Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich mam problem z abs-em komputer pokazal tylne prawe kolo czujnik wymienilem dalej problem zostal wymienilem lozysko z drugim czujnikiem w srodku dalej nic sprawdzilem na komputerze predkosc pokazuje na karzdym kole dobrze skasowalem blad po 25 kilometrach abs znow sie swieci i pokazuje tylne prawe kolo czujnik skasowalem blad i podlaczylem kompa i jezdzilem z nim pokazal mi prawe przednie kolo zglupialem zamienilem czujni z lewego na prawy czujnik ok sprawdzilem czy czyta predkosc na kazdym kole czyta skasowalem blad uradowany ze jest ok nastepnie 25-30 km i znow abs sie swieci nie mam juz pomyslow bardzo prosze o rade i pomocpytanie_bmw

kolego napewno sterownik abs ktory jest pod maska obok silnika, dochodzi tak do przegrzania sie stykow i mikro druciki poprostu sie urywaja. taki sterownik to koszt okolo 1600 zl ale mozna go naprawic za okolo 240- zl ja tyle placilem i pomoglo. jak cos to dam ci namiar na kolesia ze swidnicy, dodatkowo da ci rok gwarancji na robocizne.

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam

Podłącze sie pod wątek, u mnie sprawa wygląda następujaco. Zaświeciły sie kontrolki ABS i ASC brak wskazań prędkościomierza, ekonomizer wariował wymieniłem tylny lewy czujnik (stary trzeba było rozwiercić ale nie do końca zeby koronki nie uszkodzić, śruba mocująca zapiekła sie w środku trzebabyło nagwintować niestety nie udało sie tego wykonać jak fabryka i mocowanie czujnika trzeba było troche "zmodyfikować" bo śruba mocująca była troche pod kątem ) na używke wszysko niby ustało ale od tego momentu czasami przy hamowaniu pedał hamulca drga zachowuje się tak jakby działał ABS (kontrolki w tym momencie sie nie świecą) występowały dodatkowo błędy w module ABS:

112 CAN Kombinstrument

Error frequency : 207

Fahrzeuggeschwindigkeit 2.75 km/h

ASC passiv geschaltet

ABS-Regelung passiv

BLS betaetigt

ASC-Regelung passiv

oraz

67 Temporaere Einstreuung

Error frequency : 207

Fahrzeuggeschwindigkeit 19.38 km/h

ASC passiv geschaltet

ABS-Regelung passiv

BLS betaetigt

ASC-Regelung passiv

Niestety nie wiedziałem co znaczą te błedy to kupiłem nowy czujnik (ATE/Siemens) i go wymieniłem, problem dalej występuje przejechałem ok 15km brak jakichkolwiek błedów w INPA jakieś sugestie co może być przyczyną ?

Edytowane przez zyto

Panowie nik z Was nie ma pomysłu co może przyczyną mojego problemu ?

podłącz Inpe, jedź jakiś dłuższy dystans i obserwuj czy któryś czujnik (szczególnie ten co pisałeś ) się nie gubi...

bardzo duże prawdopodobieństwo że masz uszkodzoną piastę, niestety to dość częsty przypadek w e39 (jeśli takie auto masz bo nawet tego nie napisałeś lolol )

podłącz Inpe, jedź jakiś dłuższy dystans i obserwuj czy któryś czujnik (szczególnie ten co pisałeś ) się nie gubi...

bardzo duże prawdopodobieństwo że masz uszkodzoną piastę, niestety to dość częsty przypadek w e39 (jeśli takie auto masz bo nawet tego nie napisałeś lolol )

Myślałem że jak pisze w dziale o E39 to wszystko jasne

Chodzi o E39 528i > 08.98r ABS niebieskie wtyczki, podłaczałem już pod INPE na odczyt Livdata niestety po przekroczeniu ok 10 km/h w mojej INPIE brakuje zakresu do tej prędkośći wydaje się być wszystko OK

Myślałem że jak pisze w dziale o E39 to wszystko jasne

jasne że jasne :) moje niedopatrzenie ;)

odczyty z czujników mają zakres tylko do 20km/h i tej prędkości nie możesz przekroczyć, jedź spokojnie na pierwszym biegu bez dodawania gazu, musisz bardzo dokładnie obserwować, wystarczy że któryś czujnik zgubi się na ułamek sekundy i to będzie powodowało problem