Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam poważny problem byłem wczorek na sprawdzeniu auta u kolegi Oibis i ku mojemu i jego zdziwieniu okazało sie że w silniku jest około 2,3 litry oleju za duzo Najprawdopodobniej do układu przedostaje się ON przes wtryski taki jest pomysł Kolega Oibis podłączył auto do kompa i temperatura silnka wynosiła 20 stopni mimo tego że wskazówka stała pionowo w górę Czy ma ktoś jakis pomysł skąd tak duzo oleju ?

kolego nie jeździj tym autem tylko już!!!!!!!!

miałem taki przypadek z tdsem puścił oring na pompie wtryskowej.. Ty masz pompe CR i z tamtąd też może lecieć.. bo z wtrysków to raczej wątpie..

po tym jak zatankowało rope do oleju 50% oleju i 50%ropy było w misce..

to przez turbo olej (a raczej ta mieszanka oleju i ON) przedostał się do inter coolera i do dolotu .. i tu się zrobił meksyk bo auto dostało samozapłonu i silnik wkręcił się na obroty jakich żaden diesel nie widział:bag: chodził tak długo aż korbowód się nie skrzywił.........:bag:

tu masz filmik co się może stać

[video=youtube;Fw2r_lIRgpY]

witam

autem juz nie jeżdzę także ten temat z głowy Do oleju napewno przedostaje się ON Płyn chłodniczy także ubywa ale raczej na newnątrz gdzies po wężach bo widac że kapie jakieś 0,5l na 1000 km Niestety nie wiem w jakim czasie przybyło tak tużo oleju i napewno jest zmieszany z ropą bo jest rzadki jak woda i czuc ON w oleju Powiedzcie od czego zacząc i gdzie to auto postawić żeby zdiagnozować usterkę Dzisiaj wymieniłem olej na nowy tak na wszelki wypadek Pozatym auto zachowuje się całkowicie normalnie nic nie kopci moc tez ok silnik prcuje ładnie i równo Wtryski były sprawdzone i każdy miał wartość poniżej 1 także są ok na kompie nic nie pokazało oprócz delikanie zwiekszonej wartości na przepływce i ciśnieniu na pompie progowej w granicy 3.4 Kolego oibis twierdzi że to najprawdopodobniej przez wtryski które odczytują z czujnika tmp że silnik ma 20 stopni i cały czas jada na ssaniu w połączeniu z przestawionym zapłonem cały czas mocno sikaja itd sam juz nie wiem poradzcie gdzi odstawic auto obecnie siedze caly czas w głogowie i nie chcialbym znowu bujac sie 200 km do mechanika

Musze wymienić ten czujnik tylko tak naprawdę nie wiem który Dziwne jest to że na kokpicie strzałka stoi pionowo w góre a na kompie wyskakuje 20 stopni napiszcie który to czujnik

Spalanie rzeczywiście sie zwiekszyło o conajmniej 0,5 l na 100 albo i lepiej szczerze myślałem że to prze pogode :)

Edytowane przez lukax21

Na desce pokazuje ci normalna temperature bo do wskaznika jest inny czujnik , ty musisz wymienic czujnik temperatury silnika ktory daje info do kompa silnika... Wejdz na realoem wstukaj vin i bedziesz wszystko wiedzial gdzie on jest i jego numer...

Edytowane przez pawel83

hej

Pojawił sie pomysł wymiany całego silnika znalałem taki silnik za 1500 zł + wymiana 700 zł jest taka alternatywa

Dzwoniłem do Majewskiego i powiedział wyrażnie że jedyna przyczyna w tym silniku jest pompa CR która ma jakiś uszczelniacz i on puszcza rope Wtryski nie maja opcji puszczać tak dużo paliwa bo jakby były wtryski walniete to by spalał więcej ropy w cylindrach i by strasznie kopcił

Moim zdaniem skoro już wiesz gdzie leży przyczyna to trzeba ją usunąć a nie wymieniać motor , a co gdy tamten silnik okaże sie gorszy od twoiego albo załóżmy że bedzie wszystko z nim ok a po 2 tygodniach sytuacja sie powtórzy to co też bedziesz wymieniał silnik?? Dla mnie to chory pomysł ale zrobisz jak uważasz...

• 2 tygodnie później...

Witam

Wymieniłem tą nieszczęsną pompe i jak narazie zrobiłem 1000 km i jest ok nic nsię nie dzieje tylko dalej mi płyn ubywa i na pewno gdzies z węży bo zawsze rano jest mała plamka pod autem gdzie dokładnie leci nie wiadomo bo spływa zawsze po osłonie w jedno miejsce

Pompe kupiłem za 400 zł wymieniłem sam z kumatym mechanikiem cały dzień zabawy trzeba ściągać kolaktor itd dużo zabawy najważniejsze że usterka znaleziona i naprawiona został jeszcze wyciek płynu i turbina i bunia bedzie jak nowa

Także na przyszłośc jeżeli bedzie przybywało oleju w silniku to na 90 procent pompa CR wysokiego ciśnienia Koszt pompy 400 zł plus ewentualna wymiana 400-500 pozdrawiam