lukax21 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Witam Jak zwykle rano odpalam auto na 10 min przed odjazdem i włączam dmuchawę na max żeby rozmrozić co trzeba, a tu nagle dmuchawa zaczeła wydawać jakieś dziwne dźwięki tak jakby o coś ocierała lub się zacierała w każdym razie mocno hałasowała Dojechałem do Wrocka i nagle ucichła myślałem że coś się naprawiło a tu się okazało że przestała działać więc się troszkę zdenerwowałem bo się zimno w aucie zrobiło aż tu nagle skręcam do oporu w prawo i dmuchawa ożyła aż się zląkłem I tak to wygląda że raz działa a raz nie Wcześniej było wszystko ok po za tym że przy skręcie w prawo kierownicą chodziła głośniej* Moje pytanie to czy dmuchawa już umarła i mam szukać nowej *czy coś tam tylko nie łączy ? Czy to może być wina jakiegoś "jeża" Czy wato kupować dmuchawę używkę za 80-100 zł czy kupować nową za 300 ? Czy można to wymienić samemu czy trzeba do mechanika auto odstawiać ?* dzięki za info* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 jeża najpierw sprawdź,najlepiej na podmianke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukax21 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ma znaczenie *rok produkcji tego jeża ? Z tego co czytałem o jeżu to wiatrak działał albo nie , wariowały obroty itd a u mnie wiatrak chodzi jakby o coś haczył Dlaczego ten hałas nasilał się przy skręcie kierownicą w prawo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Rok prod "jeża" bez znaczenia - problem dotyczył wszystkich E39, i tych przed liftem jak i po, Ja kupiłem jeża Valeo zarówno do jednej jak i drugiej E39 i smiga do tej pory, w jednej juz ponad 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Jeża można naprawić jeśli ktoś potrafi Mojego zrobił mi kumpel elektryk i nie musiałem kupować nowego mam swój <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 A może szczotki przy dmuchawie się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 A jakie są oznaki szczotek i czy można same szczotki naprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mi się działo w e34 tak że przestała działać dmuchawa a jak mocniej trzasłem drzwiami to załączała się aż w końcu przestała nawet po walnięciu drzwiami musiałem wyjąć dmuchawę z podszybia od strony silnika i okazało się że szczotki były mocno zjechane i wtedy trzeba wlutować nowe szczotki i dmuchawa działała wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 A czy takie szczotki można kupić normalnie jak część zamienną ? I jakie są objawy kolego bo mi czasem piszczy nadmuch...ale jak dam szybciej to przestaje...To szczotki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Da się kupić w jakimś sklepie elektrycznym albo z częściami może. Jak będą większe to po postu je przyszlifuj raczej nie dostaniesz pod dany model ale to nie problem. Mi też brzęczał/buczał i hałasował nadmuch jak dałem na maxa to cichło ale nie mogę Ci zapewnić że to właśnie to. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Oki jak będzie dalej piszczał to będę musiał to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Jak wcześniej w temacie, prawdopodobnie to jeż. U mnie było podobnie, najpierw piszczało jakby zacierało się łożysko, w końcu padło całkowicie. Nowy jeż w Inter-carsie w 2010 roku kosztował ok.200 zł po rabatach (Valeo z tego co pamiętam.) W naprawy bym się nie bawił, ale to kwestia gustu i kasyhappy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukax21 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 tez tak myślę tylko będzie lipa ja kupie tego jeża a okaże się że to sama dmuchawa trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neophyte Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 zazwyczaj objawem padniętego jeża jest brak działania dmuchawy na poszczególnych biegach. co do piszczenia to raczej obstawiałbym zacierające się łożysko wiatraka. w E30, którą posiadałem poprzednio pomogło pstryknięcie na wałek na którym ruszał się wiatrak kilku kropel oleju. na koniec pstryknąłem smarem miedzianym w sprayu i wszystko wróciło do normy. po prostu za dużo syfu się nazbierało i powstały zbyt duże opory przy obrotach dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 tez tak myślę tylko będzie lipa ja kupie tego jeża a okaże się że to sama dmuchawa trudno dlatego na początku ci pisałem,ustaw się z kimś,i podmień jeża,będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jak wspomniał dirty.73 spróbuj podmienić jeżyka, ale ja bym obstawiał, że to on padł. Piszczenie, nie musi wynikać z padniętego łożyska silnika dmuchawy (znam to z autopsji, ale mogę się mylić).happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi