Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego to szukaj dobrego magika może gdzieś wąż od cieczy chłodzącej ma dziurkę trzeba obadać wszystkie,ja miałem nie daleko ściany grodziowej dziurkę i ciężko było ją namierzyć a profilaktycznie kupiłem nowy korek od chłodnicy :)

wlasnie tylko mi to zostalo bo n

iewierze zeby glowica byla peknieta autko ma przejechane 250 tys po hollandi i przy zmianie uszczelki pod glowica nie znalazlem zadnych przeciekow.Dziwne jest ze nie chce sie odpowietrzyc parownik od gazu i odpowietrznikiem

samo odpowietrzenie e39 to nie takie hop-siup,w 90% idzie ładnie pięknie,ale potrafi tak sie uprzeć,że za cholere nie chce puścić,mi raz mechanik ,po wymianie termostatu,chciał sie pochlastać,pół dnia z tym walczył

wlasnie tylko mi to zostalo bo n

iewierze zeby glowica byla peknieta autko ma przejechane 250 tys po hollandi i przy zmianie uszczelki pod glowica nie znalazlem zadnych przeciekow.Dziwne jest ze nie chce sie odpowietrzyc parownik od gazu i odpowietrznikiem

Tytuł tematu powinien zawierać wersje silnikową w jaką jest wyposażone to e39, to samo z instalacją gazową jeśli oczekujesz pomocy zawsze łatwiej coś doradzić gdy wiadomo jakiej jednostki dotyczy problem i czy jest LPG/CNG

Powodów może być wiele, zaczynając od złego montażu samego parownika (jest on zamontowany wyżej niż poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym), Uszkodzenie membrany w parowniku gaz dostaje się do płynu i samoistnie zapowietrza układ-w tym przypadku da się to stwierdzić bo ewidentnie "wali" gazem ze zbiorniczka. Złe odpowietrzanie -chodzi o nagrzewnice ogrzewanie ma być na full i włączona pompka!

gdzie masz odpowietrzniki już pomine bo brak info o silniku.

parownik i reszta jest ok nie ma wody w oleju nie smierdzi z chlodnicy zadnym gazem a ni benzyna przez korek od wlewu oleju nie leci zaden dym ani powietrze silnik bardzo rowno pracuje i to mnie dreczy nie ma zadnych oznak peknietej glowicy i po ogladnieciu starej uszczelki tez nie stwierdzilem jakis przeciekow

MAsz źle odpowietrzony układ.

jak sie zabrać?

1. postaw auto by przód był troche w górze np podjazd

2. otwórz pokrętło nagrzewnicy na maksa, to z tyłu też, a temp na klimatronicku jeśli masz ustaw na 32st zarówno lewą jak i prawą stronę i nadmuch na maksa.

co nalezy zrobić?

1. Odpal silnik, poczekaj aż sie nagrzeje sprawdzając poziom płynu i temp miedzy czasie

2. delikatnie popuszczaj korek zarówno przy chłodnicy jak i na obudowie termostatu.

3. na lekko odkreconych korkach daj kilkukrornie gazu - ma pluć samym płynem

4 mozesz też profilaktycznie uciśkać na przemian górnego i dolnego węża zeby "popchać: - bo najprawdopodbniej siedzi Ci bąbel powietrza w gówicy lub parowniku.

5. zakręc odpowitrzniki

6. Visko musi sie załączyć

7. gdy sie załączy odkręc odpowietrzniki i upuśc resztki powietrza

8. gdy i to nie pomoże, to jak silnik Ci ostygnie - żebys sie nie popażył - spróbuj wdmuchnąc powietrze przez wlew płynu na odkręconych korkach (najlepiej ustami ;p)

9. ... i powtórz operacje

10. jesli i to nie pomoże - popuść delikanie opaskę węża dochodzącego do parownika i tamtędy spróbuj odpowietrzyć.

Ja u siebie stoczyłem walkę z układem chłodzenia i nie znalazłem wycieku, a i tak mi ubywa pomalutku, zapowietrzał mi się nie raz, ale to przez to, że dawało spaliny do układu chłodzenia. Teraz po wymianie uszczelki pod głowicą silnik nie pochłania mi płynu i ciśnienie już nie chce mi ponownie rozsadzić chłodnicy. Podejrzenia padają na nagrzewnicę, bo nic innego już mi do głowy nie przychodzi.

• 1 miesiąc temu...
witam wszystkich mam problem z bmw 525tds gorna czesc chlodnicy jest goraca a dolna zimna tak samo z wezami wskazowka jest w pionie czy to jest normalne

No możliwe ze termostat sie nie otworzył bo nie ma takie potrzeby - spróbuj pobujac sie po mieście z wlaczoną klima, temp na klimie 16 st i wtedy zaobacz czy bedzie gorący. W zimie ciezko bedzie zeby dolny był szyblko gorący.