Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem następujący confused.gifconfused.gif juz nie mam pomysłów! confused.gif

E30 325ix motronic 1989 facelift

Dzisiaj rano jak to rano praca, wskok do samochodu odpaliłem i nagle po 2 sekundach zgasł(zdechł), parokrotna próba odpalenia aż do wyładowania się aku nie pomogło confused.gif

Zaznaczam iż rozrusznik kreci jak obłąkany smile.gif

Obdukcja jaką przeprowadziłem:

*sprawdzenie napięcia na wiązce (minusowy i plusowy) do cewki przy załączonym zapłonie jak i starcie silnika - kompletnie zero napięcia

*zero napięcia na krokowcu i przekaźnikach pompy, przekaźniku od krokowca, głównym przekaźniku od wtrysków przy

załączonym zapłonie. Kiedy trzydziestka była zdrowa przy przekreceniu kluczyka w stan zapłony było zawsze słychać

charakterystyczne przeskoki przekaźników jak i również działający krokowiec, teraz niestety kompletna cisza.

*wyczytałem na googlach iz za start również odpowiada OBC sterownik(czarny) pod kolumna sterownicza za sterownikiem

ABS'u wtyczka 4 pinowa zielona sprawdziłem tam napięcie jest na 2 pinach 12v nie pamietam ile bylo na 2 pozostalych ale

coś kolo 2v-4v.

*PIN 1 odpowiedzialny za + na cewce 12v przy zapłonie, 8,70v przy próbie startu silnika chyba ze wzgledu na słaby aku,

natomiast PIN 3 odpowiedzialny za dostarczenie napięcia do przekaznika pompy paliwa przy zapłonie ma 0,22v a przy

próbie startu silnika 0,25v nie wiem czy taka ma być ta wartość czy ma być tam 12v?!

*podmieniłem również przekaźniki na inne, również brak odzewu

Nie mam zielonego pojęcia co się dzieje confused.gif

Czy jesteście mi w stanie wyjaśnić co możne być przyczyna, jak i wstanie pomóc??

Czy jak pada czujnik wałka odpowiadający za podanie napięcia na świece mógłby robić takie jaja z odłączeniem napięcia od wyżej wymienionych podzespołów?

Rezystencja czujnika jak sprawdzałem ma 470-480 omów.

kiedys pamietam tez miałem własnie taki problem a co sie okazalo to pod kierownica nie wpialem tej zielonej 4 pinowej kostki w sterownik OBC ale tak jak pisze wyzej sprawdzilem to i napiecie jest. Nie wiem dlaczego tak nagle zdechł :/ Wszystko hulało elegancko a nagle ehhh, nie mam od kogo podmienić kompa a nie uśmiecha mi się nowego kupować jeżeli okaże się ze to nie to, mam możliwość dostępu do ecu od 2 litrowki.

Ahh nadmienie tutaj jeszcze ze pod maska jest taka krzyzowka na podszybiu pasazera gdzie lączy sie wiazka z aku, mialem tam podpiety plus pod ta pierwsza srubke od góry bo tam był tylko plus a jakis 1cm od tej srubki sa 2 boczne na ktorym był minus, nagle to wszystko sie odwrocilo ;/ tam gdzie był plus jest minus a gdzie minus jest plus :/

Ahh nadmienie tutaj jeszcze ze pod maska jest taka krzyzowka na podszybiu pasazera gdzie lączy sie wiazka z aku, mialem tam podpiety plus pod ta pierwsza srubke od góry bo tam był tylko plus a jakis 1cm od tej srubki sa 2 boczne na ktorym był minus, nagle to wszystko sie odwrocilo ;/ tam gdzie był plus jest minus a gdzie minus jest plus :/

No to już trochę większe cuda widzę , nie masz przypadkiem jakiegoś immobilisera zamontowanego , albo alarmu z odcinką pompy ?

• 5 tygodni później...