Melas Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Witam koledzy może wy mi pomożecie. Mam e39 528i z 96r z silnikiem M52 i od jakiegoś czasu mam dziwny problem, mianowicie po dłuższych trasach zauważyłem ubytek płynu chłodzącego nie są to jakieś astronomiczne ilości ale jednak poziom spada, w dodatku jakieś 8 m-cy po wymianie filtra odmy ta znowu padła i po jej rozwaleniu w środku było trochę masła, w płynie nie ma tłustych plam sprawdzony też został układ chłodzenia za pomocą pompki do tego celu i też trzyma ciśnienie, pod korkiem troszkę masła ale to ponoć w zimie normalne dodam że odma padła jak były mrozy po -16 C, w środku auta również nie jest mokro, nie kopci na biało oraz nie twardnieją węże. Silnik pracuje dobrze i na benzynie i na gazie dopiero jak troche przycisne betkę to później w niskim zakresie obrotów dostaje czkawki ale nie zawsze, z reduktora też nic nie podcieka zresztą sama instalacja ma dopiero rok i jest z górnej pólki (BRC Sequent). A zapomniałem dodać że jak jeżdżę tylko po mieście to płynu nie ubywa (Zazwyczaj 100 km tygodniowo) Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi co może być nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Zacznij od wymiany korka , to bardzo częsta przyczyna ubytków płynu a koszt relatywnie niewielki chyba około 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Sprawdź dobrze układ chłodzenia, tzn. dobrze rozgrzej silnik i zgaś. Płyn podczas studzenia rozpręża się, jeśli gdzieś wycieka to napewno zauważysz. Sprawdź dokładnie obejmy węży, połączenie obudowy termostatu z blokiem silnika oraz korki i odpowietrzniki. W Twoim wypadku dochodzą przewody od LPG. Jeśli nic nie zauważysz dobrze obejrzyj chłodnicę. Najgorszy scenariusz to padnięta uszczelka pod głowicą, czego nie życzę. Niestety 528 nie lubi gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALn Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 A jak z olejem ? nie podnosi się czasem poziom ? w Hondzie kolega miał tak, że padła mu uszczelka i płyn chłodzący mieszał się z olejem. Ubywało w chłodnicy, a przybywało w oleju. Troche nie smaczny scenariusz, ale sprawdź to pytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 528 nie lubi gazu a 523 ? żadne auto nie pochodzi na gazie tyle co na benzynie czy ropie zawsze trzeba się liczyć,że uszczelka padnie...No ale tak to już jest... A koszty zrobienia uszczelki też duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Z mojej wiedzy i rozmowy z zaprzyjaźnionym gościem z ASO BMW to typowe silniki, które nie lubią lpg. Ludzie to montują, tym jeżdżą , ale z jakim efektem, ciągłe awarie, problemy itp.. 523 ma podobną konstrukcję jak 528, z tym ,że 523 to nieco zmodyfikowana wersja 520, zaś 528 to zmodyfikowane 525. 525 ma 193, 528 196 KM, tylko różnica była w wadze silnika i momencie obrotowym., co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa, podobnie jest z 520 i 523. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian 520I Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 sprawdz węże od płynu chłodzącego od gazu jeśli idą u ciebie z tyłu silnika to zobacz powinny być tam trójniki i tam często na nich puszcza płyn, przerabiałem to już u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melas Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Sprawdziłem Już węże od gazu i niec nie puszcza a ainstalację mam dopiero 10 miesięcy więc nie sądzę żeby przez gaz poszła mi uszczelka zreszta to przecież paliwo jak każde inne i prędzej przypuszczałbym że popali mi gniazda zaworowe albo innej brody narobi ale uszczelka to dziwne, oleju nie przybywa raczej bym powiedział że ubywa troszke ale to pewnie przez fakt że uszczelniacz wału jest do roboty i uszczelka pod miski olejowej, sprawdzę najpierw korek tak jak radził Kolega mordulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Z mojej wiedzy i rozmowy z zaprzyjaźnionym gościem z ASO BMW to typowe silniki, które nie lubią lpg. Ludzie to montują, tym jeżdżą , ale z jakim efektem, ciągłe awarie, problemy itp.. 523 ma podobną konstrukcję jak 528, z tym ,że 523 to nieco zmodyfikowana wersja 520, zaś 528 to zmodyfikowane 525. 525 ma 193, 528 196 KM, tylko różnica była w wadze silnika i momencie obrotowym., co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa, podobnie jest z 520 i 523. ale pie*doły ,dawno nic tak śmiesznego nie czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 ale pie*doły ,dawno nic tak śmiesznego nie czytałem x2 :bag: Z mojej wiedzy i rozmowy z zaprzyjaźnionym gościem z ASO BMW to typowe silniki, które nie lubią lpg. Ludzie to montują, tym jeżdżą , ale z jakim efektem, ciągłe awarie, problemy itp.. 523 ma podobną konstrukcję jak 528, z tym ,że 523 to nieco zmodyfikowana wersja 520, zaś 528 to zmodyfikowane 525. 525 ma 193, 528 196 KM, tylko różnica była w wadze silnika i momencie obrotowym., co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa, podobnie jest z 520 i 523. Zarzuć namiarem na tego speca z serwisu BMW .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) Z mojej wiedzy i rozmowy z zaprzyjaźnionym gościem z ASO BMW to typowe silniki, które nie lubią lpg. Ludzie to montują, tym jeżdżą , ale z jakim efektem, ciągłe awarie, problemy itp.. 523 ma podobną konstrukcję jak 528, z tym ,że 523 to nieco zmodyfikowana wersja 520, zaś 528 to zmodyfikowane 525. 525 ma 193, 528 196 KM, tylko różnica była w wadze silnika i momencie obrotowym., co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa, podobnie jest z 520 i 523. To bzdury więc popieram chłopaków x3. Edytowane 15 Marca 2012 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
probin Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 ej, panowie no jasne że nie lubią gazu, szczególnie jak jakiś fajtłapa gazior się za nie zabiera :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 ale pie*doły ,dawno nic tak śmiesznego nie czytałem x2 :bag: Z mojej wiedzy i rozmowy z zaprzyjaźnionym gościem z ASO BMW to typowe silniki, które nie lubią lpg. Ludzie to montują, tym jeżdżą , ale z jakim efektem, ciągłe awarie, problemy itp.. 523 ma podobną konstrukcję jak 528, z tym ,że 523 to nieco zmodyfikowana wersja 520, zaś 528 to zmodyfikowane 525. 525 ma 193, 528 196 KM, tylko różnica była w wadze silnika i momencie obrotowym., co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa, podobnie jest z 520 i 523. Panowie, bez komentarza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bultan Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 kurcze jakie bzdury!!!!!!!!!!! Owszem ja po założeniu LPG wymieniałem pompę wodną,pomykam 2 lata na gazie i nie mam żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Z tego co widzę , masz kolego 520i i to będzie śmigało.happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Ja mam 523 i śmiga również dwa latka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 I tak trzymać, ja niestety sparzyłem się na gazie i niestety mam negatywną opinię na temat tego paliwa, ale to tylko moja opinia:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Różnie bywa to zależy też czy katujesz auto czy nie...Czy przełączasz na gaz na zimnym silniku czy nie,kto zarobił i jak instalację,w jakim miejscu założył wtryski itp. Jest wiele przeciw i wiele za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melas Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 a wracajac do tematu bo widze ze tutaj sie dyskusja na temat gazu w aucie zrobiła, płyn nie ucieka mi przez korek i nigdzie nie cieknie a dalej go ubywa nie w jakimś zastraszajacym tempie ale jednak. Jakie są objawy padnietej uszczelki pod głowicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Uszczelka pod głowicą to olej w płynie chłodzącym,bąbelki powietrza w oleju na bagnecie,kopci na biało,przybywa oleju na bagnecie...Take przyczyny znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi