych korekt przez vanosa lub niechlujstwo w adaptacji. Check e pojawia się jeśli masz kłopoty z regulacją mieszanki na gazie a na to ma wpływ wydajność i zasilenie reduktora(wtryski oczywiście też).Niestety tak kłopotliwe jest jak kupuje się auto z gazem-czasem instalatorzy popełniają takie błędy w doborze elementów że doprowadzenie tego do ładu sporo kosźtuje. Moja rada,skasuj mapy Pb.Nie włączaj gazu a pojeździj tak z 20km w różnych dziwnych obciążeniach np 1,2 odcięcie,3 odcięcie,zwolnij silnikiem do 1000obr,zapnij 5tke i próbuj rozpędzać z 1000obr,rusz na samym sprzegle-Sterownik Dme będzie miał potem mniej roboty i precyzyjniej i szybciej dogra dawkę paliwa.Do tak zebranej mapy Pb niech gaziarz ustawi mapę lpg w ruchu bo mam wrażenie że sterownik dme walczy ze sterownikiem lpg na wolnych obrotach do tego stopnia że sterownik dme odmawia współpracy i zapychany jest dźiwnymi korektmami sterownika lpg. Sterownik lpg jest połączony ze sterownikiem dme jako złodziej sygnałów ale wprowadzane korekty sterownika lpg mają wpływ na korygowanie w sterowniku dme. Dziwi mnie sytuacja źe kompy nie liczą spalania -liczą ale myślą że to spalanie benzyny.Algorytm liczenia spalania pb uwzględnia poziom w zbiorniku paliwa,v i vobr/min,dystans więc będzie pewien błąd ale liczenie będzie. Co robi gaziarz jak do niego przyjezdzasz?Możesz opisać z grubsza jak to wygląda? Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Dziki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 "Dziki" - zasypałeś mnie wiedzą za co Ci serdecznie dziękuję również jestem zdania, że Panowie od gazu chyba trochę na oślep celują. Co robią jak przyjeżdżam? a niewiele wiem, bo siedzę 10 m dalej i widzę przez okno. Podłączają kompa do gazu, jakieś małe coś pod tą wtyczkę z lewej stron pod kierownicą, siadają przed monitorem i ustawiają. i tak z 10 minut. Potem wyjeżdżam, auto wyraźnie ożywione. Najlepsze jest to, że jadąc od nich do domu, zawsze tą samą trasą, zawsze w tym samym miejscu łapię checka.... jakieś 10 minut po wyjeździe. Przypomnę: do tej pory zmieniony reduktor, bo tamten "nie trzymał podciśnienia" cokolwiek to oznacza, oraz listwa wtryskiwaczy... bo tak. Oczywiście jest alternatywa, zakłąd Stefanowscy czy jakoś. Ale jak pytałem o instalację do mojego potworka, powiedzieli że lepiej by było zmienić. Koszt to coś koło 6000. nie pytałem o więcej szczegółów... No nic. jutro jadę. znowu się okaże co i jak. Póki co - mam gwarancję. Tylko odnoszę wrażenie, że mi z tego powodu strasznie pali. Jeżdżę naprawdę spokojnie, jak na taki motor, a poniżej 24l LPG nie mogę zejść. I wcale takich znowu korków nie ma i klimę oszczędzam... bez znaczenia. Najmniej spalił 21. ale tylko raz. co do komputera i obliczeń na gazie jest tak jak pisałem - po przełączeniu na LPG komp się zachowuje jakbym był holowany. kilometry się zmieniają, ale paliwo nie. dystans mam ujemny itd itd...na PB wraca do normy. może można to jakoś poprawić ? przydałoby się... pozdro! Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 (edytowane) a niewiele wiem, bo siedzę 10 m dalej i widzę przez okno-to nie możesz sobie stać koło gazownika?Niemalże zaglądać przez ramię na komputer?-śmierdzi mi to-a kawką Cię chociaż poczęstowali?Podłączają kompa do gazu, jakieś małe coś pod tą wtyczkę z lewej stron pod kierownicą, siadają przed monitorem i ustawiają. i tak z 10 minut. M62b44 Vka na Vonos a te dziady poświęcają jej 10 minut :evil: !!!i auto nawet nie wyjeżdza na adaptację<bmw_4> Przecież to jest automat -z tak dużym silnikem-jak to się ma zaadaptować na postoju??-Ręce opadają trochę no ale cóż. Dla mnie to jasne-podpinają kompa -facet widzi rozruchane wykresy dla Pb i Lpg-pare razy pewnie sobie pogazuje na postoju i podciąga punkty na wykresie Lpg. Tylko ,że to jest wszystko(czyli nic)-nie usuwa przyczyny bo po 10 minutach dalej masz CHECK ENGINE-swoją drogą tylko 10minut-nieżle sterownik Pb się zapycha gównem bo Steronik Lpg widzę ,że jest totalnie nie pilnowany. Uciekaj od tych panów gazowników bo: -nie wiem w jakim stanie były wtryski i reduktor ale wiedząc jak podchodzą do roboty mogę sądzić ,że nie wiedzą co robią -karygodnie podchodzą do adaptacji i kontroli parametrów przy awariach -strzał w łeb za podejście do silnika M62 Jeśli będziesz dalej do nich jeżdził to myślę ,że z tych 10 minutówek nazbierasz może z 5h i krew Cię zaleje. sygnały na lpg sąchyba podpęte w złe miejsca skoro komp OBC nie liczy spalania. Edytowane 24 Czerwca 2011 przez Dziki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Hej To nie do końca tak adaptację robią.nie zawsze ale robią.ale zaraz potem się rozjeżdża.wczoraj znowu to samo. A kompa sprawdziłem i podaje faktycznie źle tylko zasięg.spalanie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi