Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu braku na rynku wtórnym i w ASO sprawnych oryginalnych latarek do e34 postanowiłem zaadoptować latarkę z modelu e 39.

Muszę jednak zrobić to w komplecie z gniazdem.

W e34 miałem wewnątrz gniazda ładnie oznaczone który pin to (+) a który to (-) a w e39 też tak jest?

Chodzi o poprawne podłączenie gniazda z e 39 do wiązki w e34.

Ewentualnie jaki kolor kabla to (+) a jaki to (-) we wtyyczce gniazda latarki e39?

Jeżeli nie ma opisu pinów to czy może ktoś najprostrzym miernikiem sprawdzić który pin to plus a który minus?

skoro latarki w BMW są przystosowane do ładowania ciągłego to podłączenie (+) i (-) ma znaczenie takie jak przy ładowaniu akumulatora prostownikiem?

• 3 tygodnie później...

A więc latarka zaadoptowana.

Zasugerowałem się tym ,że latarka jest w e39 ładowana tylko gdy kluczyk jest w pozycji ACC.

Wewnątrz ma akumulatorki NiMH a z tego co wiem to nie są przystosowane do ciągłego ładowania więc gdybym zasilanie podłączył tak jak w e34 to szybko wywaliłyby się te akumulatorki(nie wiem czy mają zabezpieczenie przed przeładowaniem-wolałem nie sprawdzać)

(+) zatem podpięty tak jak w e39 czyli po ACC.

Trochę trzeba było przerobić otwór(w e34 mocowanie w osłonie a w e39 w schowku)

Przy okazji wleciał siłownik schowka(rewelacyjna sprawa zamiast pasków w e34)

na marginesie, ostatnio mieliśmy problemy bo nie było siłowników w składanych oparciach. okazało się że ktoś podp... bo są takie same w tylnej klapie E39 bodajże... :)

trzebaby sprawdzić długość rozciągniętego i ściśniętego i ile kilo (lub N) wyciaga i można czegoś poszukać :)