el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Panowie wymieniałem niedawno termostat bo auto sie nie nagrzewało. Wskazówka nie wychodziła za niebieskie pole. po wymianie nagrzewa sie wieje ciepłe powietrze wszystko było dobrze ale po przechaniu ok 3 km wskazówka zaczeła rosnąć do 3 kreski tam chwilke stała i wracała do pionu. oddałem auto w rece znajomego mechanika i niby zrobił było dobrze ale tylko przez 2 dni. po tych 2 dniach auto zaczeło sie znów przegrzewać tak samo. dziś rano przed wyjazdem sprawdziłem poziom płynu i było idealnie, tyle ile powinno. po przejechaniu ok 5 km temperatura znowu poszła do 3 kreski chwile postała i do pionu. I tak było 2 razy. Za 3 razem poszła do góry prawie do końca zanim zjechałem na parking zapaliłą sie czerwona lampka wyciekł mi płyn, nie wiem do końca którędy. ale wąż który idzie od termostatu był od dołu mokry. dokręciłem zacisk na wężu bo był lekko luźny. w sumie to po dokręcałem wszystkie. kiedy wlałem płyn i zaczełęm odpowietrzać to ukręciła sie śruba odpowietrznika ta przy zbiorniku wyrównawczym. to już mnie totalnie dobiło bo dziś nic nigdzie nie kupiłem choć jest niedziela handlowa. nic to po odwiedzeniu 5 sklepów znalazłem w garażu zwykłą śrube (inny gwint ma ale nie miałem innego wyjście) i zakręciłem. wracając zpowrotem do domu auto sie nagrzało a wskazówka ani drgnęła dalej. stałem jeszcze przed garażem ok 15 minut i nic jest w normie. układ odpowietrzony i leci ciepłe powietrze i niby jest ok ale boje sie że znów sie zaczenie to samo a jutro mam jechać do wrocławia Aha dodam jeszcze że po przegrzaniu na bagnecie z olejem silnikowym była małą biała plama, chyba sie zważył olej czy coś takiego sie z nim stało. jak włożyłem 2 raz bagnet to już prawie nic nie było za 3 razem sam olej. poziom w normie. Trochę tego jest do czytania ale mam nadzieje że ktoś doczyta do końca i udzieli mi jakiejś konkretnej rady. już nie mam siły z tym walczyć mam ochote usiąść i płakać ...... masakra Edytowane 23 Grudnia 2012 przez el_banano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 wywal ten termostat,już gdzieś ci to pisałem,za późno otwierał,a teraz całkiem sie zaciął,zagotowało,i wywaliło płyn gdzie mogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Ja miałem krzywą obudowę termostatu dla spokoju poleciłbym sprawdzić tobie i kupić nowe uszczelki i obudowę aluminiową na alledrogo koszt ok 60zł za obudowę. A jeśli odpowietrzyłeś i jest okej to obserwuj w czasie jazdy temperaturę i zaglądaj do płynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 kurde jak wywal nowy kremostat kupiłem i co jużjest do niczego? jak sie wkur*** to zamontuje stary i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 nowy kremostat nowy nie zawsze oznacza sprawny...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 dla spokoju poleciłbym sprawdzić tobie i kupić nowe uszczelki i obudowę aluminiową na alledrogo koszt ok 60zł za obudowę. no bardzo chętnie bym to zrobił ale jutro wigilia i nikt mie tego nei dostarczy w 24h a autem potrzebuje jutro jechać 150 km obserwuj w czasie jazdy temperaturę i zaglądaj do płynu to robie od tygodnia i niby jest ok a tu itak takie rzeczy sie dzieją. a czy jak by był żle odpowietrzony to też by sie tak działo? albo jak by sie którędyś dostawało powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 temperatura rośnie-dochodzi za daleko,do trzeciej kreski-otwiera termostat i na dużym obiegu jest ok-tak?czyli za późno otwiera,powinien wcześniej,jak wskazówka w pionie-to jest moje zdanie ,ale oczywiście to tylko sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareq Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 kurde jak wywal nowy kremostat kupiłem i co jużjest do niczego? jak sie wkur*** to zamontuje stary i tyle termostaty mają swoją temperaturę w której się otwierają jest to zakres 82' - 100' lub coś koło tego (jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi) Twój otwiera się za późno stąd te skoki temperatury. musisz wymienić na taki który będzie się otwierał w granicach 90'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Ja kupowałem termostat wahler czy walher taki niebieski kartonik z białym napisem i wszystko jest git. Pojeździj trochę zobacz czy temperatura nie pójdzie dalej jak na pion jeśli nie to może być walnięty termostat a może co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 temperatura rośnie-dochodzi za daleko,do trzeciej kreski no tak ale nie odrazu do 3 kreski najpierw po nagrzaniu stoi w pionie trochę czasu i po jakimś czasie idzie do 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 To może się nie otwiera albo otwiera ale nie do końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 no tak ale nie odrazu do 3 kreski najpierw po nagrzaniu stoi w pionie trochę czasu i po jakimś czasie idzie do 3 jedyne co mi jeszcze przychodzi do łba,to że pompa sie zaciera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 yyy... jaka pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareq Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 pompa wodylolol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) no tak myślałem ;p heh Edytowane 23 Grudnia 2012 przez el_banano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 no dobrze a powiedzcie mi jeszcze czy tą pompe jakoś sie ustawia czy blokuje może bo grzebałem tam troche i przez swoją nie wiedze chciałem odkręcić śrubę tą co na zdjęciu. może coś tam wtedy właśnie z*****em..... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 yyy... jaka pompa? o lol uklon_bmw kolego ta śruba trzyma wisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 A termostat dobry kupiłeś ? na ile stopni ? który rok i miesiąc masz tej E39 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 kolego a powiedz czy jak silnik jest goracy to słychać wisko?? miałem to samo jak kupiłem swoją bume jak stała na biegu jałowym było wszydtko git jak jezdziłes normalnie nie dawajac do garach wszystko było ok ale jak mu dałeś w dupe to wskazówka momentalnie wchodziła prawie na czerwone pole i to nie zawsze... Stwierdziłem wtedy że to wina wisko bo dało sie go zatrzymac bez zadnego problemu reką na gorącym silniku po wymianie do dnia dzisiejszego zero problemów z temperatura... Sprawdz to wisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 A termostat dobry kupiłeś ? na ile stopni ? który rok i miesiąc masz tej E39 ? rok 96 miesiąca teraz nie pamiętam ale jak zamawiałem termostat to koles właśnie pytał o to i zamówił wg katalogu. mechanik tez sprawdzał i mówi że jest ok Sprawdz to wisko No dobra to jak je sprawdzić? jak auto odpalone zobaczyć czy da sie zatrzymać reką tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 czy da sie zatrzymać reką tak? pewnie,masz zawsze dwie,jedną można se uj*bać:lol:,gazeta zwinięta w rulonik pomoże w tym,ale to nie to,dlaczego nagle temp wracałaby do normy? ja ciągle swoje-termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 nie nie broń boże nie wkładaj tam reki na odpalonym silniku... Zobacz najpierw na zgaszonym aucie czy jak pokreisz wisko czy bedzie miało jakies opory w kreceniu sie jesli bedzie dało sie krecic bez zadnego oporu to znaczy ze jest walniete wisko . odpal silnik zagrzej go zgaś i sprawdz jeszcze raz czy jest jakis opór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 nie nie broń boże nie wkładaj tam reki na odpalonym silniku. hehehe to było pytanie czysto retoryczne ide sprawdzić zaraz napisze co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 rok 96 miesiąca teraz nie pamiętam ale jak zamawiałem termostat to koles właśnie pytał o to i zamówił wg katalogu. mechanik tez sprawdzał i mówi że jest ok Tzn przy ilu się otwiera ? ja ciągle swoje-termostat Moim zdaniem również to wygląda na termostat .... albo fabrycznie walnięty , albo założyli Ci nie taki jak powinien być (tzn. z wyższą temperaturą otwarcia) Skoro wisko przedtem dawało rady , to nie ma co się go czepiać w tej chwili. W 96r. były termostaty które były wymienne , później szły takie kompletne z obudową. Dlatego cholera wie co Ci tam wymienili , czasy są takie że nikomu nie można ufać a zwłaszcza mechanikom , no chyba że stoisz i patrzysz im na ręce przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 ale to nie to,dlaczego nagle temp wracałaby do normy? dobre pytanie tez sie nad tym zastanawiałem i nie miało to dla mnie logicznego wyjasnienia a jednak pomogła wymiana wiskozy... sprawdzić nie zaszkodzi nie mówie że to od razu musi być to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi