Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec wyglada na to że visco jest ok bo jak kręce to sie od razu zatrzymuje.

Dlatego cholera wie co Ci tam wymienili , czasy są takie że nikomu nie można ufać a zwłaszcza mechanikom

ale ja go sam wymieniałem on później tylko sprawdził czy na pewno dobrze zrobiłem. do tego mechanika akurat mam zaufanie bo to sąsiad 2 domy obok. normalnie pracuje gdzieś w warsztacie a po pracy dorabia w garażu w domu.

W 96r. były termostaty które były wymienne , później szły takie kompletne z obudową.

wymieniałem sam termostat bez obudowy. uszczelka też nowa poszła

wymieniałem sam termostat bez obudowy. uszczelka też nowa poszła

A masz jakiś numer części ? kartonik żeby było wiadomo przy jakiej temperaturze ma otworzyć ?

Bo tak to można sobie gdybać , do starych E39 szły chyba 92stopnie .... później już były chyba 96 stopni.

a taki termostat kupiłem. TH6243.92J

Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://ules.pl/foty/czesci/VERNET.jpg

nic na pódełku nie jest napisane o temp otwarcia ale znalazłem Ze to 92 st.

Edytowane przez el_banano

a taki termostat kupiłem. nic nie jest napisane o temp otwarcia.

Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://ules.pl/foty/czesci/VERNET.jpg

W sklepie widziałem opis i to nie jest termostat do Bmw ponieważ nie ma go na liście aut ! Jest do vw,audi,seata ale na pewno nie do bmw.

ORYGINALNY TERMOSTAT VERNET 1439.87j AUDI 80 100 200 A6 COUPE BIAŁYSTOK BIALYSTOK 1.3 1.5 1.6 1.8 2.0 ULES L&S także radze kupić taki jaki ma być.

Dobra tylko w tej sytuacji jak masz zrobić 1,5 stówki to lepiej niedogrzany , niż przegrzany .... wymień na stary termostat i zamów nowego Wahlera , wymienisz sobie po świętach :)

Zastanawiam sie nad tym tylko że ide do pracy na 21 a poza tym jest -8 na dworze i nie chce mi sie z grzebać.... :/

nie wiem co robić :(

czyli wisko jest juz wyeliminowane :) zrób tak jak radzą koledzy skoro wiadomo ze to termostat to pozostaje tylko wymiana na coś dobrego bo firma vernet nie jest najlepszej jakości a kupując wahlera jest dużo mniejsze prawdopodobienstwo do tego rzeby był nie sprawny choć zdaża sie i tak... Jesli dysponujesz wiekszą gotówką to zawsze możesz kupić oryginał... :)

Edytowane przez pawel83

No o więc panowie jest taka sytuacja że właśnie jestem w trakcie jazdy testowej. Przejechalem ok 13 km i nic. Wskazówka stoi jak po wiagrze :-) jechałem iwolno i szybko. I 1500 obr i 4000 nawet i 5000 no i nic się nie dzieje.

no i jestem. przejechałem prawie 30 km no i nic. ani drgnie w prawą strone od pionu.

No wiec ja mam takie dość proste ale raczej dobre wyjaśnienie.

zapomniałem wcześniej dodać ze jak 2 dni temu sprawdzałem płyn to węże dochodzące do termostatu były ochlapane płynem a wcześniej je wszystkie wycierałem. Z początku myślałem że może to spod korka bo jak jest za dużo płynu to korkiem wyrzuca ale to nie możliwe zeby tam doleciało spod korka. jak dziś odpowietrzałem przy śćiskaniu węża to przez otworek w odpowietrzniku płyn leciał dokładnie w to miejsce gdzie były plamy.

dziś ten odpowietrznik mi sie ukręcił i wkręciłem zwykłą metalową śróbe i jest teraz ok.

Tak więc pokrótce jak robiło sie ciśnienie to tym walniętym odpowietrznikiem leciał płyn a przegrzewał sie bo płynu było coraz mniej.....

Ja to tak widze i tak to sobie tłumacze bo wcześniej po przejechaniu niecałych 5 km rosła temperatura.