Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam od niedawna v8 4.4 i odkrywam coraz to "nowe rzeczy". skrzynia automat, instalacja lpg (bleeeh wiem, ale już była więc jestem rozgrzeszony).

a mam takie objawy: pali mi się ikonka check engine (żółta po lewej). pali się podobno z powodu gazu. pojechałem na regulację, ustawili, zgasła, po 2 dniach się zapaliła. pojadę znowu. ale niepokoi mnie co innego. zauważyłem, że gdy skrzynia jest na P (parking) i dodam delikatnie gazu, silnik wchodzi na 1200obr i nurkuje do 600 i tak w kółko. nie ma znaczenia lpg czy benzyna. objawy te same. nie ma takiego efektu na jałowych obrotach i powyżej 1500obr.

zastanawiam się, czy to może być czasem objaw sondy lambda ? :roll:

dzięki, pozdrawiam, Kristo

miałem podobnie reduktor mi kleknał po wymianie auto nie do poznania ... po drodze wymieniłem wszystko regulator wolnych obrotów przepływomierz sondy świece wyczyściłem przepustnice bylem 2 razy na kompie w zielonej raz w lubinie

pojechałem do gazownika podkręcił mi reduktor było dobrze 3 dni aż wreszcie się skończył :D wymiana na nowy + tak od siebie nowe wtryski bo były <valdusie> (wiocha do tego na listwie) auto zrobiło się jeszcze żwawsze niż było

możesz mieć podobnie jak po regulacji gazu jest dobrze , może być za słaby reduktor albo już kończący się reduktor

obiawy miałem takie same z tym check engine i tymi obrotami na lpg i na benzynie ...

Edytowane przez jokeymiras
  • Lubię 2

no ciekawe. nawet nie wiem jaki mam reduktor, jutro sprawdzę. wiem tylko ze instalka ma prawie rok. nie zauważyłem żeby był "za słaby" w sensie mocy - na benzynie i na lpg jest bez różnicy. ale może jest walnięty po prostu... :|

dzięki!

Po roku to reduktor raczej jeszcze nie powinien zaliczyć padaki. Jak masz Lavo lub inny miernik to zmierz jakie wskazania daje - nie powinno być na sondzie z tego co pamiętam więcej niż 1,2 V i wahać się do tej wartości. Jeżeli stoi wartość lub jest o wiele większa to wymianka. Kiedyś coś takiego już przerabiałem. A zupy lał wtedy do brzucha ze 30%, albo i więcej...

Potecjalne przyczyny jakie mi do głowy przychodzą:

a propos gazu:

1. Nie dogrzany reduktor - ma byc gorący, nie mozliwy do dłuższego dotknięcia

2. Wrtyskiwacze gazu wymagają wymiany/regulacji lub regeneracji - podaj ich markę.

Przyczyny pośrednie:

1. Silnik krokowy

2. Sonda Lambda

3. Swiece do wymiany - na gazie do wymiany co ok 30-40 tys km

Podjedź na stacje diadnostyczną ale nie LPG tylko na normalną dignostykę.

Musisz wyeliminowac ten problem, bo przy falujących obrotach smarowanie skrzyni w automacie jest nieodpowiednie co wpływa negatywnie na żywotność.

Check engine mimo gazu nie powinien sie świecic.

A zupy lał wtedy do brzucha ze 30%, albo i więcej...
tia... ostatnio było 24l lpg/100km. tylko miasto, korki i "uczenie się V8" więc mogło wyjść dużo.
Musisz wyeliminowac ten problem, bo przy falujących obrotach smarowanie skrzyni w automacie jest nieodpowiednie co wpływa negatywnie na żywotność.
obroty same z siebie nie falują. dzieje się tak tylko i wyłącznie w położeniu P, gdy dodam delikatnie (milimetr) gazu, obroty wchodzą na 1200 i potem 600 i tak w kółko. dodam więcej gazu - wszystko ustępuje. na jałowych też tego nie ma. może to nrmalne w automacie... ?
Check engine mimo gazu nie powinien sie świecic.
tego nie powinno być. zgadzam się i jutro pojadę to wyjaśnić :>

ps. znalazłem gwarancję od gazu: wtryskiwacze Horizon, reduktor KME RED1, komputer KME DIEGO

.

mam od niedawna v8 4.4 i odkrywam coraz to "nowe rzeczy". skrzynia automat, instalacja lpg (bleeeh wiem, ale już była więc jestem rozgrzeszony).

Kristo

Na rynku jest wiele wiecej 5er z takim motorem bez lpg , a mi sie wydaje ,ze sie wstydzisz takiego wyboru :) micha sie cieszy na Stacji paliw .Pozdr

Na rynku jest wiele wiecej 5er z takim motorem bez lpg , a mi sie wydaje ,ze sie wstydzisz takiego wyboru micha sie cieszy na Stacji paliw .Pozdr
to nie tak :) nie jestem przeciwnikiem gazu, z pewnych $$ powodów. Poza tym jest to o wiele bardziej czyste paliwo niż ropa czy benzyna. Ale generalnie jest to modyfikacja nie autoryzowana przez BMW... jakby nie było.

A może dwumasa? Problem podobny...
weź, proszę Cię nawet o tym nie wspominaj :) ....

ok. nie no nie sądzę. przypominam, że problem dotyczy tylko sytuacji, gdy "musnę" pedał gazu. mam jeszcze jedną teorię. otóż zauważyłem, że często spod maski zalatuje gazem... nie śmierdzi, tak sobie czasem coś gdzieś.. w poprzednim aucie też miałem wtrysk gazu i nie zdarzyło się żebym go poczuł. a tu tak jakoś ciągle jak na stacji lpg. może po prostu jest nieszczelność. jutro mam diagnostykę lpg się okaże.

Ja tam się na gazie nie znam :P ale KME RED1 to w tym aucie nie może dobrze chodzić, od razu precyzuje o co chodzi - nie da się na tym reduktorze jeździć wykorzystując pełną charakterystykę tego silnika w każdych warunkach atmosferycznych - ale to tak na marginesie.

KME RED1 nie był przypadkiem do 200KM ??

To jak na 4.4 to chyba raczej nie wyrobi i parę koników głodnych będzie się wlekło za tymi wykarmionymi :lol:

No niby ten model jest do 360KM ale chyba panowie nie wierzycie ze to co pisze producent to prawda. Mordulec - żeby to tylko chodziło o to ze parę koników będzie nie wykarmionych.

heja. dzięki wszystkim za info

nie czułem braku mocy (chyba, że jeszcze nie wykorzystałem całej!) na gazie. problem to:

a) smród i ulatnianie się gazu przy reduktorze - naprawione

b) check świeci kilka chwil po resecie - nienaprawione

c) kiwanie na obrotach ok. 1200 - naprawione

d) popsute - po regulacji samochód mi gaśnie w trakcie jazdy...

czy naprawdę tak trudno jest coś zrobić dobrze ? ech....

ps. przeszło mi przez myśl, żeby ten gaz w cholerę wy...montować. ale poczekam jeszcze. może się uda.

...

nie czułem braku mocy (chyba, że jeszcze nie wykorzystałem całej!) na gazie.

b) check świeci kilka chwil po resecie - nienaprawione

d) popsute - po regulacji samochód mi gaśnie w trakcie jazdy...

czy naprawdę tak trudno jest coś zrobić dobrze ? ech....

ps. przeszło mi przez myśl, żeby ten gaz w cholerę wy...montować. ale poczekam jeszcze. może się uda.

- nie czułeś braku mocy bo pewnie mapy benzynowe rozjechane przez spieprzoną instalację LPG

- świeci check? po resecie jak chodzi tylko na benzynie?

- ad. d) ewidentnie coś nie tak z mapami

LPG nie jest zły tylko 1 na 10 gaziarzy ma pojęcie co robi, a 1 na 100 wie jak zagazować duże silniki BMW

Dalej podtrzymuje zdanie że to nie będzie dobrze jeździć na jednym reduktorze :P

• Lubię 2

moze jest zepsuty ja tez miałem
biję pokłony :) reduktor trzaśnięty. okazało się że rozjeżdża się podciśnienie. po każdej regulacji wszystko się znowu samo zmienia. za tydzień wymiana reduktora.

jaka jest alternatywa dla KME Gold dla 4.4V8 ? może zmienię na inny przy okazji jeśli się uda...