Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzis wymienilem olej w skrzyni z tego wzgledu ze nie zmieniala mi wszystkich biegów. Zalany swiezy olej, nowy filtr a problem jak byl tak jest. Nadal nie zmienia biegow do konca, musze wymusic przalaczajac z D na S i znow na D. :bag: Fakt ze bylo bardzo malo oleju w skrzyni, ok 3,5 litra tylko. Teraz zalalem 9 litrow. Co moze byc przyczyna? moze cos z elektryka? a moze trzeba ja jakosc odpowietrzyc?

nie podlaczelm pod kompa, ale przed wymiana bylo to samo wiec stwierdzilem ze wymienie olej, nawet tu na forum byl o tym temat. Olej wymieniony i dalej to samo. Oleju bylo malo teraz jest tyle ile powinno byc. tomasso12 a gdzie jest ten konwerter? i jak go sprawdzic? a co z tym softem? jak go wgrac?

nie chcę źle wróżyć, ale po sądząc po tym, że było sporo za mało oleju to mogła skrzynia ucierpieć. tak jak piszą koledzy - sprawdź najpierw na kompie czy coś nie wywali. niestety automaty są cholernie wrażliwe. ja już też miałem boje ze swoim. niestety bez wymiany skrzyni się nie odbyło.

Na żadnym. Lejesz do pełna odpalasz na parkingu dolewasz do max. Zakręcasz jedziesz do przodu do 100km.h i do tyłu odkręcasz sprawdzasz pzoiom.

Kolego masz skrzynie do naprawy i żadna wymiana oleju już raczej nie pomoże. Można spróbować zaktualizować software skrzyni ale to jest nikła szansa że coś da. Wymiany skrzyni nie polecam bo wymienisz złą na gorszą albo na taką samą. Skrzynie w tych autach wytrzymują do 200 tys km później remont. Automatem wystarczy że się zakopiesz gdzieś i go trochę pomęczysz to masz 90% szans że zajedziesz skrzyunie w 2 minuty.

W tej skrzyni nie sprawdze stanu poziomu oleju. Jest to benzyna i skrzynia ZF z zielonym korkiem. Jest tylko w misce korek spustowy i nic wiecej. Poza tym jest to dziwna sprawa, bo czasami przerzuci bez rzadnego problemu. Wczoraj na trybie S zmienila mi bieg tak jak na D wiec moze cos z elektronika?

Edytowane przez Kamil23

Panowie, musze powiedziec szczerze ze jest poprawa, pojezdzilem wczoraj troche i moje auto zaczelo samo przerzucac juz biegi:lol: moze kwestia tego ze bylo malo oleju spowodowalo ze cos sie przytarlo....teraz jak ma olej to ruszylo. nie wiem nie mam pojecia ale jest dobrze, fakt ze zdazy sie jeszcze ze nie przerzuci ale duza poprawa jest. Sprobowalbym i tak jeszcze z tym softem.

Kolego Kamil23 chciałbym ci napisać że będzie wszytko ok ze skrzynia ale moim zdaniem tak nie będzie Twoje złudne nadzieje że skrzynia będzie działała poprawnie są dla mnie zrozumiałe ale musisz się pogodzić z tym że w bardzo bliskiej przyszłości skrzynia będzie wymagała remontu Uważam że jazda z 1/3 poziomu oleju w skrzyni miała bardzo negatywny i nie odwracalny wpływ na nią I nie pomoże tu wymiana oleju niestety Sorry za szczerość *

Gość Mordulec

Na BKP też przerabiali podobny temat ze skrzynią tyle , że w E32 albo w E34 i też auto kulało się trochę na niskim oleju .... wymienili olej i po jakichś 200km się wszystko ułożyło , więc dajcie szanse tej skrzynce , powinno być OK :drunk: