Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Szanowni forumowicze, proszę o wskazówki bo już brak mi cierpliwości i nerwów. Mam problem z czujnikiem temperatury i wskaźnikami w kokpicie.

Auto to: e39, 1997r, 2.5tds, touring, automat.

Od początku września pojawiły się problemy tego typu: po odpaleniu czujnik pokazuje np. temp. 18 stopni (tak też jest np. na termometrze okiennym) na dworze, ruszam i po przejechaniu, czasem 10 metrów a czasem kilku kilometrów nagle dzwięk ostrzegawczy i pokazuje, że na dworzu jest -24,5 albo -14, albo -2,5 stopnia. Do tego dochodzi błędne wskazywanie poziomu paliwa (wskaźnik żyje własnym "widzimisiem" i pokazuje co chce). Raz pokaże, że jest ful paliwa a za moment, że pół zbiornika, a jeszcze chwilę później, że rezerwa. Pomimo, że jestem w 100% pewien iż wlane mam np. pełen zbiornik. Nigdy nie jestem pewien jaki stan paliwa zobaczę po uruchomieniu auta. Dodatkowo, np. rano gdy auto jest zimne odpalam je i nagle, bardzo szybko rośnie temperatura silnika, aż do czerwonego pola, zapala się czerwona kontrolka i po kilku sekundach gaśnie a wskaźnik opada do dolnego położenie i w miarę pracy silnika temperaturka już rośnie normalnie i wskazóweczka powolutku osiąga wymaganą temperaturkę.

Nie wiem czy "wiązać" ze sobą oba te problemy (czy termometr zewnętrzny i zegary mają coś wspólnego?)

Poradźcie coś proszę.

Aha: po podłączeniu INPY i wykonaniu testu wskaźników nadal wiem g...no pytanie_bmw

Pozdrawiam wszystkich.

Co do paliwa to nie wiem jak Ci pomóc, ale jeśli chodzi o czujnik temperatury zewnętrznej to obstawiam, że zaliczyłeś jakiś wyższy krawężnik kuog. Czujnik jest po prawej stronie (str pasażera) pomiedzy nadkolem przednim a zderzakiem. Kontakty z krawężnikami powodują takie wariacje (wiem z doświadczenia), ale w większości przypadków uszkodzi się kabel a nie czujnik. Ja swój polutowałem i zalałem silikonem i działa już rok. Jeśli jednak uszkodziłeś czujnik to polecam oryginał (choćby używany), a nie jakąś chińszczyznę.bmw_1

W takie zbiegi okoliczności jakoś mi nie chce się wierzyć, mnie to wygląda na zaśniedziałe złącze przy wskaźnikach.

Z rana większa wilgotność i na złączach jakieś upływności, a po chwili odpuszcza i wraca do normalności.

Te problemy występują głównie po nocy czy różnie? czy podświetlenie zegarów też wariuje czy nie? czy występują jeszcze jakieś inne anomalie?

odnośnie temp zewnętrznej to pewnie wtyczka czujnika nie łączy lub sam czujnik, co do zegarów to stawiałbym na teorie kolegi pidey, wtyczka może nie łączyć przy zegarach, gubi jedną mase... w ostateczności pada eeprom w zegarach i będzie do wymiany (przy takiej usterce też są takie objawy) a może była robiona korekta?

Moim zdaniem to gdzieś brak masy jest powodem tych problemów. Spryskaj jakimś kontakt sprayem czujnik temp., sprawdż, czy gdzieś kabelek nie jest przetarty i leć po kablu, to samo z pływakiem, leć po kabelkach. Skoro komp nic nie wykrył więc toi chyba najsensowniejsze rozwiązanie

Witajcie.

Dzięki za podpowiedzie.

Wszystkie Wasze zalecenia były wykonane przed wpisem problemu na forum (zapomniałem o tym wspomnieć), a więc: sprawdzałem kabel czujnika temperatury - uderzenia o krawężnik nie było (ani niczego w tym stylu). Przewód od nowa zaizolowany i zabezpieczony, termometr sprawny.

Pływak też OK.

Objwy nie pojawiły się teraz tylko jeszcze w sezonie letnim (końcówka wakacji).

Niema jakiejś "określonej" ulubionej pory. Dzieje się to nieoczekiwanie i o różnych porach dnia czy nocy bez względu na warunki atmosferyczne.

Nigdy nie wiem ile tak naprawdę mam teraz paliwa bo po każdym przekreceniu kluczyka wskaźnik pokazuje co innego no i ten drugi objaw też mnie martwi czyli: auto jest zimne np. po nocy, wchodzę do garażu, odpalam auto i nagle wskaźnik temperatury silnika zapier....dziela do czerwonego pola (kontrolka oleju zgasła normalnie i się nie zapala), gdy już jest na tym polu no to wiadomo: zapala się czerwona dioda i nagle skaźnik zaczyna opadać w położenie zimnego silnika, gaśnie czerwona kontrolka i zaczyna wskażywać normalną temperaturę silnika pracującego: powoli się podnosi, opuszcza niebieskie pole, dochodzi do pionu i jest ok.

W czasie jazdy nie mam żadnych problemów z temperaturą i pracą silnika.

Nie wiem czy odpięcie czujnika ABS (bo wymieniałem tarcze, klocki, drążki kierownicze i sprężyny) z przodu może mieć wpływ ale to właśnie po tych wymianach (a robiłem to właśnie pod koniec wakacji) zaczęło mi to wszystko wariować.

No nic będę kombinował dalej.

Pozdrawiam

Witam.

Sorki, że tak późno ale byłem "poza zasięgiem" :lol:

Po wymianie czujnika ABS z tyłu auta, wszystko wróciło do normy. Przynajmniej na razie.

Ale to szczerze pisząc to nie rozumiem dlaczego uszkodzony czujnik ABS-u wpływa na kokpit i czujnik temp. zew.? pytanie_bmwpytanie_bmwpytanie_bmw

Czyżby jakieś zwarcie, błąd komputerowy?

Narazie jest OK.

Pozdrawiam i dzięki.