Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jak zwykle rano odpalam auto na 10 min przed odjazdem i włączam dmuchawę na max żeby rozmrozić co trzeba, a tu nagle dmuchawa zaczeła wydawać jakieś dziwne dźwięki tak jakby o coś ocierała lub się zacierała w każdym razie mocno hałasowała Dojechałem do Wrocka i nagle ucichła myślałem że coś się naprawiło a tu się okazało że przestała działać więc się troszkę zdenerwowałem bo się zimno w aucie zrobiło :) aż tu nagle skręcam do oporu w prawo i dmuchawa ożyła aż się zląkłem :) I tak to wygląda że raz działa a raz nie Wcześniej było wszystko ok po za tym że przy skręcie w prawo kierownicą chodziła głośniej*

Moje pytanie to czy dmuchawa już umarła i mam szukać nowej *czy coś tam tylko nie łączy ?

Czy to może być wina jakiegoś "jeża"

Czy wato kupować dmuchawę używkę za 80-100 zł czy kupować nową za 300 ?

Czy można to wymienić samemu czy trzeba do mechanika auto odstawiać ?*

dzięki za info*

Ma znaczenie *rok produkcji tego jeża ?

Z tego co czytałem o jeżu to wiatrak działał albo nie , wariowały obroty itd a u mnie wiatrak chodzi jakby o coś haczył

Dlaczego ten hałas nasilał się przy skręcie kierownicą w prawo ?

Mi się działo w e34 tak że przestała działać dmuchawa a jak mocniej trzasłem drzwiami to załączała się aż w końcu przestała nawet po walnięciu drzwiami musiałem wyjąć dmuchawę z podszybia od strony silnika i okazało się że szczotki były mocno zjechane i wtedy trzeba wlutować nowe szczotki i dmuchawa działała wtedy.

Da się kupić w jakimś sklepie elektrycznym albo z częściami może. Jak będą większe to po postu je przyszlifuj raczej nie dostaniesz pod dany model ale to nie problem. Mi też brzęczał/buczał i hałasował nadmuch jak dałem na maxa to cichło ale nie mogę Ci zapewnić że to właśnie to.

• Lubię 2

Jak wcześniej w temacie, prawdopodobnie to jeż. U mnie było podobnie, najpierw piszczało jakby zacierało się łożysko, w końcu padło całkowicie. Nowy jeż w Inter-carsie w 2010 roku kosztował ok.200 zł po rabatach (Valeo z tego co pamiętam.) W naprawy bym się nie bawił, ale to kwestia gustu i kasyhappy_bmw

zazwyczaj objawem padniętego jeża jest brak działania dmuchawy na poszczególnych biegach. co do piszczenia to raczej obstawiałbym zacierające się łożysko wiatraka. w E30, którą posiadałem poprzednio pomogło pstryknięcie na wałek na którym ruszał się wiatrak kilku kropel oleju. na koniec pstryknąłem smarem miedzianym w sprayu i wszystko wróciło do normy. po prostu za dużo syfu się nazbierało i powstały zbyt duże opory przy obrotach dmuchawy.