Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie jak w temacie, jakies pare dni temu po nocy samochod rano ledwo odpala. A juz po dwoch dniach nie ruszania nie mam po co wkladac kluczyka... Nie jest to wina radia poniewaz mam je od okolo roku i wczesniej zadnych problemow nie bylo poza tym nawet sprawdzalem na wypietej kostce jest to samo. Dopiero kiedy zdejme klemy i go tak zostawie to nastepnego dnia kreci normalnie jak wariat. Czego to moze byc wina???pytanie_bmw

sa dwie opcje (i obie wyjasnisz sprawdzajac pobor pradu miernikiem, ale mozna tez inaczej ;) ):

- pierwsza - masz do puppy akumulator, jesli jest obslugwy to sprawdz poziom elektrolitu, ewentualnie dolej wody destylowanej, rozlcz aku od auta na noc, rano podepnij - jak zapali to masz "zlodzieja" pradu

- druga jakies "cos" zabiera ci prad, czyli w 95 % przypadkow jakas zarowka sie swieci (schowek, bagaznik), reszta to moze byc alarm i inne ******ly

... ewentualnie sasiad prad kradnie :lol:

Nie wydaje mi się żeby żarówka wewnątrz auta mogła rozładować akumulator. Nie raz zdarzyło mi się zostawić włączone światło wewnątrz i rano bez problemu odpał. A nie grzebales coś ostatnio przy elektryce i jest jakieś zwarcie czy coś albo NCS ? Może włączyłeś jakaś funkcje i wpierdziela Ci prąd ?

Tak jak na początku pisał Kosa-zmierz wreszcie ten prąd na klemach to będzie wiadomo czy i ile kradnie ten złodziej.

Sprawdz minutę po wyjęciu kluczyka i drugi raz po 20 minutach jak wszystkie moduły pójdą spać.

Jeśli w II pomiarze będziesz miał pobór np 0,6A to sobie nawet możesz policzyć kiedy aku padnie całkiem.

Jeżeli wyjdzie ,że jest złodziej to operację pomiaru poboru prądu powtarzasz dla każdego obwodu na którym jest bezpiecznik.

Jeżeli wyjdzie że na którymś bezpieczniku jest pobór prądu zbliżony do wartości jaką zmierzyłeś przy klemach to masz już obwód na którym siedzi złodziej.

Bywa że jeden bezpiecznik zabezpiecza kilka odbiorników ale nie milion np.dwa więc trudno nie znaleść.

Złodziejem jest najczęściej odbiornik.

Jak wyżej weź kogoś do pomocy niech patrzy miernikiem przy aku jaki pobór masz a ty możesz wyciągać bezpieczniki po kolei jak spadnie przy którymś to będziesz miał złodzieja,jeśli masz nie fabryczny alarm to bardzo często one mają dość duży pobór też to sprawdź.Jeśli to np. alarm to nowy aku czas kupić :)

Centralny mam fabryczny. podpiąłem go dziś pod miernik i mam ciut za małe ładowanie ale to swoją drogą, na zgaszonym silniku, zamkniętym centralnym mam 00,01 no i skacze co sekundę do 00.02 bo lampka od centralnego jest. Więc NIE BIERZE MI NIC prądu. Ostatecznie muszę osądzić akumulator... Trzeba kupić drugi. Dzięki za zainteresowanie tematem koledzy bmw_2

Edytowane przez mmaarrcciinn

Kolego, prawdopodobnie rozrusznik robi zwarcie i pobiera Ci prąd z aku. Temat już był wałkowany w różnych seriach Bawarek. Najłatywiej sprawdzić, czy to rozrusznik na noc odkręcić kabel prądowy z niego i zabezpieczyć go, by nie zrobił zwarcia przy załączonym aku. Jak rano auto zapali bez problemu, oczywiście po ówczesnym dokręceniu kabla do rozrusznika odpowiedź masz, gdzie szukać przyczyny. Sprawdź ile voltów ma aku

• 2 miesiące temu...
taki który będzie miał włączanie impulsem np z radia

mój też miał włączanie impulsem na radio a mimo wszystko coś w nim walnęło

sprawdzić ładowanie jeśli jest poniżej 14V

a czy ładowanie nie powinno być w przedziale 13.8 V-14.4V

Panny, wszystko ok. Mam tubsko i wzmak, ale nic z tego prądu nie kradło. Radio sprawdzone, nie brało. Co do wzmaka to dałem malutki przełącznik wyłączający go bo nie zawsze chce żeby mi dudniło... Co do ładowania to Dudek ma racje z tym przedziałem. Między 13.8 a 14.4 tak powinno być. Ja mam tak po środku. Nic mi prądu nie kradło, wina leżała w akumulatorze. Bardzo szybko się ładował i bardzo szybko siadał. Zmieniłem jest git. Tylko mam jeszcze jedno pytanie ale to już w nowym poście.